Valóban jót tesz a gyereknek, ha a szülők csak miatta maradnak együtt? A pszichológus szerint nem túl jó ötlet
Az érzelmileg egészségtelen környezet nehezen gyógyuló sebeket tud ejteni a gyermekek lelkében.

GettyImages-523533620
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta válás van, dilemma is, hogy érdemes-e a szülőknek csak a gyerek kedvéért együtt maradnia. Sokan gondolják, hogy az az egészséges, ha a gyerek a klasszikus családmodellben nő fel, azonban ez nincs így, ha a házastársak kényszerűségből tartanak ki egymás mellett.

A házasságok ma már ritkán tartanak ki életünk végéig, és a társadalom sem tekint úgy az elváltakra mint régen, nem övezi őket megvetés. Éppen ezért a gyerek is kevésbé sínyli meg, ha a szülők nem tartanak ki egymás mellett. 

Fenntartani a látszatot

Ha a szülők el is hidegültek egymástól, már nem tekintenek a másikra partnerként, gyakran jutnak arra a következtetésre, hogy együtt kell maradniuk. Nem maguk miatt, hiszen ők már nem éreznek úgy egymás iránt, mint azelőtt, hanem inkább a gyerek kedvéért. 

GettyImages-184652832
Fotó: ClarkandCompany / Getty Images Hungary

Úgy gondolják, hogy fenn kell tartani továbbra is a látszatot, miszerint minden rendben van, nehogy a gyermekük lelkileg sérüljön. Ez egy kedves gondolat is lehetne, ha nem alapulna hazugságon. A szülők illúziót keltenek a gyermekükben egy nem létező állapotról, amit valószínűleg ők is nehezen tartanak fenn. A gyerek pedig ezzel pontosan tisztában van. A kicsiknek nagyon érzékenyek a detektoraik, nem igazán lehet őket becsapni.

Nincs túl sok boldog kimenetelű forgatókönyv a rendszerben: a szülők ilyenkor vagy elhidegült párként nevelik tovább a gyermeküket, és azt a párkapcsolati mintát örökítik tovább, vagy ők sem bírják idegekkel a szituációt, és egyre inkább rombolják a családi légkört. Ez pedig nem jó a gyereknek. Észre sem veszik, és rengeteg szenvedésnek ki teszik ki magukat, ami gyakran a gyereken csapódik le. Ráadásul ezzel az állapottal óriási felelősséget tesznek a gyerek vállára, hiszen bevonódik a szülők kapcsolatába. Bizony sok olyan mondat elhangzik később, hogy csak miattad maradtunk együtt. Holott a gyerek ezt nem kérte, és nem is lehet felelős a szülei döntéseiért.

Egy egészséges szétválási folyamat sokszor jobb a közös gyereknek, gyerekeknek, mert válni szépen is lehet.  

GettyImages-462575917
Fotó: Juanmonino / Getty Images Hungary

A gyerek megsínyli a válást

Természetesen a gyerekek is megsínylik a válást kisebb-nagyobb mértékben, de nagyon nem mindegy, hogy a szülők, hogyan kommunikálnak róla. Ha elmondják, hogy apa és anya már nem párként szereti egymást, de őt mindig szeretni fogják, és nem történik katasztrófa azzal, hogy két ember elválik, a gyerek érteni fogja, és nem éli meg traumaként.

Dona Matthews fejlődéslélektani pszichológus szerint tagadhatatlan, hogy a gyerekek szüleik szétválását negatívan élik meg, viszont hosszabb távon igenis profitálnak abból, ha nem egy elhidegült vagy feszültségekkel teli, netalán bántalmazó háztartásban nőnek fel.

- Ha a családi változásokat a szülők jól kezelik, a gyerekek ideiglenesen összezavarodhatnak, de hosszabb távon megerősödnek, és rugalmasak lesznek. A szülőknek dolgozniuk kell a kapcsolatukon, de a gyerekük kedvéért nem ragaszkodhatnak egészségtelen párkapcsolatokhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan tudnak a szülők a gyerekükön segíteni?

Ha legalább az egyik szülő biztosítja a gyereket arról, hogy semmi baj nincs, és nyíltan, de tapintatosan elmagyarázza neki a szituációt, ami kettejük közt zajlik, persze anélkül, hogy bárkire is konkrétan a felelősséget hárítaná, az a gyerekben biztonságérzetet kelt. Nem szabad nagyon bevonni a gyereket, és csak az életkorának megfelelően szabad elmagyarázni a helyzetet. Nem tartoznak a gyerekre az okok, a miértek. Az is fontos, hogy a szülők akkor beszéljenek a válásról a gyereknek, ha megvan a végső elhatározás, a folyamat nem az ő dolga. Érzékelni fogja, de tegyük rá a terhet.

Ha a gyerek azt látja, hogy a szülei együttműködnek, ha róla van szó, és nem egymás ellen vannak, nem akadályozzák őt abban, hogy a másik szülővel saját belátása szerint, szabadon kapcsolatot tartson, akkor akármennyire is ijesztő a helyzet először, a válás nem okoz maradandó lelki sérüléseket a gyerekben.

(képek: Getty Images)

A frissen elvált párok képein háborog az internet

A válás nem egy olyan dolog, amit a párok nagydobra vernek, mindenkivel megosztanak, vagy akár megünnepelnének, mint egy esküvőt. Úgy tűnik azonban, hogy ez a szokás kicsit megváltozott, most ugyanis egy nagyon szokatlan dolog kezdett terjedni a közösségi oldalakon: a frissen elvált felek boldog fotókat osztanak meg, és szinte ünneplik, hogy végre külön folytathatják tovább az életüket.

Ezt is szeretjük