Ezért lesz boldogtalan felnőtt a gyerek

3 lelki sérülés magzatkorban

Gyermeked már pocaklakóként számos traumát szerezhet, melyek egész életére hatással lehetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Várandós anyaként azt gondolhatnád, hogy születendő gyermeked a legtökéletesebb biztonságban van. Az igazság ezzel szemben az, hogy már pocaklakóként számos traumát szerezhet - sejtjei ugyanis minden élményt rögzítenek, amiben része van magzati léte során.

Tudd meg, melyek a leggyakoribb magzati sérülések, melyek a gyerek egész további életére negatív hatással lehetnek.

Ha a gyerek csak besikerült

A véletlenül megfogant, úgymond besikerült gyerek akarata ellenére meghiúsítja szülei bizonyos terveit, illetve olyan terheket róhat rájuk érkezésével, melyekre azok nem voltak felkészülve.

Ez esetben pedig hajlamosak lehetnek már megszületése előtt egyfajta problémaforrásnak tekinteni a kicsit - sokszor nem is tudatosan.

És, bár nyilván a lehető legjobbat és legtöbbet szeretnék nyújtani neki - hiszen már az ideálisnak éppen nem nevezhető körülmények dacára sem akadályozták meg születését -, érzéseik és gondolataik valamiféle láthatatlan kommunikációs csatornán eljuthatnak a pocaklakóhoz, aminek igencsak káros következményei lehetnek a jövőre nézve.

A tapasztalatok szerint a nem tervezett gyerekekből gyakrabban válik önbizalomhiánnyal küzdő felnőtt, aki valamiféle megmagyarázhatatlan okból értéktelennek, feleslegesnek és szeretetre méltatlannak érzi magát. Mindez pedig lényegében az élet minden területén megakadályozza a boldogulását.

Tiltott ételek listája kismamáknak

Nézegess képeket!

Elolvasom

A fenti megfigyelés egyébként korántsem új keletű. Az ismert pszichoanalitikus, Ferenczi Sándor 1929-ben megjelent, A nem kívánt gyermek és az ő halálösztöne című publikációjában arról számol be, hogy azok a magzatok, akik iránt valamelyik szülőjük - főleg az anya - negatív érzelmekkel viseltetett, születésük után rosszul fejlődnek, és nemritkán még felnőttkorukban is pszichoszomatikus betegségek, pszichikus zavarok, szociális beilleszkedési nehézségek, illetve öngyilkossági hajlam figyelhető meg náluk.

Ha fiúnak várják a lánygyereket

Életre szóló traumát okozhat a lánygyerekben, ha ellenkező neműnek várták. Így a kicsi - ha megszületése után szülei igyekeznek is nem éreztetni vele csalódottságukat - azt fogja hinni, hogy ő nem elég jó. Mivel pedig már annak a két embernek sem tud megfelelni, aki által a feltétel nélküli szeretetben kellene részesülnie, másoknál kevesebbnek gondolva magát a későbbiekben nem tudja majd képviselni az érdekeit.

Megeshet az is, hogy kompenzálni kezd: sok fiúnak várt nő választja a karriert a család helyett, és, mivel viselkedésében a férfias vonások is jócskán fellelhetők - sőt, gyakran ezek dominálnak -, megfelelő társat sem könnyű találnia. Lehet, hogy a teherbeesés is gondot okoz számára, hiszen a várandósság ellentmondana annak a fajta férfias attitűdnek, melynek megvalósítására törekszik.

Konfliktus a szülők között

Kihathatnak a magzatra a szülei közötti rendszeres konfliktusok is - különösen akkor, ha a leendő anya és apa valamiféle hatalmi játszmába bonyolódik, és a mindkét fél számára elfogadható megoldás keresése helyett úgymond erőből próbálja érvényesíteni a maga akaratát. Mindehhez még az sem kell, hogy a tettlegességig fajuljon a helyzet - a kicsi későbbi személyiségfejlődésére épp eléggé destruktív befolyással vannak az indulatteli, hangos szavak is, sőt, a feszültséget is érzékelheti.

Ha születéséig rendeződik is a viszony a papa és a mama között, netán egymást elengedve vetnek véget az áldatlan állapotnak, nagy a kockázata annak, hogy a csemete a későbbiek során kisebb-nagyobb neurózissal küzd majd, mely szorongás és agresszivitás formájában egyaránt megnyilvánulhat - ám annyi bizonyos, hogy egyik sem könnyíti meg beilleszkedését a társadalomba.

Lelki bajok kisgyerekkorban

Bár látszólag a kicsik a világ leggondtalanabb teremtései, már néhány éves korban is érhetik olyan élmények gyerkőcödet, melyek feldolgozásával nem képes egyedül megbirkózni. Nézd meg videónkat!

Így kezeld!

Ha magad is a fenti élethelyzetek valamelyikében vagy, módodban áll tenni születendő gyermeked lelki egészségéért. A megfigyelések szerint a baba a maga módján jelezni próbálja vágyait és félelmeit, amit az intuíció útján érzékelhetsz - feltéve, hogy a racionalitás mellett erre a különös érzékedre is mersz támaszkodni.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Tudatosan is felveheted a kapcsolatot a kicsivel - ebben segítségedre lehet a kismamajóga, a különböző relaxációs és meditációs technikák, valamint az anya-magzat kapcsolatanalízis módszere, melynek kidolgozója két magyar pszichoanalitikus, Hidas György és Raffai Jenő.

Ezt is szeretjük