Nyílt levelet írtak az őssejtbanknak a kétségbeesett szülők - Semmit nem tudnak
A Cryo-Save AG a Magyarországon található három őssejtbank egyike volt, nemrégiben azonban nyomtalanul eltűnt.

köldökzsinór, őssejt, vér, eltűntek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kijelölt telephelyük üres, a telefonvonalak is süketek. 327 felháborodott magyar kliens követeli vissza gyermekei őssejteit. 

Az őssejtbankokat arra hozták létre, hogy bizonyos összegért cserébe köldökzsinórvért és szövetét tároljanak az ügyfél részére. Sajnos azonban az Index oldalán megjelent hírből kiderült, hogy a cég szerződésében csak az őssejtek tárolásáról volt szó, arról már nem, hogy saját sejtjeiket vissza is kaphatják az ügyfelek. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználása gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Eltűnt őssejtek

Teljesen véletlenül derült ki, hogy a Cryo-Save nevű őssejtbank már nem üzemel. Pár héttel ezelőtt az egyik régi páciensük közeli rokona a céggel kötött szerződést, de amikor elvitték volna a mintákat, már süketek voltak a telefonvonalak. A telephelyük is üresen áll, közösségi oldaluk is eltűnt, egyedül a hivatalos honlapjuk elérhető, ahol még mindig lehet online fizetni a szolgáltatásokért. A cégpapírok szerint összesen 6 ember dolgozott a Cryo-Save Őssejtbanknál, akik egyszerre felmondtak. Az őssejtbanktól azóta sem lehet elérni senkit.

A szülők a nyílt levelet írtak.

Az őssejteket a köldökzsinórból nyerték ki.
Az őssejteket a köldökzsinórból nyerték ki.
Fotó: dra_schwartz / Getty Images Hungary

A nyílt levél 

Tárgy: Nyílt levél és Felhívás a kialakult helyzet tisztázására

Tisztelt Cryo-Save AG !

Mi, mint a Cryo-Save AG magyarországi szerződéses ügyfelei, megrendülve tapasztaljuk, hogy az elmúlt napokban a hazai közszolgálati és kereskedelmi médiában megjelent aggasztó hírekre -lásd melléklet- Önök mind a mai napig semmilyen módon nem reagáltak. Ezen felül felháborodva szereztünk tudomást arról, hogy gyermekeink őssejt mintáit Önök a mi tájékoztatásunk nélkül szállították át a PBKM lengyelországi laboratóriumába. Mindezt tették Önök annak ellenére, hogy a köztünk létrejött szerződés értelmében Önöknek kötelessége ilyen lépésről minket tájékoztatni. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy olyan komoly cég, mint Önök, kisgyermekes családok ezreit tartják bizonytalanságban, nem biztosítva számukra a megfelelő és megnyugtató kommunikáció lehetőségét, és nem törődve azzal sem, hogy cselekedeteik aláássák a teljes ágazatba vetett bizalmat Európa szerte. A kialakult helyzettel kapcsolatban, mi az Önök ügyfelei le kívánjuk szögezni a következőket:

1. Gyermekeink letárolt őssejtjeiről semmilyen körülmények között nem mondunk le.

2. A szerződéseinkből eredő fizetési kötelezettségünket – amennyiben annak esetlegesen még nem tettünk eleget - szándékunkban áll teljesíteni, amennyiben bizonyosságot nyer, hogy befizetéseink a megjelölt cél érdekében a megfelelő jogi személyiséghez kerülnek.

3. Jóhiszeműen kívánunk eljárni.

4. Célunk, hogy a helyzet megnyugtató rendezése ügyében mielőbbi érdemi és személyre szóló tájékoztatást kapjunk a tárolt őssejtek őrzésével, hozzáférhetőségével, valamint a Cryo-Save AG őssejtjeinket is érintő megkötött megállapodásaival összefüggésben.

A fentiek érdekében felszólítjuk Önöket a következőkre:

1. Álljanak ki a nyilvánosság elé, és tisztázzák a kialakult helyzetet. Tartsanak sajtótájékoztatót, melyen a PBKM és FamiCord cégcsoport képviselői is részt vesznek.

2. Adjanak személyre szóló tájékoztatást minden ügyfélnek arról, hogy kinek melyik mintája helyileg hol található jelen pillanatban, és szükség esetén milyen elérhetőségen és milyen módon tudnak hozzáférni.

3. Hitelt érdemlően igazolják a minták letárolását és meglétét az ügyfeleknek (vizsgálati jegyzőkönyvekkel, időbélyegzővel ellátott beazonosítható fényképekkel stb. e-mailben történő megküldése útján). Továbbá a teljesen díjrendezett szerződésekhez az eddig még nem rendelkezésre bocsájtott tanúsítványokat juttassák el az ügyfeleknek postai úton.

4. Biztosítsanak magyar nyelvű kommunikációs csatornát mind írásban, mind telefonon a magyarországi ügyfeleknek.

5. Adjon ki nyilatkozatot mind a Cryo-Save AG, mind a PBKM és FamiCord, hogy amíg a jelenlegi helyzet nem rendeződik, addig nem semmisítenek meg egy mintát sem fizetési késedelem miatt.

6. Mutasson be a Cryo-Save AG egy igazolást a PBKM FamiCord csoporttól arra vonatkozóan, hogy az elszállított őssejt minták tárolásának díja meddig van pénzügyileg rendezve.

7. Indokolják meg, hogy mi tette szükségessé a Cryo-Save AG laborokban őrzött összes, közel 330.000 minta előzetes értesítés nélküli átszállítását.

8. Hozzanak létre egy megfelelő biztosítékokkal garantált lehetőséget arra, hogy a még be nem fizetett, de esedékessé vált díjakat rendezni tudjuk, oly módon, hogy a pénz a szolgáltatást ténylegesen teljesítő szervezet kapja, akár független közvetítő letéti számláján keresztül.

Várjuk mielőbbi tájékoztatásukat a fentiekkel összefüggésben!

Tisztelettel,

A Cryo-Save AG szerződött magyar ügyfeleinek 327 tagja 

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük