Mondatok, amiket ne mulassz el elmondani a bizonyítványosztáskor: szomjazik rájuk a gyerek
Minden gyereknek szüksége van ezekre, függetlenül az eredményétől.

beszelget
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szülőként magad is emlékezhetsz, milyen volt, amikor év végén kézhez kaptad a bizonyítványod. Örömmel, de akár szorongással is eltölthettek a beleírt jegyek, de mindenképpen fontos lehetett számodra a szülői reakció.

A szülő az, akinek a gyerek elsősorban meg szeretne felelni, és ő az, akitől a biztató szavakat mindenkor várja. Így van ez bizonyítványosztáskor is, ezért fontos, hogy bizonyos mondatok elhangozzanak a gyerek felé.

A szavak ereje

Ilyenkor, függetlenül attól, hogy jól, közepesen vagy rosszul sikerült a tanév, minden gyereknek szüksége van pozitív szavakra. A kitűnő bizonyítványért sem csak vállveregetés jár, ha a gyerek csak a szokásosat hozta is, és pláne nem elégedetlenség, ha mondjuk egyetlen szál négyes mégis becsúszott. Ha a bizonyítvány nagyon szép, mégsem jár érte kellő dicséret, a gyerek azt érezheti, akármit tesz le az asztalra, soha nem elég jó a szüleinek.

Ha a bizonyítvány nem makulátlan, a szülő pozitív szavai segítenek az évet mégis jó szájízzel zárni. Nem kell, hogy örüljön a rosszabb bizonyítványnak, de azt senki sem szeretné, ha szorongásba futna ki a bizonyítványosztás. Fontos a gyereket valamelyest kibékíteni a helyzettel és önmagával, feloldani benne esetleges feszültségeket. A szülő reményt adhat a jobb folytatásra, és nem szabad elfelejtenie, hogy egy rosszabb bizonyítványt a gyerek általános rossz minősítésnek is vehet. Muszáj elbeszélgetni róla, hogy az emberi értékeket nem tükrözik a jegyek. És azt sem árt elfelejteni, hogy a gyerek mellett a szülőnek is oda kell figyelnie a tanulmányokra.

Amit minden gyerek hallani vágyik

Büszke vagyok rád

Akármilyen is az éves tanulmányi eredmény, minden gyerek vágyik arra, hogy a szülő elmondja neki, mennyire büszke rá. A nagyon szép bizonyítványt kapott gyereknek sem csak egy jól van, kisfiam/kislányom, így tovább kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Persze, adódik, hogy megdicséri a szülő a csodaszép jegyek miatt, de érdemes részletezni a dolgot pár mondat erejéig, például: Büszke vagyok a szép jegyeidre, a kitartásodra, hogy mindig szorgalmas voltál az évben. Tudom, milyen sok volt a történelemévszám, mégis szépen megtanultad, és idén a matek sem volt piskóta, de szépen vetted a nehézségeket. Ügyes vagy!

Azt, hogy büszke vagyok rád, egy közepes vagy rosszabb bizonyítványt kapó gyereknek is szomjazza a füle bizonyítványosztáskor. Ha a bizonyítvány vegyes lett, a szülő ne vonjon átlagot, inkább kiemelheti azokat a jegyeket, amik jól sikerültek, hiszen azokban ragyogó teljesítmény tükröződik, amiért dicséret jár. A szülő büszkeségét fejezheti ki, amiért a gyerek a számára mumus tárgyakban is megtett minden tőle telhetőt, illetve kiemelheti például a sportteljesítményt, a rajzkészséget - bármit, ami viszont nagyon jól ment a tanév során. Muszáj, hogy a gyerek érezze, jó valamiben.

Amennyiben némi lustaság is szerepet játszott a rosszabb jegy szerzésében, akkor a szülő előrevetítheti, hogy látja az esélyt arra, hogy jövőre ezekből javítson, így egy próbát mindenképp megérne. Ha a szülő segítő partnerként, nem pedig a gyerek bírájaként van jelen ebben a helyzetben, nagyon sokat segíthet neki, és megkímélheti jókora adag hátráltató feszültségtől. Őszig együtt kitaláljuk, mi lehetett a gond, és hogyan segítsünk ezen - mondhatja például.

Ha a gyerek megbukott, a szülőnek fokozott empátiát kell mutatnia. A gyerek azt érezheti, ő maga bukott meg, lemaradt a többi gyerekhez képest, nem egyszerűen a tantárgy sikerült rosszul. Számára ez maga a tragédia, hisz a bukással a nyarától is megfosztják, augusztusig tanulnia kell. Ebben a helyzetben különösen nem célravezető lekiabálni őt - az egyes így is, úgy is egyes marad a bizonyítványban. Inkább lelkesíteni kell, hogy, ha rendesen készül, nem lesz gond, és megnyugtatni, hogy a tanulás mellett is lesz alkalma kikapcsolódásra, hiszen szüksége van rá, és megérdemli, épp úgy, mint a többiek.

Bármilyenek is a jegyeid, szeretlek

Bármilyen szép is ez a bizonyítvány/bárhogy is sikerült a tanév, szeretlek, és az a legfontosabb, hogy boldog legyél - ez egy nagyon lényeges kulcsmondat a gyerekfül számára a tanév végén, hiszen tudnia kell, hogy őt nem a jegyei határozzák meg a szülei szemében. A rossz bizonyítvány nem jelenti azt, hogy többé nem szeretik, vagy kevésbé értékes ember. Jó és rosszabb bizonyítvány kézhez kapása után is minden gyereknek jár egy szerető ölelés.

Ezt is szeretjük