A legfeleslegesebb babaholmik, amiket valaha vettünk: 4 édesanya őszinte vallomása
A babáknak szánt termékek piaca kifogyhatatlan. Édesanyák vallottak arról, amit szerintük felesleges volt megvenni.

GettyImages-645461844
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az első fiammal voltam várandós, kaptam valakitől egy tízoldalas babakelengye-listát. Csak pislogtam az olyan számomra ismeretlen szavakat olvasva, mint a popsitörlő-melegítő vagy a babakörömvágó olló, és közben éreztem, ahogy lassanként eluralkodik rajtam a pánik.

Végül a sógornőm megszánt, és átküldött egy kétoldalas változatot. Ebben még mindig sok volt a számomra nehezen értelmezhető kifejezés, de már jóval átláthatóbb volt az egész. Azóta persze világos, hogy egy újszülöttnek elsősorban ruha meg cici vagy tápszer kell. A későbbiekben pedig még bőven lesz idő és alkalom arra, hogy egy sor felesleges holmit megvegyen az ember. Ezek közül ismertet párat néhány kisgyerekes anyuka.

Felesleges babaholmik

Eszter: vízhőmérő és újszülöttkesztyű

Nem voltak olyan jelentősebb kiadásaink, amikre azt mondanám, hogy komoly összegeket buktunk rajta. De arra emlékszem, hogy az első gyerekünk születése előtt ragaszkodtam a halacskás vízhőmérőhöz, mert milyen cuki meg praktikus. Később persze nyilvánvalóvá vált, hogy az ember könyöke sokkal inkább kéznél van, ha a fürdővíz hőmérsékletét kell mérni. A karmolásvédő újszülöttkesztyűért ugyancsak kár volt pénzt kiadni: amikor a kórházban először felhúztam a gyerek kezére, hogy ne karmolja össze a kis arcocskáját, nyilvánvalóvá vált, hogy hiába erőltetném, nem fogja megtűrni magán.

Petra: babatornáztató

Vettem 12 ezer forintért egy babatornáztatót. Semmi extra, csak egy lábakon álló fakeret, amire rá lehet akasztani figurákat - ami vélhetően érdekli majd a gyereket. Az elején a fiam ügyet sem vetett rá, most hat hónapos múlt, már érdekelné, de nem engedjük neki használni, mert magára rántja az egészet. Szóval nagyon örülök, hogy megvettem.

Ágnes: kiboríthatatlan babatányér

Azt hiszem, talán nem vettem kimondottan felesleges babacuccokat. Viszont kaptam olyan etetőcumit, amibe ennivalót lehet tenni a babának. Őszintén, nem sok értelmét láttam. Ezenkívül kaptam még egy szörnyen futurisztikus kinézetű műanyag babatálat is, ami kiboríthatatlan. Egyrészt, ha a baba kellően kitartó, ennek a tartalmát is képes magára önteni, másrészt miért kell arra tanítani, hogy bármit megtehet a tányérral?

A cikk az ajánló után folytatódik

Lilla: cumisüveg-melegítő

Az első lányunk születése előtt szerettük volna ezerszázalékosan bebiztosítani magunkat minden helyzetre, de a töredékét sem használtuk ezeknek a holmiknak. Nem biztos, hogy általánosságban felesleges volna, de az autós töltővel rendelkező cumisüveg- és babaétel-melegítőt például azt hiszem, soha nem használtuk - a szülés előtt még azt hittük, rengeteget utazunk majd. A babafüggőágy ugyancsak kidobott pénz volt: talán mi próbálkoztunk rosszul, de a baba állandóan ki akart borulni belőle, a bölcsőhintát pedig nem tudta felülmúlni. Vettünk még elektromos orrszívót és fülhőmérőt is - utóbbi nagyon nem passzolt a baba füléhez, előbbi pedig nem volt hatékonyabb a jó öreg orrszi-porszinál.

Tünetek, amiktől félnek a kismamák, pedig nem kellene

A kismama - főként, ha ez az első várandóssága - gyakran elbizonytalanodik a furcsa tüneteket illetően, amelyek elsőre akár ijesztőek is lehetnek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük