Hány órát alszik naponta a gyerek? Ennyi lenne ideális életkora szerint

Kisbabakortól tinikorig végigvesszük, hány óra alvás szükséges a gyereknek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alvásigény pontos, általános érvényű meghatározása még életkorokra bontva sem lehetséges, hiszen számos körülmény, például az aktivitás vagy az egészségi állapot is befolyásolhatja, de időintervallumokban megadható a szükséges alvásigény megközelítő minimum és maximum értéke.

Mennyi a gyerekek napi alvásigénye?

Az amerikai National Sleep Foundation 18 alvásspecialistája 300 alvástanulmány alapján összeállított egy táblázatot, amelyben életkorok szerint tüntették fel, hogy a legkisebbektől az idősekig kinek mennyi alvásra van szüksége. Ennek a táblázatnak a gyerekekre szűkített kivonatát láthatod a következőkben.

Életkor Szükséges alvás mennyisége naponta
csecsemő, 0-3 hónap 14-17 óra
kisbaba, 4-11 hónap 12-15 óra
totyogó, 1-2 év 11-14 óra
óvodás, 3-5 év 10-13 óra
általános iskolás, 6-13 év 9-11 óra
tinédzser, 14-17 év 8-10 óra

 

A táblázatban látható szükséges ideális alvásmennyiség mutathat eltéréseket, ám a normális kereteken belül. A National Sleep Foundation specialistái szerint a csecsemők esetében a 11-13, illetve 18-19 óra, kisbabák esetében a 10-11, illetve 16-18 óra, totyogók esetében a 9-10, illetve 15-16 óra, óvodások esetében a 8-9, illetve 14 óra, általános iskolások esetében a 7-8, illetve 12 óra, tinédzserek esetében pedig a 7, illetve 11 óra még elfogadható.

Miért fontos az elegendő alvás?

A felnőttek számára is, de a gyerekeknek különösen fontos, hogy meglegyen a megfelelő alvásmennyiség. Az alvás a test számára nélkülözhetetlen, közben a test regenerálódik, töltődik, felkészül a következő ébren töltött órákra fizikailag, az agy pedig pihen. Azon felül, hogy nélkülözni nem lehet, és pihentető, az alvás egyértelmű okát és funkcióját a mai napig vizsgálják a kutatók, de annyi kijelenthető, az elegendő alvás az agy és a szervezet különböző élettani folyamatainak optimális működéséhez elengedhetetlen.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az American Sleep Disorders Association közleménye szerint az alvás véd az oxidatív stressz káros hatásaitól, segíti a neuronok fejlődését, és közben töltődnek az agy glikogénraktárai.

Ugyancsak a közleményben írják, hogy az alváshiány negatívan hat az idegrendszer teljesítőképességére, a memóriára és a tanulási képességekre. Emellett hajlamosít a depresszióra is, továbbá a hatására nagyobb mértékben termelődő hormonok, a leptin és a ghrelin az elhízás esélyét növelik. A leptin fokozza a zsírraktározást, a ghrelin pedig növeli az étvágyat.

A túl kevés alvás tehát számos kedvezőtlen hatással lehet az ember testére és szellemére. A gyerek - mint fizikailag és értelmileg meghatározó fejlődési szakaszban lévő ember - alvásmennyiségére ezért fokozottan érdemes odafigyelni. Ha nem tud vagy nem akar aludni a gyerek, hasznos elalvássegítő tippekért kattints ide.

Ezt is szeretjük