Egy szégyenletesnek tartott kismamabetegség
Győzd le a gyes-neurózist!
A köztudatban unatkozó kismamák nem létező problémájaként él, valójában gyötrelmes állapot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak, akik csak legyintenek rá, mondván, hogy a kedves anyuka már nem tud mit kitalálni jó dolgában, mások azt tartják, a gyes-neurózis valójában reakció egy megváltozott - és bizonyos korlátokkal járó - élethelyzetre.

Hogy mi az igazság? Aki megtapasztalta ezt a korántsem üdvözítő állapotot, fel sem teszi a kérdést. Tudd meg, mit tehetsz, ha gyermeked születése után a hétköznapok egyhangúsága és ingerszegénysége révén rajtad is úrrá lesz a gyes-neurózis.

Szeretnék már valami mást is kezdeni az életemmel!

A közvélekedés szerint egy rendes nő még csak ne is gondoljon ilyet. Ellenben legyen odaadó és biztonságot sugárzó édesanyja gyermekeinek, soha meg nem szűnő lelkesedéssel, el nem fogyó türelemmel. Cikázzon mindig mosolyogva az óvoda és a babaúszás között, brillírozzon a konyhában, varázsoljon ragyogó tisztaságot, és ami a legfontosabb: mindez maradéktalanul elégítse ki!

A fenti elvárás azonban nyilvánvalóan irreális, vagy legalábbis nem sokan lehetnek, akik képesek megfelelni annak. A gyereknevelés persze rengeteg boldog pillanatot is tartogat az édesanyának, ám az sem vethető a szemére, ha az élet más területei is vonzzák.

Mi a gyes-neurózis?

Nem betegségről van szó, sokkal inkább egy olyan jelenségről, mely a bezártságérzet, a mókuskerékszerű mindennapok, a motiváció- és ingerhiány talaján fejlődik ki. Ennek nyomán elsorvadnak a természetes szülői késztetések, megszűnik a jókedv és kiegyensúlyozottság - az anya pedig egyre inkább elmerül egy befelé forduló állapotban, mely az egész család életét megmérgezi. Mindehhez bizonytalanság, kisebbrendűségi érzés, indokolatlan félelem, súlyosabb esetben kényszeres viselkedés vagy depresszió is társulhat.

Az amúgy sem felvillanyozó helyzetet gyakran súlyosbítja a környezet érzéketlen és értetlen hozzáállása, az anya problémáinak lekicsinylése vagy elutasítása, esetleg helytelenítése. Holott ahhoz, hogy a gyes-neurózisban szenvedő nő felülkerekedhessen állapotán, sokkal inkább együttérzésre és támogatásra lenne szüksége a körülötte lévők részéről - ami fokozottan igaz az apukára és a szűkebb rokonságra. Az ítélkezés csak fokozza benne lelkiismeret-furdalását és bűntudatát - és megnehezíti számára a továbblépést.

Gyógyítható?

A gyes-neurózis - mint fentebb már említettük - egy állapot, és, mint ilyen, visszafejleszthető. A megoldást azonban nem az antidepresszánsok vagy hangulatjavítók szedése jelenti. A helyzet ennél bonyolultabb: az anya hiányérzetét kell kezelni, lehetőleg gyógyszerek nélkül. Ha helyreáll a lelki egyensúlya, újból lelkesedéssel, egyszersmind türelemmel látja majd el teendőit, és azok ugyanakkora örömet szereznek számára, mint azelőtt.

Együtt másokkal

Ha anyaként úgy érzed, már az idegeidre megy, hogy minden nap ugyanúgy telik, és nincs senki, akihez egy értelmes - felnőtt - szót szólhatnál, gondoskodj társaságról! Ez persze nem azt jelenti, hogy félidegenekre kellene zúdítanod a problémáidat, de az arra érdemes kapcsolatok megerősíthetők. Hívj meg néhány szimpatikus mamát a játszótérről egy teára! A gyerekek jól eljátszanak egymással, miközben ti beszélgettek.

A gyereknek is lehet lelki baja

Lelkiállapotod kihathat csemetédére is, ám ettől függetlenül is adódhatnak olyan helyzetek az életében, melyekkel nem képes egyedül megbirkózni. Videónkból megtudhatod, melyek ezek.

Nemcsak anya, nő is vagy

Amellett, hogy anyaként helyt kell állnod, nőként is fontos szereped van, ez pedig nemcsak feladat, hanem egyfajta erőforrás is. Párkapcsolatod ápolása a legkevésbé sem mondható önzésnek, hiszen annak működésén nyugszik családi életetek is. Minden héten szánjatok egymásra néhány órát, az együtt töltött idő pedig legyen minőségi! Akár a közös tévézés is lehet meghitt, de egy beszélgetés, mozi- vagy színházlátogatás, séta az erdőben sokkal hatékonyabban kikapcsol mindkettőtöket. Mielőtt legyintenél, hogy kisgyerek mellett ez kivitelezhetetlen, gondolj arra: mindenkinek arra van ideje, amire szán.

Kérj segítséget!

A négy fal közé zárva talán egyedül érzed magad, de sokan vannak, akiknek fontos vagy, és, ha tehetik, örömmel segítenek - feltéve persze, hogy megosztod velük, mi az, ami nyomaszt vagy bánt. Fordulj a párodhoz, a családodhoz, a barátaidhoz egy kis tehermentesítésért, az ily módon felszabaduló időben pedig csakis magaddal törődj, vagy, ha úgy tartja kedved, ne csinálj semmit, csak pihenj. Már heti néhány óra is valóságos csodát tehet.

Amennyiben pedig úgy érzed, mindez nem elég ahhoz, hogy kikeveredj a mostani állapotból, szakember segítségét is kérheted. Ha riaszt a terápia gondolata, egy tapasztalt védőnő is igazán hasznos tanácsokkal, felvilágosítással és odafigyeléssel szolgálhat.

Ezt is szeretjük