Ezek a terhesség legelső tünetei: sokan másra gondolnának

A szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg, mik a jelek, és mivel tévesztik őket össze sokan.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs két egyforma ember, és nincs két egyforma terhesség - ám a terhességi tünetek között számos olyan akad, amit szinte minden várandós tapasztal. Közöttük is előfordulnak olyanok, amelyeket, mivel másra is utalhatnak, nem csupán terhességre, sokan félreértelmeznek.

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük, melyek a várandósság legkorábbi tünetei, és milyen jeleket értelmeznek gyakorta tévesen.

Terhességi tünetek

- Minden várandósság más, így ezerféleképpen meg lehet élni az első trimesztert is. Van, akinek semmilyen tünete nincs, van, akit hetekre ledönt az elviselhetetlen émelygés és hányás. Emiatt nehéz általánosságban beszélni a kérdésben - mondta el elöljáróban dr. Oláh Orsolya.

- Melyek a terhesség legelső tünetei?

- Bár nem annyira gyakori, legkorábban már a beágyazódást is kísérheti pecsételő vérzés és gyengébb alhasi görcs. Ennek időszaka a megtermékenyítést követő 6-12. nap.

Ezt követően a legfontosabb az elmaradt menstruáció. Esetenként előfordulhat ekkor is hüvelyi vérzés, de ez gyengébb, mint egy normális menzesz. A menzesz elmaradását főleg az első hetekben kísérhetik a menzesz alatt tapasztalthoz hasonló alhasi görcsök.

Van, akinél gyakoribb a vizeletürítés már a várandósság elején is, amikor még a méh nem nyomja a húgyhólyagot, ennek ilyenkor hormonális oka van.

- Alhasi görcsök, gyakori vizeletürítés - mindezt akár a felfázás tüneteivel is össze lehet téveszteni. Miben vehető észre különbség?

 - A gyakoribb vizeletürítés hátterében gondolhatunk felfázásra, bár itt jelentős különbség, hogy a vizeletürítés nem jár fájdalommal.

- Bár az elmaradó menstruáció figyelemfelkeltő jel lehet, egyes nőknél előfordul a várandósság alatt is vérzés. Ez miben más?

- A várandósság alatt tapasztalt vérzés a normál menzeszhez képest általában elhúzódó és gyenge, sötétpiros-barna, ez már gyanúra adhat okot.
A menzesszel ellentétben heteken keresztül fennállhat.

- Mutat valamilyen változást a hüvelyváladék a terhesség alatt? Miből jöhet rá egy nő, hogy ez a változás nem fertőzés következménye?

- Erősebb hüvelyfolyás is tapasztalható, viszont ez sem a szagát, sem a jellegét tekintve nem kóros, sem égő érzés, sem viszketés nem kíséri.

15 nélkülözhetetlen dolog a babaszobába

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Mikor jelentkezhetnek a terhességi rosszullétek? Mi különbözteti meg őket egy hétköznapi gyomorrontástól, vírusfertőzéstől?

- Az elmaradt menzesz után már sokszor egy héttel jelentkezik hányinger, hányás, gyomorégés, keserű szájíz, puffadás, rossz közérzet. Bár reggeli rosszullétnek hívják, egész nap kitarthat. A gyomorégés hátterében refluxra, a hányás, hányinger hátterében gastrointestinalis fertőzésre, epekövességre is gondolhatunk. Szokatlan, hogy legtöbbször az émelygés az alvás alatt enyhül, akár meg is szűnik, és ébredés után pár perccel kezd el visszatérni. Ez különbözik például a fertőzéses eredetű hányástól, hányingertől.

- Mi változik még a hétköznapok során, ami szintén nem a véletlennek tudható be?

- A mellek megduzzadhatnak, érzékennyé válhatnak, az addig használt melltartó szoríthat, kényelmetlenné válhat. Fokozódhat az alvásigény, állandó fáradtságot tapasztalhat a kismama. Lelkileg érzékenyebbé válhat, hirtelen érzelmi ingadozásokat tapasztalhat. Illetve szokatlan ízeket kívánhat, olyan ételeket, amelyeket korábban nem szeretett. Ezek leggyakrabban sós és savanyú ízek, például több kismamám említette már, hogy csak a párizsis vagy a sonkás zsemle marad meg benne - válaszolta a szülész-nőgyógyász.

Ezt is szeretjük