Két mozdulaton múlhat a gyermeked élete: ezt kell tenned, ha baj van
A kisgyermekek hirtelen, heves köhögése komoly bajt jelezhet! A szakértő elmondta, mit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a kicsi játék vagy evés közben egyik pillanatról a másikra heves köhögésben tör ki, akkor elképzelhető, hogy félrenyelt vagy lenyelt valamit. Egy apró falat vagy játékdarab is okozhat súlyos tüneteket.

Ha a köhögés meg is szűnik, sajnos még elképzelhető, hogy az idegentest bent rekedt, és a későbbiekben nagyobb bajt okoz. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont gyermekorvosa elmondja, szülőként mire érdemes figyelned, illetve mit kell tenned csemetéd épsége és egészsége érdekében.

Gyermekkorban gyakori eset

Már a mászni tudó gyerekek is mindent a szájukba vesznek, így ismerkednek a körülöttük lévő tárgyakkal.

Szívesen kóstolgatják a földön elérhető lehullott apró tárgyakat - gombokat, pénzérmet, apró magvakat -, de a hozzátáplálás során is előfordulhat, hogy a szilárd étellel még épp csak ismerkedő gyerek félrenyel.

Ez még a legóvatosabb szülő mellett is megeshet, hiszen elég egy kis nevetés vagy sírás, tüsszentés ahhoz, hogy az éppen a szájában lévő falat a légcsőbe kerüljön. Ilyenkor a szervezet köhögéssel védekezik, így próbálja meg a légutakat megtisztítani.

Betegség vagy idegentest?

- Az idegentest lenyelése kapcsán fellépő köhögés egyértelműen különbözik a betegségek, kórokozók következtében fellépő köhögéstől - magyarázza dr. Hidvégi Edit.

- Ilyen esetben a köhögés mindig nagyon hirtelen jelentkezik, görcsös jellegű, a gyermek ijedt, levegő után kapkod, a nyakához nyúl, arca kipirult az erőlködéstől. A félrenyelés azonban nem mindig jár intenzív köhögéssel, okozhatja a légutak teljes elzáródását is. Ilyenkor a gyermek képtelen köhögni vagy lélegezni, rövid időn belül elveszti az eszméletét.

Gyógyhatású fűszerek, amiket ne adj a gyereknek

Ha kisebb a baj, érdemes lehet a természet patikájához folyamodni, vannak azonban olyan gyógyhatású fűszerek, amelyek gyermekeknél nem javasoltak. Kattintsd végig a galériát, és tudd meg, hogy melyek ezek!

Mit tegyél, ha a gyermek félrenyelt?

Ha a gyermek köhög, akkor biztasd erre a továbbiakban is, így van rá esély, hogy felköhögi a félrenyelt falatot. Nézz a szájába, és ha látszik az idegentest, távolítsd el. Ha nem látható, ülj le egy székre, a gyermeket fektesd a lábadra úgy, hogy a feje kissé lelógjon. Egyik kezeddel támaszd meg a mellkasát, a másik kézzel határozottan, de nem túl erősen, négy-öt alkalommal mérj ütést a két lapocka közé a hátára. Ezt követően nézd meg, hogy látszik-e az idegentest. Ha nem, folytasd tovább a műveletet.

Csecsemő esetében is hasonlóan végezd a mozdulatot, ekkor azonban az ujjbeggyel mérj ütést a lapockák közé, és a picit a hátára fordítva mellkasi lökést is végezz ötször.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Tüdőgyulladást is okozhat!

Előfordulhat, hogy a köhögés megszűnésével a gyermek újra kap levegőt, látszólag megszűntek a panaszai, ám ez megtévesztő lehet. A légutakban maradt idegen testre - még ha a légzést közvetlenül nem is akadályozza - az idővel megjelenő asztmatikus légzés, hörgőtágulat vagy tályog hívhatja fel a figyelmet. Antibiotikumra nem reagáló tüdőgyulladás esetén is gondolni kell erre a lehetőségre. Gyanú esetén röntgenvizsgálatra és hörgőtükrözésre kerül sor. Az altatásban végzett hörgőtükrözés során az orvos fogók segítségével az idegentestet is eltávolítja.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Ezt is szeretjük