Súlyos betegséget okozhat a gyereknél: nem is hinnéd, mennyire káros az egészségére
Már a magzati korban károsíthatja a gyermek egészségét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ftalátok gyerekjátékokban való alkalmazását 1999 óta tiltják az Európai Unió országaiban, illetve később az Amerikai Egyesült Államokban is betiltották.

Ugyanakkor a gyermekek által használt egyéb termékekből is bejuthatnak a szervezetbe a mérgező vegyületek - sőt, akár már a méhen belüli fejlődés során is kaphatnak belőle.

Mik azok a ftalátok?

A ftalátok olyan vegyi anyagok, amelyeket elsősorban műanyagok puhítására használnak. Gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak: a levegőben, a műanyag használati eszközökben, linóleumpadlókon, autók belső felületén, de jut belőlük a mosóporokba, testápolókba, élelmiszerekbe is - a csomagolóanyag jóvoltából.

A világ vegyipara évente körülbelül hatmillió tonna ftalátot állít elő. Kutatók szerint a ftalátok olyan egészségkárosító hatásokkal bírnak, mint például a termékenység csökkenése férfiaknál, illetve negatívan befolyásolja a magzati fejlődést is.

Súlyos betegséget okozhat gyerekeknél

Bár törvény óvja a gyerekeket attól, hogy a játékok közvetítésével ftalátok kerüljenek a szervezetükbe, a jogalkotók nem gondoltak arra, hogy a magzati élet során mennyi káros vegyület zavarhatja meg a fejlődésüket.

Asztmát okozó ftalátok

A Columbia Egyetem 2014 szeptemberében kiadott közleménye szerint a ftalátokkal magzati korban való érintkezés előrevetítheti bizonyos betegségek későbbi kialakulását. A Robin Whyatt vezetésével végzett kutatás eredménye egészen megdöbbentő volt: azok a gyerekek, akik az anyaméhben való fejlődésük során nagyobb mennyiségű ftaláttal érintkeztek, 70%-kal nagyobb eséllyel lettek asztmásak 5-12 éves koruk között.

A New York-i gyerekek csaknem negyede asztmás. Bár hazánkban a teljes lakosság körében nagyjából 300 ezer embert érint, szakértők becslése szerint évente 20 ezerrel nő ez a szám. A szakemberek célja, hogy az olyan vegyületeket, mint például a butil-benzil-ftalát - BBzP -, a di-n-butil-ftalát - DnBP - és a dietil-ftalát - DEP - felváltsák a gyártási eljárás során egészségre ártalmatlan anyagok.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Mit tehetsz a ftalátok ellen?

Mivel a termékek csomagolásán sokszor nem jelzik a ftaláttartalmat, ezért nehéz elkerülni a veszélyes vegyületek, de néhány óvintézkedést azért megtehetsz a saját, illetve gyermeked érdekében. Ha lehet, kerüld az illatosított termékeket; műanyag edénybe vagy fóliába csomagolt ételt ne melegíts mikrohullámú sütőben; amit csak lehet, üvegedényben tárolj - még olyasmit is, aminek a gyári csomagolása műanyag.

Ezt is szeretjük