10 étel, amit minden gyereknek meg kellene kapnia

Nélkülük hiányt szenved a szervezetük

Csemetéd étrendjébe feltétlenül illeszd be ezeket az ételeket.

Dia

 	Tej 	Ha gyermeked nem laktózérzékeny, adj neki minél gyakrabban tejet! A kalciumban gazdag tej ugyanis nem csupán a csontoknak jó, hanem a memóriát és a gondolkodást is serkenti. A reggeli italt felejtsétek el, és vásárláskor válasszátok minél nevesebb gyártó tejét! Ne ezen spóroljatok!

Tej

Ha gyermeked nem laktózérzékeny, adj neki minél gyakrabban tejet! A kalciumban gazdag tej ugyanis nem csupán a csontoknak jó, hanem a memóriát és a gondolkodást is serkenti. A reggeli italt felejtsétek el, és vásárláskor válasszátok minél nevesebb gyártó tejét! Ne ezen spóroljatok!

Dia

	Csokoládé	Nem akarod, hogy elhízzon, vagy rosszak legyenek a fogai? Ne a foszd meg a gyereket a csokitól, inkább adj neki minőségi terméket, az ugyanis kakaótartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a memóriára, illetve antioxidánsokban gazdag.

Csokoládé

Nem akarod, hogy elhízzon, vagy rosszak legyenek a fogai? Ne a foszd meg a gyereket a csokitól, inkább adj neki minőségi terméket, az ugyanis kakaótartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a memóriára, illetve antioxidánsokban gazdag.

Dia

	Tojás	A változatosan elkészíthető tojás egy összetett vitaminbeviteli forrás, ezért semmiképpen se felejtsétek ki az étrendből! Gyakorlatilag minden fontos vitamin megtalálható benne, emellett pantoténsav, foszfor, vas, cink, kalcium, kálium, nátrium, szelén és magnézium is.

Tojás

A változatosan elkészíthető tojás egy összetett vitaminbeviteli forrás, ezért semmiképpen se felejtsétek ki az étrendből! Gyakorlatilag minden fontos vitamin megtalálható benne, emellett pantoténsav, foszfor, vas, cink, kalcium, kálium, nátrium, szelén és magnézium is.

Dia

	Húsfélék	A különböző húsok is állandó szereplői kell, hogy legyenek a gyerekek étrendjének. Amennyire lehet, a dínós és egyéb gyorsfagyasztott fasírtkák helyett hentesnél kapható, friss húsokat válassz, ezek minősülnek ugyanis igazán jó fehérjeforrásnak.

Húsfélék

A különböző húsok is állandó szereplői kell, hogy legyenek a gyerekek étrendjének. Amennyire lehet, a dínós és egyéb gyorsfagyasztott fasírtkák helyett hentesnél kapható, friss húsokat válassz, ezek minősülnek ugyanis igazán jó fehérjeforrásnak.

Dia

	Hal	A húsfélék közül is a hal az, ami különösen fontos szerepet kap a táplálásban, ugyanis ásványianyag- és omega-3-tartalma magas, és többek között tartalmazza a szervezet számára fontos foszfort, vasat, káliumot és kalciumot, a B2- és B6-vitaminokat, valamint D- és A-vitamint is.

Hal

A húsfélék közül is a hal az, ami különösen fontos szerepet kap a táplálásban, ugyanis ásványianyag- és omega-3-tartalma magas, és többek között tartalmazza a szervezet számára fontos foszfort, vasat, káliumot és kalciumot, a B2- és B6-vitaminokat, valamint D- és A-vitamint is.

Dia

	Joghurt, kefir	A gyermek immunrendszerének hatékony működése érdekében adj neki rendszeresen joghurtot, illetve kefirt! Ezek ugyanis élőflóra-tartalmuknak köszönhetően támogatják a természetes flórát. Fontos, hogy ne gyümölcsöst vegyél, hanem natúr joghurtot, előbbiben ugyanis rengeteg cukor van.

Joghurt, kefir

A gyermek immunrendszerének hatékony működése érdekében adj neki rendszeresen joghurtot, illetve kefirt! Ezek ugyanis élőflóra-tartalmuknak köszönhetően támogatják a természetes flórát. Fontos, hogy ne gyümölcsöst vegyél, hanem natúr joghurtot, előbbiben ugyanis rengeteg cukor van.

Dia

	Csonthéjasok	Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy nem a sózott, zacskós verzióra kell gondolni, hanem a natúrra. A dió, a mogyoró és más csonthéjasok értékes olajokban gazdagok, illetve kiváló vitaminforrások is, például sok-sok E-vitamin található bennük.

Csonthéjasok

Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy nem a sózott, zacskós verzióra kell gondolni, hanem a natúrra. A dió, a mogyoró és más csonthéjasok értékes olajokban gazdagok, illetve kiváló vitaminforrások is, például sok-sok E-vitamin található bennük.

Dia

	Teljes kiőrlésű pékáruk	Nagyon fontos, hogy a gyerek tányérjára, ha csak lehet, ne fehér lisztből készült pékáruk kerüljenek! Azok ugyanis tápanyagban szegényebbek, hizlalnak és lassítják az emésztést is. A teljes kiőrlésű pékáruk ezzel szemben tápanyagban gazdagok, valamint rosttartalmuk révén jót tesznek az emésztésnek is.

Teljes kiőrlésű pékáruk

Nagyon fontos, hogy a gyerek tányérjára, ha csak lehet, ne fehér lisztből készült pékáruk kerüljenek! Azok ugyanis tápanyagban szegényebbek, hizlalnak és lassítják az emésztést is. A teljes kiőrlésű pékáruk ezzel szemben tápanyagban gazdagok, valamint rosttartalmuk révén jót tesznek az emésztésnek is.

Dia

	Zöldség, gyümölcs	Bizonyára nem nagy újdonság, hogy mennyire fontos is az egészséges táplálásban a friss zöldség és gyümölcs jelenléte, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Napi minimum háromszor adj a gyereknek más-más fajta zöldséget, gyümölcsöt enni, hogy fedezd vitaminszükségletét!

Zöldség, gyümölcs

Bizonyára nem nagy újdonság, hogy mennyire fontos is az egészséges táplálásban a friss zöldség és gyümölcs jelenléte, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Napi minimum háromszor adj a gyereknek más-más fajta zöldséget, gyümölcsöt enni, hogy fedezd vitaminszükségletét!

Dia


            	Levesek
            	A különböző levesek valóságos tápanyagbombának minősülnek, nem véletlen, hogy a betegeknek húslevest szoktak adni, hogy felépüljenek. Másfelől, a napi folyadékszükséglethez is hozzájárulnak, így már két ok is van, hogy megkedveltesd a levest a lurkóval.

Levesek

A különböző levesek valóságos tápanyagbombának minősülnek, nem véletlen, hogy a betegeknek húslevest szoktak adni, hogy felépüljenek. Másfelől, a napi folyadékszükséglethez is hozzájárulnak, így már két ok is van, hogy megkedveltesd a levest a lurkóval.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: