Mennyi pénzt kapsz, ha beteg a gyerek? Ennyi a gyáp összege 2023-ban

A gyerek 12 éves koráig a szülőnek gyermekápolási táppénz jár, ha a hirtelen lebetegedett kicsivel otthon kell maradnia.

GettyImages-1367195590

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kisgyerekes szülők gyakran tekintenek úgy gyerekeikre, mint időzített bombára, ami a betegségeket és az azzal járó munkából való kiesést illeti. A gyerek, aki este még egészségesen feküdt le, könnyen lehet, hogy reggelre belázasodik.

Ilyenkor jön a gyors logisztika: ki viszi a tesót oviba/iskolába, hogy oldható meg a beteg gyerek otthoni felügyelete és a munkából való kiesés. És hogy mindennek milyen anyagi vonzata van, arra a gyed/gyes után frissen munkába álló kisgyerekes szülők sokszor csak a következő hó eleji fizetés alkalmával döbbennek rá. Cikkünk megírásában Ghighi Edina, TB ügyintéző és mérlegképes könyvelő volt a segítségünkre.

Betegszabadság vagy táppénz?

Ha a munkavállaló beteg, évi 15 munkanapot a munkáltató fizet ki számára: betegszabadság idejére a fizetése 70%-át kapja, ám ez még adó- és járulékköteles is. Ha egy évben 15 napnál többet beteg, a táppénzt már a társadalombiztosítás állja, vagyis nem a fizetéssel együtt, hanem külön érkezik a számlára (kivéve, ha a munkahely kifizetőhely, vagyis 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztat, mert ebben az esetben a fizetéssel együtt kapja a táppénzt a dolgozó). Ám ez az (bruttó) összeg már kevesebb (mivel a táppénzből csak szja-t vonnak, így a 60%-os nettó táppénz több, mint a nettó betegszabadság): a napi átlagkereset 60%-a, (ha nincs két év folyamatos biztosítási jogviszony, akkor is 50%) kórházi ápolás esetén pedig 50%-a.

Ennyi a gyáp összege 2023-ban

Ezt a táppénzt, vagyis a bruttó fizetése 60%-át (/50%-a alapján) kapja a dolgozó abban az esetben is, ha 12 évnél fiatalabb gyermeke lebetegszik, és a szülőnek néhány napig vagy hétig otthon kell maradnia vele. Tehát a gyermekápolási táppénz (gyáp) összege a táppénz összegével megegyező. A gyápot egy betegség alkalmával csak az egyik szülő veheti igénybe, és ha több gyereke egyszerre beteg, akkor is csak egy gyerek után kapja. A gyápnak van maximuma is: nem lehet több a mindenkori minimálbér kétszeresének harmincad részénél.

Napi 3000-13 000 forint között

A minimálbér 2023-ban bruttó 232 000, nettó 154 270 forint. Tehát egy napra a szülő legfeljebb bruttó 15 467 forint gyápot kaphat, vagyis a 15%-os szja levonását követően 13 147 forint körüli összeget kaphat kézhez, ha gyermeke lebetegszik (és a táppénzből nem érvényesít szja kedvezményt). A 8 órás minimálbér után pedig nagyjából nettó 3000 (50%-os tp esetén: 3287 Ft, 60%-os táppénz esetén: 3944 Ft ) forint gyáp jár naponta. Vagyis a gyáp napi összege fizetéstől függően 3000-13 000 forint között mozog 2023-ban. (Ha szja kedvezménye van, akkor 15.467 Ft is lehet a maximum.)

Hány nap gyáp jár évente?

A gyermekápolási táppénzes napok nem naptári évre vonatkozóan járnak, hanem a gyermek életkorához igazodnak: a gyermek születése napjától a következő születésnapját megelőző napig terjedő időtartamra.

  • 1 évesnél fiatalabb gyermek esetén: nincs időbeli korlátozás.
  • 1-3 éves kor közötti gyerek esetén: gyermekenként 84 nap, egyedülálló szülőnek 168 nap gyáp járhat évente.
  • 3-6 éves kor közötti gyerek esetén: gyermekenként 42 nap, egyedülálló szülőnek 84 nap gyár járhat.
  • 6-12 éves kor között: 14 nap gyermekenként, egyedülálló szülőként 28 nap gyápot kaphat a szülő.

Gyáp külföldön

És hogy más országok milyen megoldást kínálnak arra az esetre, ha a szülőnek otthon kell lennie néhány napot a beteg gyerekével, arról mutatunk egy rövid nemzetközi kitekintést.

Németország

Ha a szülők dolgoznak, gyerekenként és szülőnként 10-10 nap gyermekápolási táppénz - németül Kinderkrankengeld - jár évente, a gyerek 12 éves koráig. Egyedülálló szülő esetében ez gyermekenként 20 napot jelent évente. Ezekre a napokra - Magyarországhoz hasonlóan - nem a munkaadó fizet, hanem a betegbiztosító adja a fizetés 70%-át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

USA

Az Amerikai Egyesült Államokban nem létezik gyermekápolási táppénz. Ha a gyerek lebetegszik, a szülő csak a saját szabadságával gazdálkodhat, illetve adott esetben a home office vagy a bébiszitter jelenthet megoldást.

Anglia

Angliában az USA-hoz hasonló a helyzet: ugyancsak nem létezik a gyermekápolási táppénz hazánkban megszokott formája. Ha a gyerek lebetegszik, a szülő vagy szabadságra megy, vagy fizetetlen szabadságra jogosult. Az állam ezekre az esetekre nem biztosít pénzt a szülőnek, ám a munkáltató fizethet a dolgozónak, amennyiben a szerződésében szerepel erre vonatkozó kitétel.

Gyerekbetegségek bőrtünetei

A következő képeken nemcsak a fertőző himlőbetegségek bőrtüneteit mutatjuk be, hanem azt is, hogy néz ki a csecsemők gyakori bőrproblémája, a koszmó, illetve milyen a Lyme-kórra utaló, kokárdaszerű bőrpír. 

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük