"Mi csakis Down-szindrómás gyereket akartunk örökbe fogadni" - Emma és Balázs története
Miben tér el egy downos baba egy éptől, és felnőtt korára hová tud eljutni?

GettyImages-834806758
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Emma és férje, Balázs két Down-szindrómás gyermeket fogadott örökbe. Jonatán négy és fél éves, Mira öt hónapos. Szüleik számára a gyerekek nemcsak nagy felelősséget, de rengeteg örömet is jelentenek. 

Arról, hogy mivel jár két sérült baba nevelése, és mennyiben más, mint az egészséges gyermeké, a házaspár Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van című könyvében mesélt. Emma első diplomáját szociális munkás szakon szerezte, első próbanapját a Down Alapítvány átmeneti otthonában töltötte. Annyira beleszeretett a közegbe, hogy úgy döntött, sérült gyermekekkel szeretne foglalkozni, később pedig - a vér szerinti gyerkőcök megszületése után - örökbe is fogadna egyet. 

Teltek az évek, de nem jött a gyerek

Emma és férje megismerkedésükkor elhatározták, hogy két vér szerinti gyermeket szeretnének, utána pedig egy downos babát fogadnak örökbe. Teltek az évek, és mivel nem kopogtatott náluk a gólya, beadták az örökbefogadáshoz szükséges papírokat.

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.
Fotó: Tatiana Dyuvbanova / Getty Images Hungary

- Örökbefogadásánál kifejezetten downos babát kértünk. Nem is tudtuk, hova írjuk ezt a nyomtatványon, megjegyzésbe beírtuk. Kikerekedtek a szemek, nagyon csodálkoztak. (…) Mi nem elkeseredett párként jelentünk meg, akiknek számos lombik után ez az utolsó esélye, jókedvűen mentünk oda, mert még hittünk benne, hogy lehet saját, vér szerinti gyermekünk is - mondta Emma. 

- Ami az én két gyermekemmel jó tapasztalat, hogy jól alszanak, nem kell éjszakázni velük. Nyugodt babák, nem sírósak, könnyen megvigasztalhatóak. Hipotónok, gyengék az izmaik, emiatt később következik be minden. A fiam egyévesen kezdett ülni, 19 hónaposan járni, négy és fél évesen még nem beszél. Ezt úgy is fel lehet fogni, hogy lassan fejlődik, én úgy fogtam fel, milyen jó, hogy ilyen sokáig pici. Fejlesztésre kell járni, de ha ép gyermekem lenne, akkor is vinném ringatóra vagy babaúszásra. Szakemberhez járunk, tornáztatják. Mirával heti egy egyéni fejlesztésre és tornára járunk, itthon is napi 4-5-ször kellene tornáztatni. Ma a fejlesztésük is jobb, a fiatalabbak közül többen tudnak írni-olvasni. 

A cikk az ajánló után folytatódik


A downosoknál gyakori a szívbetegség - ez Miránál is megvan -, az emésztési betegségek, pajzsmirigyproblémák. A hallójáratuk szűkebb, így középfülgyulladásra esélyesebbek. Vágott a szemük, kicsit rövid a lábuk, a tarkójuk csapott, az orruk pisze. Ennek ellenére Emma és férje nem a downos babákat látják bennük.

- Ők puha babák, mosolyognak, hozzájuk lehet bújni. A fiunk még nem beszél, viszont még a downosoknál is jobban tud szeretni. (…) Egyedül fürdik, egyedül eszik, szobatiszta. Már tud játszani, autózik, gyurmázik, épít, firkálgat. Egy bohóc, van benne egy kis plusz, nagyon kedves, és nem haragtartó. 

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.
Fotó: EVAfotografie / Getty Images Hungary

Hová tud egy felnőtt downos eljutni?

Emma szerint ez függ az értelmi képességeitől, és hogy mennyi fejlesztést kapott. 

- Örökbefogadáskor tisztában voltunk a fejlesztési lehetőségekkel, hogy felnőtt korukra mi várhat rájuk. Sok szülő fél attól, hogy ha meghal, mi lesz a gyerekével. Én eleve felnőttekkel dolgoztam, akiknek nem mindig éltek a szüleik, tehát ez nekem nem félelmetes. (…) Jonatán egy speciális iskolába fog járni, értelmi fogyatékosok számára. Az óvodánál nagyon tudatosan választottunk, hogy integrálóba járjon, ahol ép és sérült gyerekek vannak együtt. Van, aki képes lesz önálló életvezetésre és munkavállalásra, de nem ez a tipikus. Sokan egy lakóotthonban, társakkal együtt tudnak élni, és védett munkahelyen dolgozni. Jól tűrik a monotóniát, szorgalmasak, kitartóak, egyszerű betanított munkára képesek lehetnek. Széles a paletta - mondja.

Cikkünk Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van című kötete alapján készült.

szakacskonyv

Mártonffy Zsuzsa könyvében olyan élettörténeteket ismerhetünk meg, amelyek segítenek, hogy az előítéleteinken, a félelmeinken vagy akár a romantikus elképzeléseinken túllépve jobban értsük az örökbefogadás világát. Ezek a személyes vallomások egytől egyig megrendítőek, hiszen a megszólalók - örökbefogadottak, örökbe fogadó szülők, örökbe adók, nevelőszülők és szakemberek - a legbelsőbb vívódásaikat osztják meg velünk. Mártonffy Zsuzsa tapintatosan, mégis lényeglátóan mutatja meg, hogy ezek a sorsok küzdelemről és élni akarásról, szeretetről és szeretetlenségről, kilátástalanságról és megnyugvásról, egyszóval az élet legnagyobb kérdéseiről szólnak.

Kiadja a Bookline kiadó.

Ára 3400 forint.

Cuki modell lett a Down-szindrómás babából

A Down-szindrómás kisfiú mosolygós képeitől bárki elolvad, és már olyan márkák reklámoztatnak vele, mint a Gap Kids vagy a Tenth & Pine.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük