Hányadik héttől hall a baba a pocakban? 6 érdekes tény, ami minden kismamát érdekel

Mikor dobban meg legelőször a szíve, és mikortól grimaszol a pocakban?

Érdekességek a magzatról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság sok kismama számára az egyik legszebb állapot, hiszen nincs is annál csodálatosabb érzés, mint amikor két kis sejt találkozásából egy olyan pici lény születik, aki lát, hall, érez és mozog.


Amint megfogan a magzat, az édesanya és édesapa már akkor szeretne tudni róla mindent: vajon mikortól ver a szíve, vagy hányadik héttől hall és lát a baba a pocakban? Mikor kezd el mozgolódni, és főként: kisfiú lesz-e, vagy kislány? Számtalan kérdés, ami foglalkoztatja ilyenkor a leendő szülőket.


6 érdekes tény, ami minden kismamát érdekel

A növekvő pocak belsejében hétről hétre bámulatos fejlődés történik, a magzat már az anyaméhben is számtalan dolgot tanul és tapasztal, amelyek meghatározzák a szülés utáni életét is. Hat érdekességet mutatunk a pocakon belüli életről.

GettyImages-489839614

Mikor dobban meg először a baba szíve?

Azok a kismamák, akik meglátván a terhességi csíkot, azonnal orvoshoz rohannak, sokszor szembesülnek azzal, hogy az orvos nem talál még szívhangot, ami első hallásra nagyon ijesztő tud lenni. Ahhoz, hogy a baba szíve verni kezdjen, ki kell alakulni a szívcsőnek. A szívcső pulzálása már hathetes korában érzékelhető az ultrahangon. Ilyenkor a szív 80-90-szer pulzál, ami a tizedik hétig még nőni fog 190-ig.

Mikor fejlődik ki a baba agya?

Amint megtudja az édesanya, hogy babát vár, a magzat agyi fejlődése már el is kezdődött. Minden agysejt önállóan kezdi útját, majd idővel több száz hosszú és szerteágazó nyúlványokká fejlődnek. A fogantatás utáni 17-20-ik terhességi napra alakul ki az idegi lemez - velőlemez -, illetve a velőcső, amelyből később kifejlődik az idegrendszer. A 23-ik napra, azaz a terhesség harmadik hetére az agyszerkezet már láthatóvá válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hányadik héttől hall a baba a pocakban?

A babák már az anyaméhben is érzékelik a hangokat, ezért érdemes már akkor kommunikálni a babával. Átlagosan a 22-ik hét környékén, azaz az ötödik hónapban már elég fejlett a fülük ahhoz, hogy érzékeljék a külső és belső hangokat. A baba hallja az anya szívhangját, a belek mozgását, a gyomor korgását vagy épp az erekben áramló vér lüktetését. Születés után képes megismerni édesanyja és édesapja hangját, noha a pocakban ezeket még tompán hallja.  

Mikortól lát a baba a pocakban?

Az anyaméhbe szűrődő fény komoly szerepet játszik a magzat egészséges látásának kialakulásában. A várandósság negyedik hetében alakul ki a szemgolyó, a 16-18. hétben már megfigyelhetőek a szemmozgások, de csak a terhesség 24. hetében alakul ki a látás, ekkor nyitja ki a szemecskéjét, és érzékeli a fényeket.

GettyImages-183799407


Mikortól grimaszol a baba a pocakban?

A baba már az anyaméhben gyakorolja azokat az arcmimikákat, grimaszokat, fájdalmas kifejezéseket, amelyekkel a szülés után találkozhatunk, hiszen ezekkel "kommunikál", ha éhes, ha fáj a hasa, vagy épp fáradt. A magzat sírása kutatások szerint már a méhben is megfigyelhető, új-zélandi kutatók szerint a baba sírása erősebb hanghatások miatt már a 28. héttől megfigyelhető.

Mikortól tud ízlelni a baba?

A nyelv ízlelőbimbói már a 15. héttől jelen vannak, a huszadik héten pedig majdnem úgy érzi az ízeket, mint egy újszülött. A magzatvizet a 16. héttől képes lenyelni, ízét édeskésnek érzi. Az édesanya elfogyasztott tápláléka a véren át a méhlepénybe, onnan a magzatvízbe jut, így mindent megkóstol, amit az anya is fogyaszt, születése után pedig ezeket az ízeket részesíti majd előnyben.

Miért nincsenek a csecsemőknek könnyeik? 5 érdekesség, amit biztos nem tudsz róluk
Mutatunk öt érdekességet, amit biztos nem tudtál a saját babádról!

Miért nincsenek a csecsemőknek könnyeik? 5 érdekesség, amit biztos nem tudsz róluk

Mutatunk öt érdekességet, amit biztos nem tudtál a babádról!

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük