10 tipikus szülői baki, ami sikertelenné teszi a gyereket
Minden szülő jót akar gyermekének, olykor mégis elkövethet súlyos hibákat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden szülő arra vágyik, hogy okos, értelmes, empatikus és ügyes gyermeket neveljen, akit könnyen elfogadnak mások. Legtöbben azzal is tisztában vannak, hogy bármilyen jó adottságokkal és képességekkel van megáldva csemetéjük, mindez nem jön teljesen önmagától, mert számos tényező szükséges ahhoz, hogy a lurkó minden téren egészségesen fejlődjön.

Ráadásul a biológiai, mentális és pszichés érési folyamatok kölcsönhatásban állnak egymással, mert, ha a gyereket visszaveti valami a növekedésben, az éppúgy hatással lesz az értelmi, érzelmi fejlődésére és vice versa.

A helyes táplálkozás természetesen megalapozza a kicsi egészségét és kiegyensúlyozott cseperedését, ám nem az egyetlen alapfeltétele az értelmi és érzelmi képességek pozitív kibontakozásának.

Nem kell bonyolult és tudományos nevelési technikákra gondolni, hiszen a szeretetteljes légkör, az odafigyelés és törődés a gyerekek fejlődésének legnagyobb mozgatórugója.

Ám, mint mindenben, ezen a téren is az arany középút a legjobban járható, hiszen a túlféltés, illetve a nagymértékű engedékenység egyaránt fékezőerő lehet, mely többet árt, mint használ.

Ezeket a hibákat ne kövesd el!

Főként a nyári időszak rizikós abból a szempontból, hogy könnyebben elkanászosodhat a gyerek.

A legtöbb szülő ilyenkor önhibáján kívül kevesebb időt tud tölteni a gyermekével, de az is előfordulhat, hogy a vakáció alatt túl fáradt vagy kényelmes ahhoz, hogy lekösse a poronty felszabadult energiáit. Ilyenkor sokan hajlamosabbak az engedékenységre, így felborulhat a gyerek napirendje, étrendje és alvásideje, pedig mindegyik fontos alappillére az egészséges fejlődésnek.

A mese erejével

A mese a szellemi-lelki fejlődést egyaránt támogatja, miközben élvezetes a gyerkőc, sőt, gyakran a szülő számára is. Az alábbiakban ingyenes letölthető klasszikusokat találsz - hallgassátok meg őket a kicsivel!

A nem foglalkoztatott gyerekek rákattanhatnak a tévénézésre, videojátékokra, valamint a visszahúzódó típusok magányosabbak lehetnek barátok híján, de az eltúlzott felvigyázás sem támogatja a mozgáskoordináció, a szociális érzék, az önállóság és az érzelmi érettség kialakulásának folyamatát. A nyár csupán három hónapból áll, de ez az időszak éppúgy meghatározó a kis lurkók fejlődésében, mint minden egyes nap, míg felcseperednek. Érdemes tehát több figyelmet szentelni arra, hogyan töltik a szabadidejüket, mert később több probléma merülhet fel az óvodába, iskolába való visszatéréskor.

10 dolog, ami visszaveti a gyereket a fejlődésben

Képgalériánkból megtudhatod, mi az, ami meggátolhatja a gyerkőc okosodását, ügyesedését és érzelmi érését. Ám ezekre a dolgokra nemcsak a szünidő alatt érdemes odafigyelni!

Ezt is szeretjük