Fülfájás, mandulagyulladás, megfázás

És 7 ellenszer a természet patikájából

Hatékonyak, mellékhatásoktól mentesek, és kiállták az idő próbáját.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek körében amúgy is gyakori fülfájásnak, mandulagyulladásnak és megfázásnak télen igazi szezonja van. Az antibiotikumok nem minden esetben hatásosak, így könnyen megeshet, hogy az orvos fel sem írja őket.

Szerencsére minden szülőnek és gyermeknek rendelkezésére állnak az egyszerű, hatékony és nem utolsósorban olcsó természetes módszerek, melyek nyilvánvalóan kiállták az idő próbáját. Akkor is alkalmazhatod őket, ha a kicsi valamilyen gyógyszert szed, ám a biztonság érdekében minden esetben kérd ki szakember véleményét.

Fülfájás

A középfülgyulladást - amit a nép ajka csak fülfájásként emleget - többnyire baktériumok idézik elő. A betegséget gyakran láz kíséri, miközben a dobhártya megduzzad, kivörösödik, súlyos esetben a hallás is károsodhat. Ha a dobhártya felreped, genny szivárog a fülből, amennyiben pedig a gyulladást erős influenza előzte meg, a váladék véres lehet. Enyhébb gyulladás esetén a váladék a középfülben felszívódik.

Így kezeld!

A kicsi feküdjön ágyban, a fültájat meleg vizes palackkal tartsd melegen. Gennyszivárgáskor a fület leszűrt kamillaforrázattal öblítsd ki, majd egy vattacsomóval szárítsd meg - ám ez utóbbi műveletnél ügyelj arra, hogy véletlenül se tömd be a hallójáratot, mert akkor a genny megkövesedik benne.

A mindentudó kenőcsöt magad is elkészítheted a konyhában. Hevíts fel egy edényben 50 dkg tiszta disznózsírt, és szórj bele négy bő marék körömvirágot. Ha felhabzott, kavard meg jól, és vedd le a tűzről. Egy éjszakán át hűljön. Másnap újra melegítsd fel, míg a zsír meg nem olvad annyira, hogy egy tiszta vászonruhán átnyomható lesz. A kendőben maradt növényi részeket sajtold ki. Az így nyert kenőcsöt töltsd zárható edénybe, és a hűtőszekrényben tárold.

Mandulagyulladás

A mandulák megakadályozzák, hogy a vírusok és baktériumok a légutakon keresztül bejussanak a szervezetbe - ám megesik, hogy mindeközben maguk is megbetegednek. A mandulagyulladás jellegzetes tünetei közé tartozik a torokfájás, a fájdalmas nyelés és a köhögés. Megesik, hogy a gyulladt mandulát gennyes tüszők borítják el - ilyenkor a nyirokmirigyek is megdagadnak, a kellemetlen jelenséget pedig hőemelkedés vagy láz kísérheti.

Így kezeld!

A természet patikája bőségesen kínál gyógyírt a bajra, melyek közül az alábbiak a leghatékonyabbak.

Papsajtmályva - Csészénként egy púpozott kanál papsajtot 12 órán keresztül áztass hideg vízben, majd melegítsd fel és szűrd le. Két-három csészényit - egész napra elosztva, apránként - fogyasszon el a kicsi. Célszerű a napi adagot hőpalackban tárolni.

Zsurló - Egy púpozott teáskanál zsurlót egy csészében forrázz le. Fél perc állás után szűrd le. A meleg teával naponta többször öblögessen a csemete.

Zsálya - Egy púpozott evőkanál zsályát csészében forrázz le, és fél perc múlva szűrd le. Naponta többször öblögessen vele a gyerek, néha le is nyelhet egy-egy kortyot.

Zsályaborogatás - Két kiskanál zsályát forrázás után fél perccel szűrj le, a főzetbe áztass tiszta vászondarabot, és helyezd a kicsi torkára. A borogatást naponta többször kell cserélni. Fontos, hogy a torok melegen maradjon - e célból száraz kötéssel vagy egy sállal tekerd körbe.

Veszélyek a lakásban

A kicsit nem csupán betegségek fenyegethetik, hanem a leghétköznapibb tárgyak is, melyek bármely háztartásban fellelhetőek. Tudj meg többet a lakáson belüli veszélyekről videónkból!

Lelki okok
A mandulagyulladásnak nem csupán fizikai, hanem lelki okai is lehetnek, melyekről itt olvashatsz bővebben.

Megfázás

A legtöbb megfázás vírusos eredetű. Sokan úgy vélik, hogy a test lehűlése, az átfázás vagy a huzat okozza a betegséget, ám valójában sok tényező játszik közre a megfázás előidézésében. Többnyire influenzás fertőzésről vagy hurutról van szó, a tünetek pedig igencsak eltérőek lehetnek - hőemelkedés, fejfájás, végtagfájás egyaránt kísérheti a betegséget. Általában hamar megszűnik, ha ügyelsz arra, hogy a megfázást ne súlyosbítsa úgynevezett ráfázás, no meg persze, ha ágyba dugod a csemetéd, esetleg meleg lábfürdőt rendelsz neki.

Így kezeld!

A megfázás kezelésére változatos természetes módszerek között válogathatsz. Önmagukban is hatékonyak, ám még jobb, ha együttesen alkalmazod őket.

Hideg lábpólya - A lábat bokától a térdhajlatig tekerd körbe - hideg borogatásként alul egy nedves vászontörölköző, majd egy száraz vászon, végül egy gyapjúkendő kerüljön a gyerkőc lábára. Fontos, hogy a következő réteg az előzőt takarja, és így a pólya záródjon.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyógytea - A gyerek a bepólyázás után izzasztó vagy köptető gyógyteát is kapjon - a gyógynövényboltokban többfélét is találsz. Ha köhög, kanalanként édesköményteát fogyasszon.

Fürdő - A légutakra előnyös a kakukkfű- vagy szénavirágfürdő. A víz ne legyen 35 foknál melegebb, és a lurkó öt percnél tovább ne maradjon benne, utána pedig rögtön feküdjön vissza az ágyba.

Cikkünk Maria Treben Gyermekbetegségek című könyve alapján készült, mely a Duna International Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük