Imádni fogja a sportot és a mozgást, ha így foglalkoznak vele - Egyetlen dolog kell, hogy megszeresse (x)
Szerencsére egyre több edző ismeri fel, hogy mi a helyes módszer ahhoz, hogy a gyerek ne szomorkodva menjen haza.

Danone Focikupa kep 02
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok gyermek sportol úgy, hogy valójában nem élvezi, sőt, a mozgás mindössze teher és stresszforrás számára. Szerencsére vannak más utak is. 

Fókuszban a játékos mozgás

"Játszani is engedd szép, komoly fiadat" - írta József Attila. Ha van gyereked, akkor valószínűleg gyakran kerül nálad is fókuszba a játék: mit játszik, miben ügyes, miben érdemes fejleszteni. Ha eldöntöttétek, hogy ez a sport lesz, akkor már a társak és az edző szerepe is fontossá válik, illetve az is, hogy milyen hangulatban telnek az edzések.

Bizony van, hogy a közeg vagy épp az edző igényeinek hatására a gyerkőc egyre kevésbé élvezi a sportolást, és szomorkodva megy haza. Szerencsére egyre több szakember ismeri fel a gyerekek igényein alapuló edzések fontosságát, amelyeknek köszönhetően a mozgás élmény és valódi szabadidős tevékenység lesz a számukra.

Danone Focikupa kep 03

A mozgás öröme

Persze mindig vannak pozitív gyakorlatok is, például az UEFA Grassroots-programjának is éppen ez a lényege. Szeretnék megmutatni a gyerekeknek, milyen az, amikor a foci nem egy nagy hajrá a győzelemért, hanem egy örömteli szabadidős tevékenység. Hogy milyen az, amikor a foci nem a kiválasztottak, az elit sportja, hanem olyan mozgásforma, amit bárki, bármikor végezhet - kortól, nemtől és bőrszíntől függetlenül.

Ezzel együtt a gyerekek megtanulhatják azt is, milyen a szép játék, hogy mit jelent a fair play. Persze el lehet nekik magyarázni, de ennél is hatékonyabb módszer, ha a kicsik jutalmat kapnak érte. Mondjuk egy zöld kártyát, ahányszor a fair play jegyében játszottak a meccseken. Ezt a fajta Fair Play-díjat az idei Danone Focikupa a Gyermekekért tornán már be is vezették. 

Danone Focikupa kep 04

Program a mozgásért, a helyes táplálkozásért

- A Danone Focikupa a Gyermekekért - Danone Nations Cup - a világ legnagyobb professzionális gyermeklabdarúgó kupája. Eddig, 15 év alatt mintegy 2,5 millió gyerek vett részt rajta világszerte. Nálunk ebben az évben 12 régióban összesen 96 csapat, azaz több mint ezer gyerek vesz részt a tornában. Június 10-én Budapesten lesz az országos döntő, és amelyik csapat itt nyer, az képviseli hazánkat New Jersey-ben, a Danone 32 ország részvételével megrendezett nemzetközi döntőjén.  

A www.facebook.com/tegyunkegyuttagyermekekert oldalon te is szurkolhatsz a gyerekcsapatoknak, és további részleteket is megtudhatsz a kupával kapcsolatban. Ha tetszik a program, jövőre akár a te gyereked is indulhat! 

- Az idei tornának van egy különleges eleme is. A résztvevő csapatok sportszergyűjtéssel segítik a torna tavalyi résztvevőit, az állami gondozásban és nevelőszülőknél élő gyermek labdarúgókat - mondta Gyergyói-Szabó Anita, a Danone külső kommunikációs menedzsere.

Danone Focikupa kep 01

A program célja ennél persze jóval szélesebb körű: szeretnék a labdarúgáson keresztül egészséges életmódra és kiegyensúlyozott táplálkozásra nevelni a kicsiket. A gyerekek fogékonyak erre a témára, de mivel a tízórais csomagot a szülők állítják össze, nem árt gyakran felidézni: a gyerek egészséges növekedéséhez kellenek fehérjék, zsírok, vitaminok, jó szénhidrátok és persze olyan tejtermékek, amikből a csontjaik tudnak építkezni. 

Tejes tippek szülőknek

Hiába van sok, a csontok számára hasznos D-vitamin és kalcium a tejtermékekben, a gyerekek átlagosan sajnos csak feleannyi tejet és tejterméket fogyasztanak, mint amennyi ajánlott nekik. Csempéssz az uzsonnás dobozba minél több joghurtot, sajtot, vagy edzés után készíts frissítő, tejes-gyümölcsös turmixot. 

Ezt is szeretjük