2 szó, amit minden gyerek vágyik hallani: szülőként mondd gyakran!
Vajon elégszer elhangzik nálatok? Ezt a két szót muszáj szülőként gyakran ismételned.

anya-gyerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogyan kell jól gyereket nevelni? Szeretettel. Talán ez lehet a válasz, ami mindent összefoglal. A türelmet, a jelenlétet, az óvást, a figyelmet, a gondozást. A gyereknevelésben, ha a szülő törekszik jól csinálni, a szavak jelentőségét is fel kell ismernie.

Sok fontos szó közül kettőről szülőként semmiképp sem szabad elfeledkezni, mert a gyerekek szomjazzák hallani: az egyik a figyelek, a másik az értelek.

Figyelek

A gyerekek, akár kicsik, akár nagyobbacskák, természetes módon azt érezhetik, hogy, amit mondanak, az sokszor csak egyszerűen elillan, el sem ér a felnőttek magasban csücsülő füléig. Pedig az, amit mond, igenis fontos! Legyen szó egy játékból mondott mondatról, kérdésről, vagy bármiről, a gyerek egy számára adott pillanatban jelentőségteljes dolgot közölt.

A kicsi felett sokszor átröppen a felnőtt tekintete, gondolván, eljátszik, amíg ő gyorsan vacsorát dob az asztalra, kitereget, telefonál, vagy más felnőttel beszélget. A gyerek viszont, aki közölni akar, azon munkálkodik, hogy kivívja a felnőtt figyelmét. Dobálózni, kiabálni, rosszalkodni kezd. Ha más típus, talán csak visszaül a játékok mellé. Bármelyik következik is be, a gyerek ilyenkor azt érzi, a mondandója süket fülekre talált. Nem fontos, nem számít, nem kíváncsiak rá.

Nagyon fontos, hogy a szülő, ha csak egy pillanatig is, de legalább ránézzen a gyerekre, és visszajelezzen neki, éreztetve, hogy figyel rá. A százezer teendő mellett ugyan nem könnyű, mégis érdemes megpróbálni. Aki figyel rá, mit mond, és el is mondja a gyereknek a varázsszót, hogy figyelek, az abban a tudatban nevelheti a gyermekét, hogy számára minden egyes gondolata, gondja, baja fontos, és nincs, ami annál fontosabb lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez az energiabefektetés megtérül. Később, ha a gyerek kamasz lesz, köszönhetően annak, hogy kiskorától abban a szellemben nevelkedett, hogy a mondandója érdekli a szüleit, nagyobb eséllyel maradhat fenn egy jobb kommunikáció a két oldal között.

Értelek

A gyerekek gyerekek, a felnőttek felnőttek. Egy nyelvet beszélnek, de valahogy mégsem azonosat. A korai években, a beszédtanulás idején még a hangok sem egészen stimmelnek, és olykor igényel némi plusz figyelmet, ha a felnőtt le akarja fordítani, amit a gyerek mond. Később pedig, ha a hangképzés már jobban is megy, a gondolatok és érzések pontos kifejezése még mindig feladhatja a gyereknek a leckét.

Jó tudni, hogy még a legkisebb gyerek is azzal a szándékkal beszél, hogy közöljön és megértessen valamit, de a nagyobb gyerekek, a kamaszok különösen igénylik, hogy, amit a szülő felé kommunikálnak, az megértésre találjon. A szülő részéről fontos, hogy minden életkorában törekedjen megérteni a gyerek gondolatait. A meg nem értettség érzése soha nem pozitív, tizenévesen pedig rossz irányba is vihet.

Az értelek egy olyan varázsszó, amit a figyelek mellett mindenképpen be kell iktatni a szülői szótárba. Ha a szülő ezt a két szót gyakorta hangoztatja a gyerek felé, biztosítja figyelméről és megértéséről, sok-sok feszültségtől megkímélheti, és kiegyensúlyozottabbá teheti gyermekét. Csak legyen valódi az a figyelem és megérteni akarás - a gyerek megérzi, ha ezek csak szavak.

Ezt is szeretjük