A magyar anyák 70%-a rosszul jár vele? Őszintén a gátmetszésről

A magyar szülészorvosok többsége még mindig szívesen nyisszant. Jól teszik?

Gátmetszés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gátmetszés szó hallatán sok nőben merül fel a kérdés: valóban nem fér ki ott egy baba? Elvégre a természet a női testet arra tervezte, hogy életet adhasson. Nagy kiszúrás lenne, ha a hüvelybemenet ehhez mégis túl szűk volna.

Bár a WHO 2003-as állásfoglalásában már nem javasolja a rutinszerű gátmetszés végzését, ez a hazai szülészeti gyakorlatba sok helyen máig nem épült be. A medikális szemlélet szerint a gátmetszés lerövidíti a kitolási szakaszt, illetve megakadályozza a súlyosabb gátsérülést. Mindezek mellett gyakran említik, hogy a medencefenék izomzata gátmetszés nélkül megnyúlhat, ami a későbbiekben a hüvelyfalak süllyedéséhez, inkontinenciához vezethet.

Ha szeretnéd elkerülni szülés során a gátmetszést, kezdésként érdemes elolvasnod Noll Andrea Nandu holisztikus bába Ajtóstól az Élet kapuján át - Gondolatok a gátmetszésről című írását.

A magyar anyák 70%-a rosszul jár a gátmetszéssel?

Noll Andrea Nandu írásában olyan, a hazai szülészeti gyakorlatban kialakult mítoszokra hívja fel a figyelmet, mint: "a gátmetszés megvédi a gátat a súlyos gátsérüléstől", "a gátmetszés védi a magzatot az agysérüléstől", valamint "a gátmetszés megakadályozza a medencefenék izmainak kinyúlását".

szuleszno-dula-baba
Fotó: Getty Images Hungary

Az első és legfontosabb, amivel minden nőnek tisztában kell lennie, hogy a gátmetszés során nem csupán a gát bőrét, hanem kötőszövetet és izmokat is átvágnak - minimum másodfokú gátsérülést okozva így a szülő nőnek. Ezzel szemben gátmetszés hiányában a spontán módon keletkező gátsérülések nagy része elsőfokú, mely pusztán a bőrt érinti - sok esetben még varrásra sincs szükség.

Sok orvos egyszerűen azzal magyarázza a gátmetszés szükségességét, hogy a baba védelmében történik. Egyfelől a gátmetszéssel valóban lerövidíthető a kitolási szakasz, ám erre legtöbbször akkor van szükség, ha a baba veszélyhelyzetbe kerül, vagyis nem rutinszerűen. Alapvetően azonban jobb észben tartani, hogy a gátizomzat nem betonból, hanem rugalmas szövetből van.

A medencefenéki izmok kinyúlásának elkerüléséhez a gátmetszésnél egy sokkal hasznosabb módszer az intim izmok tornával való karbantartása - szülést megelőzően és azt követően is. Emellett fontos megemlíteni, hogy a gátizmok állapotára sokkal rosszabb hatással van az anyára szülés közben kényszerített természetellenes - fekvő - testhelyzet vagy a méhfenékre gyakorolt erős nyomás a kitolási szakaszban.

Összegezve, a hazai gáttrauma-statisztikát alapul véve Noll Andrea Nandu arra hívja fel a figyelmet, hogy vélhetően a magyar anyák 70%-a szerez súlyosabb gátsérülést, mint amire gátmetszés nélkül, háborítatlan szülés közben lenne esélye.

Hogy lehet elkerülni a gátmetszést?

Beszélni kell róla: fontos, hogy mielőbb beszélj az orvosoddal, illetve szülésznőddel a témáról. A várandósság idején kérdezd meg, hogy állnak hozzá a témához, esetükben mi a gyakorlat, mondd el, hogy mit szeretnél, mit nem szeretnél, jó előre tisztázzátok a benned felmerülő kérdéseket. Amennyiben úgy érzed, nem egyeztethetőek az álláspontjaitok, ne félj váltani. A te tested, a te szülésed, ne alkudj meg!

no nogyogyasznal
Fotó: Getty Images Hungary

Gátvédelem: szülés közben legtöbbet talán a szülésznő vagy a bába tehet azért, hogy a gát sértetlenül megússza a baba szülőcsatornán való áthaladását. Ő végzi a gát kézzel történő támasztását, segít, hogy a baba feje lassan gördüljön ki. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a gátvédelem nem pusztán egy helyes technika, hiszen a megfelelő ütemű táguláshoz elengedhetetlen a nyugodt légkör megteremtése a szülőszobán.

Gátmasszás, intimtorna: ha szeretnéd elkerülni a gátmetszést, nem pusztán a szülésznőnek lesz ezzel kapcsolatban feladata. A szülést megelőző hetekben érdemes az esti fürdést követően gátmasszázst végezned. 100%-os mandulaolajjal, búzacsíraolajjal vagy drogériában kapható gátmasszázsolajjal végezd a műveletet. Fürdést követően a még nedves gátra tegyél pár csepp olajat, mellyel masszírozd, nyomkodd át ezt a hüvely és végbél közötti területet. Az E-vitaminban gazdag olaj és a pár perces masszázs segít rugalmasabbá tenni a gát területét, így felkészülni a szülésre.

Az intim torna - melynek végzését legkésőbb a terhesség idején érdemes elkezdeni - ugyancsak segít rugalmasnak maradni. Edzetté teszi az intim izmokat, fokozza a terület vérellátását, segít elkerülni az aranyér, az inkontinencia kialakulását, mely nemcsak a szülést követően, de már a terhesség idején panaszt okozhat.

Lenyűgöző képeken a méhen belüli élet

Laura Steerman elkezdte megfesteni a kapott ultrahang-felvételeket, amire baráti társaságában sokan felfigyeltek, és mind többen kértek tőle festményt a saját gyermekükről. A hobbi mára vállalkozássá nőtte ki magát, és Laura a világ számos pontjáról érkező ultrahang-felvételeket "színez ki". Nézd meg a munkáiból készült összeállításunkat!

Ilyen a méhen belüli élet színesben: lenyűgöző képekkel mutatta meg a festő

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük