Rákkeltő, tönkreteszi a tüdőt, és te is hazaviszed
Mi az?
Veszélyes, komoly kockázatot jelentő vegyületek lehetnek a műanyag tárgyakban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az Európai Unióban korlátozzák használatukat, a PVC lágyítására használt ftalátok számos különféle termékben megtalálhatók, jelen lehetnek például a műanyag burkolatokban, bútorokban, padlólapokban, hazaviheted őket egyes műanyag cikkekkel, például egy egyszerű zuhanyfüggönnyel is, emellett például textilek és festékek gyártása során is felhasználhatják ezeket a szerves vegyületeket.

A legelterjedtebb ismert szennyező anyagok közé tartoznak, melyek az egyes termékekből lassú párolgással szabadulnak fel, hosszú távon káros hatást gyakorolva azokra, akik az adott környezetben tartózkodnak.

Számos kutatás világított rá, hogy negatív hatással lehetnek a hormonrendszerre, a gyermekek fejlődését és a reprodukciót gátló hatásuk van, emellett van olyan típusuk is, melynek esetében korlátozottan az is bizonyított, hogy rákkeltő hatású. Mindemellett a ftalátokat összefüggésbe hozzák például az autizmus vagy a tüdőasztma kialakulásával is.

Ahhoz, hogy elkerüld ezeket a vegyületeket, keresd a termékeken a PVC free vagy phthalate free jelölést, emellett érdemes óvatosnak lenned a műanyag termékekkel kapcsolatban is, például ne melegíts ételt vagy italt műanyag tárolóban, emellett dobd ki, ha utóbbi sérült, vagy karcossá válik. További információkért kattints ide!

Hét dolog a háztartásban, amivel megmérgezheted magad

Van, amitől érdemes mielőbb megszabadulnod. Nézd meg a galériában, pontosan mitől!

Ezt is szeretjük