Itt élnek a világ legboldogabb gyerekei: mit tudnak a hollandok?

A holland gyerekek 90%-a vallotta, hogy elégedett az életével.

GettyImages-1226907437
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a boldogság megélése szubjektív dolog, mégis nagyban függ a körülményektől. Az UNICEF 2021-ben 41 ország adatait elemezte abból a szempontból, hogy mennyire boldogok az adott nemzet gyermekei.

Az UNICEF a magasabb jövedelmű országokat vizsgálta többféle kritérium - köztük a gyerekek mentális egészsége, fizikai egészsége, valamint tanulmányi és szociális készségek fejlődése - alapján. A skandináv országok az elmúlt évekhez hasonlóan most is dobogósak lettek, ám legelső helyen Hollandia végzett.

Hollandiában a legjobb gyereknek lenni

Összességében arra jutottak, hogy az EU és az OECD országai közül Hollandiában, Dániában és Norvégiában a legjobb gyereknek lenni. A gyermekek mentális és fizikai egészsége, valamint a tanulmányi és szociális készségek fejlődése terén a három dobogós országot Svájc és Finnország követi. Hazánk a középmezőnyben végzett, 15. lett a listán. A rangsort az Egyesült Államok, Bulgária és Chile zárja.

A kutatók azonban nemcsak a külső körülményeket, hanem a boldogság megélését is fontosnak tartották, így a vizsgálat során 15 éves gyerekeket kérdeztek meg arról, hogy mennyire elégedettek az életükkel. Hollandia ebben a tekintetben is az első helyen végzett: a 15 éves gyerekek 90%-a elégedettnek vallotta magát. Őket követte a sorban Mexikó és Románia 86, illetve 85%-kal. Finnország itt csak a negyedik helyen végzett, hazánk pedig a középmezőnyben foglal helyet: 16. lett. E tekintetben Törökország sereghajtó: itt a 15 évesek mindössze 53%-a vallotta, hogy elégedett az életével.

Mit tudnak a hollandok?

A gyermekek boldogsága szempontjából fontos szerepe van többek között a fejlett közoktatásnak és egészségügyi ellátórendszernek, a családbarát kormányzati intézkedéseknek és a nemek közötti egyenlőségnek is. Ám ha ezek az alapok megvannak, bejönnek a képbe olyan szempontok is, melyek tekintetében jelentős különbségek adódhatnak a fejlettebb országok között.

Anita Cleare, a „The Working Parent’s Survival Guide” szerzője a CNBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a hollandokra jellemző asszertív szülői stílus sokat hozzátesz a gyermeki elégedettséghez. A holland szülők jellemzően egyértelmű határokat szabnak sok szeretettel és melegséggel. Ugyancsak elmondta, hogy a szégyen érzése a gyerekekre nézve nagyon káros lehet, és a hollandok híresek arról, hogy nyitottak olyan témákról való beszélgetésekre, amelyeket más országokban kényelmetlenebbnek tartanak a szülők és a pedagógusok. Az egyediségre és a másként gondolkodásra pedig nem problémaként, sokkal inkább értékként tekintenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amanda Gummer, a Good Play Guide készségfejlesztő szervezet alapítója a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy Hollandiában az iskolai oktatás „nem versenyszerű”, helyette a tanulás iránti szenvedély fejlesztésére helyezték a hangsúlyt. Az iskolák a szülők figyelmét is felhívják rá, hogy nem a vizsgaeredmények jelentik a lényeget, sokkal fontosabb a gyermeki kíváncsiság fenntartása.

És mi a helyzet az anyákkal?

A gyerekek érkezése fenekestül felforgatja az anyák életét. Rita Navarro portugál pszichiáter érzékeny grafikái következnek a témában.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük