Minden kismama tapasztalja, mégis nehéz beszélni róla
Veled hányszor esik meg naponta?
Velem óránként.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előzetes ismereteim alapján úgy tudtam, hogy ez a probléma csak az utolsó trimeszter során merül fel.

Hamar kiderült, hogy valójában az egyik első terhességi tünet, amely gyakorlatilag végigkíséri a várandósság kilenc hónapját.

Gyakori vizelési inger a terhesség során

Egész addig csak magamban füstölögtem, amíg a nap szinte 24 órájában elérhető közelségben volt a mellékhelyiség. Persze bosszantó, hogy már a második hónaptól kezdve szinte minden éjjel kijárok pisilni, de gondoltam, hol van még a vége, ne akadjunk fenn ilyen apróságokon!

Amikor azonban a szabadságom alatt, az általam rettentő romantikusnak remélt római kirándulás során jóval kevesebb figyelmet tudtam szentelni a Pantheonnak, a Forum Romanumnak és a Tevere partján való andalgásnak, mint szerettem volna, mert állandó jelleggel azt pásztáztam, vajon melyik kávézóba, étterembe tudok majd gond nélkül beosonni, kissé elszomorodtam.

Nem javított a helyzeten a férjem megjegyzése sem, miszerint kiborító, hogy egész nap csak az anyagcserémmel vagyok elfoglalva - de azért titkon kívántam neki egy enyhébb felfázást.

Az egész terhességet végigkíséri

A gyakori vizelési inger oka a terhesség utolsó harmadában egyértelműbb, hiszen logikus, hogy az átmeneti lakó jelenléte miatt odabent kissé összepréselődnek a zsigeri szervek, nagyobb nyomás nehezedik a húgyhólyagra is.

De hogy mi okozza a tünetet a várandósság elején, annak utána kellett járnom. Elég gyorsan kiderült, hogy ezért is a sokat átkozott terhességi hormonok a felelősek. A fogantatást követően ugyanis rövid időn belül megemelkedik a HCG hormon szinte a szervezetben - igen, ez az a hormon, amelynek a jelenlétére a terhességi tesztek is vadásznak. A HCG egyik sajátossága, hogy a medence tájékán megnövekedett véráramláshoz vezet, ami pedig sűrűbb vizelési ingert eredményez - még akkor is, ha a hólyag közel sincs tele.

Hányszor kell kimenni naponta?

Amíg a nap nagy részét ülve töltöm, még nem is olyan vészes a helyzet, de ha sokat sétálok vagy futni megyek, még a rázkódás is rásegít a dologra. Mindenesetre nagyjából óránként látogatom a mellékhelyiséget, vagyis körülbelül kétszer-háromszor gyakrabban, mint a várandósság előtt. Ráadásul még beszélni is kínos róla.

De nincs kizárva, hogy a jövőben fittyet hányok a hallgatóság igényeire, és ha kicsit panaszkodni támad kedvem, ezt a tünetet is felveszem a listára.

Ezt is szeretjük