15 éves lány nyerte Az év gyereke díjat: több zseniális találmányt köszönhetünk Gitanjali Raónak
A 15 éves zseni 13 évesen kezdett komolyabban foglalkozni a tudománnyal.

GettyImages-915024356
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zseni gyerekek: a kifejezés olyan magas intellektusú gyermekeket jelöl, akiknél már igen korán megmutatkoznak a különleges képesség jegyei, ezekkel pedig messze hátuk mögé utasítják kortársaikat. Bámulatos dolgokra lehetnek képesek már fiatalabb korukban, ugyanakkor nagy felelősséget és terhet is jelenthet számukra az, hogy csodagyereknek tartják őket.

A Time magazin 1927 óta minden évben megválasztja az év emberét, de idén először hirdette meg az "Év gyereke" díját, amit 5000, 8 és 16 év kor közötti jelentkező közül a 15 esztendős coloradói diák, Gitanjali Rao nyert el.

Csupán 15 éves, de már több találmánya van

A fiatal tanuló olyan technológiákat fejlesztett ki, amelyekkel segíti a világot egy jobb és szebb hellyé varázsolni. Már 13 évesen olyan eszközt fejlesztett ki, amivel azonosítani lehet az ólmot az ivóvízben, valamint a mesterséges intelligencia segítségével kifejlesztett egy olyanalkalmazást, ami korán felismeri és észleli az internetes zaklatásokat.

Az év gyermekével Angelina Jolie színésznő készített interjút, amelyből kirajzolódik, hogy 13 éves létére mennyire éretten, felelősségteljesen és felnőtteket megszégyenítő módon gondolkozik.

Missziója, hogy létrehozza a fiatal innovátorok globális közösségét a világ minden tájáról, illetve hogy másokat is arra inspiráljon, hogy olyan dolgokat hozzanak létre, amelyekkel a világ számos problémájára megoldást találhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A célom most már az, azon túl, hogy megoldásokat találjak ki a problémákra, hogy másokat is arra ösztönözzek, hogy ők is tegyék ezt. Ha meg tudom csinálni, te is meg tudod csinálni, és mindenki meg tudja csinálni - nyilatkozta a tudós tinédzser, aki szerint az, hogy kevesebb lány köteleződik el a természettudományok iránt a középiskolában, nem azért van, mert nem lenne hozzá affinitásuk, hanem mert nem támogatják őket eléggé.

Rao amellett, hogy zseniális találmányokat fejleszt, imád tanulni, így voltaképpen az iskolában számára minden szórakoztató, de emellett szeret sütni, vívni, utazni és kalligráfiával, valamint a dinoszauruszok életével foglalkozni.

GettyImages-873642256
Fotó: Kathryn Scott / Getty Images Hungary

A 15 éves leányzó mellett olyan gyerekek kerültek be a döntőbe, mint a 15 éves festő, Tyler Gordon, akinek egy képe százezer dollárért (megközelítőleg 30 millió forintért) kelt el, vagy a tízesztendős Bellen Woodard, aki olyan zsírkrétákat fejlesztett ki, amelyekkel 12 fajta bőrszínt lehet lefesteni.

7 korszakos lángelme, aki gyerekként bukdácsolt az iskolában

Lehet, hogy ezek a személyek nem teljesítettek olyan jól irodalomból, kémiából vagy matematikából, mint társaik, mégis egy életre megjegyeztük a nevüket. Ugyanis mindennek ellenére olyasmit alkottak, amire bárki büszke lehetne. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük