Ezektől lehet hiperaktív a gyereked

Már a születés előtt eldőlhet

Nem mindig babakorban alakul ki a hiperaktivitás: az adalékanyagok később is felelőssé tehetőek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedő gyermekek túl mozgékonyak, impulzívak, és képtelenek figyelni. Emellett nehezükre esik követni az utasításokat, bármit megszervezni, illetve végighallgatni valakit, és hajlamosak az agresszív kirohanásokra is.

Mindez nem ugyanaz, mint amikor egy gyerkőc virgonc és izgága, hiszen ez hozzátartozik az apróságok mindennapjaihoz. A hiperaktív csemeték ezzel szemben zavarják a többieket, bomlasztó hatással vannak a közösségre, és nem utolsósorban rengeteg fejfájást okozhatnak a tanároknak, illetve a szülőknek.

Mitől alakul ki?

Egyes gyermekeknél a figyelemhiányos hiperaktivitás bizonyos neurológiai problémák miatt jelentkezik, legtöbbször abban az esetben, ha a terhesség alatt az anya dohányzott, alkoholt fogyasztott, vagy túl sok stressznek volt kitéve. Ugyanakkor a szülési szövődmények, az alacsony születési súly és a csecsemőkori alultápláltság is növelheti a probléma kialakulásának kockázatát, de nem minden esetben babakorban dől el a dolog.

A szakemberek megfigyelték, hogy sok hiperaktív gyerek valamilyen megrázó eseményen esett át, melyet nem tudott feldolgozni, ezért az agy tudat alatti tiltakozó reakciójaként alakult ki náluk, hogy mániákusan izegnek-mozognak. A legutóbbi kutatások tanúsága szerint azonban az étkezésnek is jelentős szerepe van abban, hogy egy gyerkőc idővel hiperaktívvá válik-e.

A cukor is bűnös

Bár a cukor nem okoz véglegesen hiperaktivitást, ha rosszkor, túl sok édességet eszik a gyerkőc, átmenetileg jelentkezhetnek nála hasonló tünetek. Amennyiben tehát magatartászavaros csemetéd édesszájú, nem árt, ha figyelsz, mennyi cukorkát és sütit adsz neki.

Nem kell megvonnod tőle a finomságokat, de az időzítésre jó, ha ügyelsz, a kutatások fényében ugyanis végre értelmet nyert a szigorú anyai kijelentés, miszerint csokit csak akkor ehet a gyerek, ha már megebédelt. Az éhgyomorra elfogyasztott édesség és csokoládé az egekbe emelheti csemetéd vércukorszintjét, ennek hatására azonban inzulinból is több termelődik a szervezetében, hogy újra egyensúlyba hozza a glükózszintet.

Tíz perc múlva azonban ez az inzulinmennyiség már többletben lehet a cukorhoz képest, így hirtelen az ideális érték alá zuhanhat a kicsi vércukorszintje, ez pedig hipoglikémiához vezet, ami hiperaktív viselkedést okozhat.

Adalékanyagok, melyek hiperaktivitást okozhatnak

Bár a cukor átmeneti kilengést okozhat a gyerkőc magatartásában, az igazi bűnösök az adalékanyagok. Ezek ugyanis felhalmozódhatnak a szervezetben, és, ha nem tudod, hogy milyen összetevőket kell kerülnöd, akár tartós figyelemhiányos hiperaktivitást is okozhatnak. Ezért elengedhetetlen, hogy ismerd a veszélyes adalékanyagokat, és amikor csemetédnek vásárolsz, minden esetben alaposan ellenőrizd a címkéket. Hiába van ugyanis néhány káros szer betiltva nálunk, a külföldről érkező termékekre a gyártó országban nem biztos, hogy ugyanazok a szabályok érvényesek.

E110, 122, 127, 150

Ezek az adalékanyagok szintetikus ételszínezékek, melyeket leggyakrabban a kekszekhez, dzsemekhez, üdítőitalokhoz és chipsekhez használnak. A vegyületek amellett, hogy nagyobb mennyiségben rákkeltő hatásúak is lehetnek, dopamin- és noradrenalin-gátlóként funkcionálnak. Ezek az anyagok a központi idegrendszerben az ingerületek továbbításáért felelnek, hiányuk azonban koncentrációs zavarhoz és figyelemhiányos hiperaktivitáshoz vezethet. Amennyiben csemetéd aszpirinérzékeny, az ételszínezékek magatartászavar mellett allergiás reakciókat is kiválthatnak.

E210-219

Ezeket a tartósítószereket egyes üdítőitalok, dzsemek és salátaöntetek címkéjén találhatod meg. A szakemberek nem csupán a hiperaktivitással, de az asztmás megbetegedések kialakulásával is összefüggésbe hozzák előfordulásukat.

E220-227

A kén-dioxid, a kalcium-hidrogénszulfit és társaik is tartósítószerek, melyek egyes édességekben, kekszekben és gyümölcslevekben találhatóak meg. Többnyire gombaölőként használják őket, a legjobb azonban, ha a bolt polcán hagyod azt az élelmiszert, melynek összetevői között megtalálod valamelyiket, hiszen felelősek lehetnek a hiperaktivitás kialakulásáért.

E249-252

A kálium-nitrit és a nátrium-nitrit sorába tartozó adalékanyagok szintén veszélyesek lehetnek porontyodra nézve. Ezek a tartósítószerek leggyakrabban a pácolt húsokban és a sajtokban fordulnak elő.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amellett, hogy hiperaktivitást okozhatnak, több esetben is megfigyelték, hogy fogyasztásuk fejfájáshoz vezethet, illetve egyes kutatások során összefüggésbe hozták őket a rák kialakulásával is.

Cikkünk Margot Sunderlan Okosan nevelni tudni kell című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük