Béranyaság
Amiről nem beszélnek, pedig sokakon csak ez segítene
Hazánkban a béranyaság tilos, de számos országban lehetséges. Valóban csak a pénzről szól?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak, akik több évnyi sikertelen próbálkozás után bármit megadnának azért, hogy gyermekük lehessen, de egészségügyi okok miatt ez nem lehetséges. Számukra a béranyaság jelentené az egyik utolsó megoldást, azonban jelenleg a magyarországi törvények szerint a legönfeláldozóbb rokon vagy ismeretlen sem segíthet úgy, hogy a saját méhében hordja ki valaki másnak a gyermekét.

A béranyaság témája, ahányszor előkerül, hatalmas port kavar: egyesek szerint lehetetlen kilenc hónap után elszakadni egy csöppségtől, aki addig az anya testében fejlődött és mocorgott, még akkor is, ha valaki másnak a vér szerinti gyermeke.

Sokan azt ítélik el, ha a dologba pénz is keveredik, és úgy gondolják, ha legális lenne, olyan nők is ezt az utat választanák, akik egyszerűen a terhesség maceráit nem szeretnék bevállalni. Mások azonban nem feltételezésekkel állnak elő, hanem a saját történetükkel.

Akadnak ugyanis olyan nők, akik nemcsak természetes úton próbáltak teherbe esni, de a lombikprogramot is végigszenvedték párjukkal, de sikertelenül, netán a már beágyazódott embriót veszítették el. Számukra jelenthetne megoldást a béranyaság: akik nem a fájdalomtól menekülnek, hiszen többször is kitették magukat annak testben és lélekben, mégsem tarthatják a kezükben saját kisbabájukat.

A béranyaság jogi helyzete

A jogszabályok értelmében a béranyaság nem bűncselekmény, de nem is törvényszerű, hazai orvosok tehát nem vehetnek részt hasonló beavatkozásban. Bár többször is született olyan törvényjavaslat, ami legálissá kívánta tenni a béranyaságot, igen szigorú szabályozásra lenne szükség ahhoz, hogy az eljárás a dajkaanya és a vér szerinti szülők számára is elfogadható legyen. Először 1997-ben került napirendre a béranyaság, azonban a törvényjavaslatot nem szavazták meg. Legutóbb 2002-ben merült fel a téma, ám ekkor már a törvényjavaslat benyújtása előtt elítélték azt a szakértők.

A 2002-es tervezet szerint közeli hozzátartozók hordhatták volna ki a babát, azonban számos kényes kérdést nyitva hagyott a javaslat, így a probléma továbbra is megoldatlan, legalábbis az országhatárokon belül. Külföldön ugyanis több országban is legális a béranyaság, bár a törvények többnyire előírják, hogy a dajkaanyák, akik kihordják a babát, nem kérhetnek pénzt, ezáltal ugyanis a gyerek egyszerű értékcikké válna.

Kiskapuk az elkeseredett párok számára

A valóságban persze ez sem így működik. Romániában, Angliában és az Egyesült Államok 12 államában is legális a béranyaság szigorúan ellenőrzött keretek között, ám a párok többnyire itt is adnak pénzt a dajkaanyának. Indiában pedig egyenesen üzletszerűen zajlik a dolog, és nem titok, hogy a gyermeket kihordó, többnyire szegény anyák juttatást kapnak mindezért. Akik azonban a témában jártasak, tudják, hogy, ha azt szeretnék, hogy másvalaki hordja ki babájukat, magyar anyát is találhatnak, aki örömmel segít, általában 2-5 millió forint körüli összegért cserébe.

A beavatkozás természetesen csak a béranyaságot megengedő országok egyikében történhet, és mindkét félnek titokban kell tartania a dolgot, azonban ennek ellenére is vannak párok, akik az utazással és a nem kevés költséggel együtt is vállalják a magyar törvényeket megkerülő megoldást. Ami a megtermékenyítést illeti, a leggyakoribb az, ha a pár női tagjának petesejtjét termékenyítik meg a férfi hímivarsejtjével, és az embriót beültetik a béranya méhébe. Elméletileg arra is van lehetőség, hogy, ha a pár női tagja meddő, a dajkaanya petesejtjét termékenyítsék meg a férfi hímivarsejtjével, azonban ez tovább bonyolítja a helyzetet, pontosabban, hogy végeredményképpen ki is lesz a gyermek szülője.

Ha a mesterséges megtermékenyítés külföldön zajlik, de a béranya magyar, és a terhességet követően itthon szüli meg a babát, a hazai örökbefogadási rendszer keretei között kerülhet a gyermek jogerősen a vér szerinti szülőkhöz. Mindazonáltal újabb nehézséget jelent, hogy a legtöbb ország törvénye tiltja az anyagi ellenjuttatásért cserébe történő örökbefogadást.

Milyen kockázatokkal jár?

Nem csak azért érdemes azonban megfontolni, hogy valaki béranya segítségével jusson gyermekhez, mert a hazai törvények tiltják. A béranyaság, amellett, hogy csak a magyar jogszabályokban található kiskapuk kihasználásával lehetséges, nem kevés lelki teher és felelősség egy nőnek. Hiszen a dajkaanya ugyanazoknak a kockázatoknak van kitéve, mint bármelyik terhes nő, így az első három hónapban az ő esetében is nagyobb a vetélés kockázata, de később is előfordulhat, hogy ő vagy a magzat megbetegszik.

További bonyodalmak lehetnek azonban az örökbefogadás körül is. Mivel a törvény értelmében a béranya számít a csecsemő anyjának, nem köteles a gyereket örökbe adni, és a pár, aki őt dajkaanyának választotta, ugyancsak nem köteles a babát örökbe fogadni.

Ezért kritikus helyzet lehet, ha a kicsi akár maradandó, akár gyógyítható rendellenességgel születik, vagy, ha a béranya egyszerűen megszereti a picit, és nem képes lemondani az apróságról, aki kilenc hónapon keresztül az ő testében fejlődött.

Mivel a béranyaság csak emberi megállapodás, amibe a lélek és a természet is beleszólhat, semmire nincs garancia. Tény azonban, hogy a legtöbb nő, aki béranyaságot vállal, már rendelkezik saját gyermekkel, és nem a pénzért teszi. Nyugaton ugyanis az a jelképes összeg, amit a törvényt megkerülve a pár a dajkaanyának ad, havi lebontásban alig éri el a minimálbért, és egy terhesség ennél sokkal nagyobb segítség lehet.

A béranyaság tehát sokaknak valóban az önzetlenségről szól, és ahol mindez legális, vannak olyan nők, akik a terhesség 24 órás munkáját, a rosszulléteket és a testi változásokat is vállalják azért, hogy másnak is része lehessen abban a csodában, ami nekik már megadatott.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük