Kik azok a funkciógyerekek, és miért veszélyes annak lenni?

Popper Péter szerint ezért jó, ha nem tudod, miért vállaltál gyereket.

kislany-olel-anya

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekvállalás az emberi lét egyik legnagyobb súlyú döntése, hiszen a gyerek születésével nemcsak az addigi életünk változik meg, de már egy másik életért is felelősek vagyunk - legalább két évtizeden át.

Ugyanakkor soha nem szabad elfelejteni, hogy a gyerek nem tulajdon. Nem a szülő birtoka, csupán rá van bízva egy időre ebben a világban. Cikkünk Popper Péter Lélekrágcsálók című kötete alapján íródott.

Miért vállaltál gyereket?

Popper Péter szerint erre a kérdésre a legjobb válasz, ami adható, hogy csak. Vagyis ha erre nincs igazi válasz, ha egy párkapcsolatnak a természetes folytatása, hogy a benne élő két fél idővel úgy érzi, hogy szeretnének gyereket. Nem kell ehhez semmiféle ideológia. Amikor jönnek a magyarázatok, hogy mire kell a gyerek - van ezek között elképesztő meg érthető is -, az már baj. Ha a pszichológushoz elvisznek egy gyereket, mert már valami probléma van a családban, akkor gyakran merül fel kérdésként, hogy kívánt gyerek-e.

Kik azok a funkciógyerekek?

- Nézze, doktor úr, az apám infarktust kapott, majdnem belehalt, és az egyetlen kívánsága az volt, hogy szeretne egy unokát. Én az apám kedvéért szültem a gyereket.

Lehet tehát a gyerek létének funkciója a nagypapa életének meghosszabbítása, unoka utáni vágyának kielégítése. Aztán gyakran előfordul az is, hogy lassan a tönk szélére kerül a házasság, és egyik vagy mindkét fél úgy érzi, majd a gyerek helyrehozza, talán mégse válnak el, talán megmenthető még a kapcsolat. Ilyenkor kapcsolatragasztó funkciója van a gyereknek.

Szintén nem ritka, hogy a szülőnek nem sikerült kielégítenie a becsvágyát, de majd a gyerek… Ilyenkor a gyereknek mindenáron zenét kell tanulnia, mert apa vagy anya nem volt elég tehetséges, így most neki kell valóra váltania a gyerek álmait, zongoraművésznek kell lennie.

Az is megesik, hogy valakit megcsap a magány szele. Például egy egyedül maradt nőnek szüksége van valakire, aki őt szereti, és ezért kell a gyerek, azzal a funkcióval, hogy az anya társa legyen. A későbbiekben ez akkor okoz problémát, amikor a gyerek próbálna leválni a szülőről, mert felnőtt már, de a szülő tíz körömmel ragaszkodik, nem engedi, hogy önálló legyen.

És az sem kizárt, hogy az anyává válás a női bizonytalanságot hivatott megszüntetni. Bizonyítás a világnak és önmagának: teljes értékű nő vagyok!

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezért nem jó funkciógyereknek lenni

Számtalan példát lehetne még találni a funkciógyerekekre, de bármi is az ok, alapvetően nem jó, ha valaki egy másik embert használni akar valamire. Mert használati értéke lesz ugyan, de ha mégsem sikerül egyben tartani a házasságot, mégsem lesz zongorista a gyerek, akkor nagy érzelmi zűrzavar keletkezik, hiszen a gyerek nem váltotta be a szülő reményeit. Gondot okoz a kapcsolatban és a gyerek lelkében is, mert meg nem feleltnek lenni súlyos teher.

Cikkünk Popper Péter Lélekrágcsálók című könyve alapján készült.
lelekragcsalok-konyborito
Popper Péter legjobb előadásaiból összeállított kötet megmutatja, milyen végtelenül színes egyéniség és bölcs, jó humorú tanító volt a 2010-ben elhunyt pszichológus. Az elgondolkodtató, szórakoztató fejezetek hétköznapi életünk egy-egy fontos témájára épülnek, így például a félelem, a szorongás, a depresszió, az egyéni és kollektív hazugságok, a játszmák.

Kiadja: Kulcslyuk Kiadó
Ára: 2840 forint
A könyvet itt rendelheted meg.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük