Csomót találtál a melledben?
Egy ártatlan ok a hátterében
A csomó a mellben nem feltétlenül mellrákra utal. Tudd meg, az újdonsült anyáknál mi járhat hasonló tünetekkel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden nőt megijeszt, ha csomót talál a mellében. Annak az elkeserítő ténynek a tudatában pedig, hogy napjainkban egyre gyakoribb a mellrák, nem csoda, ha te is hajlamos vagy a legrosszabbra gondolni.

Amennyiben azonban nemrég hoztad világra csemetédet, ez a tünet szinte biztosan a szoptatással áll kapcsolatban, és nem utal komoly problémára. A szülés után a mellben található csomók leggyakoribb oka ugyanis az eldugult tejcsatorna, ami miatt a tej nem tud kiürülni, és ez kívülről is tapintható kis gyulladást idéz elő.

Eldugult tejcsatornák

Az eldugulás akkor jelentkezik, ha melled valamelyik részében a tej nem tud szabadon áramolni. A jelenség önmagában nem veszélyes, de könnyen súlyos gyulladássá fajulhat, ezért a problémát nem szabad elhanyagolni. Bár sokan hasonló esetben a fájdalom miatt mellőzik a szoptatást, ezt semmi esetre sem érdemes megtenned, hiszen így növeled a probléma kialakulásának kockázatát.

A rendszeres szoptatás ugyanis idővel beállítja a tejtermelésedet is, így a kezdetben felmerülő problémákkal később már nem kell számolnod. Ha tehát picit kellemetlen is, szoptasd csemetédet a megszokott rend szerint, mindkét melledből, így könnyebben szűnik meg a dugulás is. Néhány házi praktikával szintén könnyíthetsz magadon, és búcsút inthetsz a melledben található csomónak.

Ürítsd ki a melled!

Az érintett mellet minden etetés alkalmával alaposan ürítsd ki. A váltott rend helyett tehát kivételesen ezt add először a babának, és próbáld rávenni, hogy minél jobban kiszívja. Ha a szoptatás után melled nyomásra nem szivárog, hanem folyik belőle a tej, akkor láthatólag nem ürült ki: ilyenkor a maradékot kézzel vagy mellszívóval le kell fejni. Amennyiben követed ezt a módszert, a csomó minden bizonnyal nem sokáig lesz tapintható a melledben, és elkerülheted a gyulladást is.

Szüntesd meg a nyomást!

Az eldugult és emiatt fertőzésveszélyes tejcsatornát semmi nem nyomhatja. Ellenőrizned kell, hogy nem szűk-e a melltartó, vagy nem szorítja-e le valamelyik ruhadarab, ebben az esetben ugyanis könnyen begyulladhat a kebled, ami igen fájdalmas.

A szoptatás alatt is csökkentheted az eldugult csatornát érintő nyomást: a leghatásosabb módszer, ha váltogatod a szoptatási testhelyzeteket, hogy etetésenként más-más pontra nehezedjen a baba feje.

Fontos!
Ritkán előfordulhat, hogy az emlőd minden óvintézkedés ellenére begyullad. Ha az érzékeny terület egyre fájdalmasabbá, keményebbé, pirosabbá válik, valamint belázasodsz, azonnal fordulj orvoshoz!

Masszíroztasd magad a babával!

Ha porontyod úgy helyezi el az állacskáját, hogy szopás közben az eldugult járatot masszírozza, akkor könnyebben kitisztulhat a tejcsatorna.

Még hatékonyabbá teheted ezt a módszert, ha minden etetés előtt meleg borogatást helyezel kebledre, valamint te magad is óvatosan megmasszírozod. Hogy elkerülhesd a tünetek súlyosbodását, valamint a probléma kiújulását, minden szoptatás után mosd le meleg vízzel a maradék tejet a mellbimbódról.

Japán mellmasszázs

Az ideális megoldás természetesen az, ha rendszeresen szoptatsz, hiszen így enyhítheted az eldugulás tüneteit. Azonban egyesek szerint a mell masszírozása megfelelő technika esetén hasonlóan eredményes lehet.

Ha szeretnéd kipróbálni a japán mellmasszázst, először a kebled alsó felét kezdd el masszírozni. Formálj csészét a kezeddel a ciciden, és alulról támaszd meg, ezt követően pedig told előre a mellkasod, és a két kezeddel nyomd egymás felé a két kebled. A fogásoknak köszönhetően a melleid alsó részében felgyülemlett tej áramlása sokkal szabadabb lesz.

A még jobb eredmény érdekében vedd a kezedbe a bal melled, és lágyan simogasd a bimbó környékét, majd ismételd meg a műveletet a másik kebleddel is. Az eldugulás időszakában naponta végezd el a masszázst, és kellemetlen tüneteid rövidebb idő alatt enyhülhetnek, mint remélnéd.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az a 9 hónap - Útmutató leendő anyáknak és apáknak című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük