Egy rettegett női betegség, ami meddővé tesz

Rákhoz is vezethet az endometriózis

Megbecsülni sem lehet, hogy hazánkban hány nő szenved tőle.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az amerikai Endometriózis Társaság szerint 89 millió nő szenved világszerte endometriózisban, míg becslések sincsenek arra vonatkozóan, hogy hazánkban mekkora lehet a betegek száma.

A helyzetet súlyosbítja, hogy - részben a tünetek változatossága miatt - az endometriózist gyakran még a szakembernek sem könnyű felismerni. Tudd meg, mire kell figyelned, hogy ne kerülhess ilyen helyzetbe.

Felismerés - hat év, nyolc orvos

Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet Minimál-Invazív Endoszkópos Sebészeti Centrum vezető főorvosa szerint az endometriózisnak sokkal nagyobb jelentősége van, mint amennyire az érintett betegek tudomással bírnak.

Az endometriózis felismerése világszerte átlagosan hat év, nyolc orvos, ami azt jelenti, hogy a páciens hat évig jár különböző szakemberekhez, míg végül a valós betegségére fény derül.

Ez a szám megdöbbentette a tudományos világot, hiszen a diagnosztikai eszközök egész tárházával rendelkeznek a szakemberek, mégis, az endometriózis legpontosabb diagnózisa a műtéti beavatkozás, például a laparoszkópia.

Tünetek

A betegség tünetei közé tartozik, hogy komoly fájdalommal jár a menstruációt megelőző, illetve a menstruáció alatti néhány nap, ami jóval erősebb, mint a szokásos menstruációs görcs. Emellett sok esetben a szexuális együttlétet is fájdalom kíséri, de a tünetek között fáradékonyság, a menstruáció során fájdalmas bélmozgások, deréktáji fájdalmak, hasmenés vagy székrekedés, combba, derékba sugárzó fájdalom, illetve esetenként egyéb tünetek, sőt, akár teljes tünetmentesség is előfordulhat.

A tünetek sokszínűsége mellett a diagnosztikát nehezíti, hogy egyértelműen csak laparoszkópiával, vagyis hastükrözéssel járó szövettani mintavétellel lehet igazolni a betegség jelenlétét.

Nemcsak meddőséget, rákot is okozhat

Többé-kevésbé köztudott, hogy az endometriózis meddőséghez vezethet - ám a betegséggel kapcsolatban nemrégiben új hírek is napvilágot láttak. Az elismert tudományos folyóirat, a The Lancet Oncology arról számolt be, hogy az endometriózisban szenvedő nők három petefészekrák-típusban is veszélyeztetettebbek, mint az egészséges populációba tartozó társaik.

Az Ovarian Cancer Assiociation Consortium pedig felhívta a figyelmet arra a riasztó tényre is, hogy azoknál a nőknél, akiknél endometriózis szerepel a kórtörténetben, háromszor nagyobb az úgynevezett világos sejtes rákos megbetegedés, több mint kétszer olyan gyakori az endometrioid rákos megbetegedés, valamint kétszer olyan gyakori a jól differenciált szerózus petefészekrák kialakulásának esélye.

Miként gyógyítható?

Sajnos, ahogy a tünetek sokszínűsége is mutatja, maga a betegség egy igen sorszínű kórkép, ezért egyelőre nincs olyan gyógymódja, amely mindenki számára teljes gyógyulást biztosítana. A kezelési módok közé tartozik a hormonkezelés, az endoszkópos sebészeti beavatkozás, illetve sokszor a terhesség vállalása is megoldást jelenthet. Ez utóbbinál sokszor maga a meddőség jelenti a problémát, illetve a fájdalmas endometriózis akár már fiatalon is jelentkezhet, amikor a gyermekvállalás még nem aktuális.

Dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem docense és szülész-nőgyógyásza szerint az endometriózis elsődleges kezelése a megfelelő gyakorlattal rendelkező nőgyógyász által, jól felszerelt centrumban végzett műtét. Az első műtét sikere dönti el lényegében a beteg későbbi sorsát. Ha a műtét megtörtént, és gyógyszeres kezelésre van szükség meddőség vagy alhasi panaszok miatt, akkor egyrészt injekciókúra jöhet szóba, másrészt tablettás terápia is rendelkezésre áll. Az adott beteg kórképe és tünetei döntik el, hogy melyik lehetőséget érdemes választani.

Endometriózis esetén valóban fontos a beteg gyógyulása szempontjából, hogy lehetőleg már a műtét is, de a gyógyszeres kezelés még inkább az öt endometriózis-centrum valamelyikében történjék.

Ezt is szeretjük