Retteg a kötelező oltástól a gyerek? Ez a 3 perces videó segít neki felkészülni
A kötelező oltásoktól való félelem természetes. Nézzétek meg ezt a videót, mielőtt orvoshoz mentek a gyerekkel!

kislany-oltas-tapasz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes, ha a kötelező oltástól egy gyermek fél, még ha az egészségét szolgálja is. Hazánkban komoly hagyománya van a fertőző betegségek elleni védőoltásoknak. Az első kötelező oltást már 1876-ban bevezették. Ennek köszönhetően a 20. század első évtizedétől nem fordult elő fekete himlő Magyarországon.

A 19-20. század fordulóján azonban a csecsemőhalandóság még igen magas volt hazánkban, melyet a világháborúk csak tovább súlyosbítottak. Annak érdekében, hogy minél kevesebb gyermek haljon meg fertőző betegségek következtében, az orvosok a kötelező védőoltások bevezetését szorgalmazták.

Kötelező oltások gyerekeknek

A XX. század első évtizedeiben 1000 megszületett gyermek közül körülbelül 180 nem érte meg az első születésnapját. Ezt a számot a védőoltásokkal és a lakosság egészségügyi edukációjával száz év alatt drasztikusan lecsökkentették: 2010-ben 1000 újszülöttből alig 5-6 halt meg valamilyen betegség miatt egy éves korig - a KSH adatai szerint.

Napjainkban csecsemőkorban összesen 11-féle fertőző megbetegedés ellen oltják a gyerekeket Magyarországon. Az első hónapokban ez sokszor a friss édesanyák lelkét is megviseli, hiszen a tűszúrás okozta keserves sírást az anyai szív nehezen tolerálja. Lassacskán azonban az édesanyák gyakorlatot szereznek e téren, amire szükségük is van, hiszen a kicsi akaratának erősödésével egy újabb megbízást kapnak: meggyőzni a már nagyobbacska gyereket arról, hogy a vakcina beadására szükség van, az ő érdekét szolgálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha fél a gyerek a kötelező oltástól

Ebben a sokszor nem is egyszerű feladatban segít az ország kedvenc gyermeksebésze, dr. Kőnig Róbert. A „Kőnig doki helyre teszi” című háromperces részekből álló, YouTube-on elérhető sorozat informatív egészségügyi témájú videói a híresen kíváncsi 3-10 éves korosztálynak szólnak. Olyan témákban adnak segítséget a szülőknek, mint a vérvétel, a vírusok, a fájdalom vagy épp a kötelező védőoltások. Ha a kicsi fél az oltástól, érdemes megnéznetek ezt a részt - akár többször is -, mielőtt gyerekorvoshoz mentek. A kicsi megtudhatja belőle, hogy az oltás nem más, mint a "veszedelem legyengítve", illetve miért injekció formájában kell bevinni a szervezetbe, valamint azt is, miért fáj a szuri helye. A hiteles mondanivaló átadásában Kőnig dokit animált szereplők - Noncsi és Olivér - segítik, így a bonyolultabb kérdések is közérthetővé, humorossá válnak. A videók kifejezetten gyerekeknek készültek, de a szülők számára is informatívak és szórakoztatóak.

- Hiszek abban, hogy a gyerekeken keresztül érdemes a szülőkkel is kommunikálni - említi Kőnig doki, aki szerint ezekkel a videókkal nemcsak a gyermekeket készítjük fel, de a szülők is magabiztosabbak lehetnek egy nem mindennapi helyzetben.

Kvíz a betegségek megelőzéséről

Vírus, gomba vagy baktérium okozta megbetegedések? A kvízből kiderül, ki mennyire ismeri a gyakori egészségügyi fogalmakat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük