Így kezeld a hisztit: 2 praktika, amivel varázsütésre abbamaradhat
Segíts neki levezeti a dühét, egyszerűbb, mint gondolnád.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tipikus jelenet a bevásárlóközpont kellős közepén, amikor a lurkó a földön fekve, eltorzult arccal toporzékolva harcol az édesanyja ellen, hogy márpedig neki az a játék kell.

A hiszti az indulatkezelés zavarából fakad, tulajdonképpen a gyerek elveszti a viselkedése felett a kontrollt, és a frusztrációt hisztirohammal kívánja orvosolni, hogy megkapja, amit akar.

Csakhogy a düh levezetésére ennél jobb módszerek is akadnak, mutasd meg őket csemetédnek!

A játék a kulcs

Nem lehet a felnőtteket és a gyerekeket egy kalap alá venni, hiszen a düh mindkét korcsoportban egészen mást jelent, ám kezelését illetően talán mégis van valami, ami egy gyereknél is ugyanúgy beválik, mint a felnőttnél: lehetőség a levezetésre. Meg kell adni a módját annak, hogy a gyerkőc a frusztrációját és dühét kiadhassa magából, ezt pedig a legegyszerűbben játék formájában lehet elérni.

Ahol lehet rúgni, futni, mozogni, esetleg kiabálni, az tökéletes módja az indulatvezetésnek, ezért elsősorban a sporttevékenységek azok, amelyek ilyenkor hatásosak lehetnek. Ez feledteti a dühöt kiváltó tényezőt, hiszen a mozgás endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel. Nem beszélve arról, hogy egészséges is, ha a lurkó nem csak a tévé előtt tesped.

Ugyanakkor az elterelés is hatásos módszer lehet. Hívd játékba, rajzoljatok, társasozzatok vagy játsszatok bármilyen szerepjátékot. Amíg ugyanis a gyerkőc arra koncentrál, a dühe könnyen elpárolog, és később már emlékezni sem fog az egész szituációra.

Hagyd önállósodni

A hiszti gyakran a tehetetlenség érzéséből fakad. Gondolj csak egy kisbabára, aki azért sír az anyukája után, mert azt szeretné, hogy felvegyék. Semmi baja nincs, leszámítva azt, hogy magától képtelen kikelni a kiságyból, ezért tehetetlen dühében az egyetlen számára elérhető eszközhöz folyamodik, amiről tudja, hogy biztosan beválik: a síráshoz. Az önállóságra való vágyakozás később sem múlik el, a legtöbb lurkót idegesíti és dühíti, ha a szülő túlzott erősséggel fogja, ezért hisztihez folyamodik, mert ez anno is bevált.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A legjobb, amit tehetsz - már megelőzésképpen is -, ha hagyod, hogy a kicsi önálló döntéseket hozzon és magától cselekedjen, természetesen a józan ész határain belül. Ha szeretne egy kis függetlenséget, akkor biztonságos feltételek mellett biztosítsd ezt számára, így ugyanis elégedett lesz, ráadásul te is nyugodt lehetsz, hiszen legalább tudod, hogy mit szeretne kipróbálni, nem érnek váratlan meglepetések. Nem kell amiatt aggódnod, hogy ezután már nem lesz szüksége rád, ha olyan szituációval találkozik, ami megrémiszti vagy elbizonytalanítja, azt úgyis jelezni fogja neked.

Ezzel is vigyázz

A túlzott szülői engedékenység sem célravezető, ez is egy újabb hisztifaktor lehet. Íme, a negatívumai!

Azonban azt se felejtsd el, hogy a mézesmázosság sem mindig célravezető, ha valamilyen veszélyes dologra készül a kicsi, légy erélyes és határozott, hogy tudja, még mindig te vagy az, aki irányít, nem pedig fordítva.

Ezt is szeretjük