10 évesek ússzák át hosszában a Balatont: nemes célt tűztek ki maguk elé a gyerekek

Tíz és tizenhárom év közötti gyerekek vágnak neki a tónak július 8-án.

10 évesek ússzák át a Balatont
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tíz és tizenhárom év közötti gyerekek vágnak neki a Balatonnak július 8-án. A Kis-Pingvin Úszó és Vízilabda Előkészítő 18 tanítványa váltásban teljesíti a 77 kilométeres távot Keszthelytől Balatonakarattyáig.

Az úszás ötletgazdája a gyerekek edzője, Menczinger Melinda, aki edzőtársával, Török Fannival és volt vízilabda-válogatott testvérével, Menczinger Katával kíséri végig a vízben tanítványait. 

Nemes célért úsznak a gyerekek

A gyerekek várhatóan 34 óra alatt teljesítik a távot, amelyre január óta heti hat napot készülnek. A rendhagyó sportteljesítménnyel a fiatal úszók a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány sportolóira szeretnék felhívni a figyelmet és támogatni őket egy új tornaterem kialakításában.  

Balaton átúszás DSC 6285

A Balaton-átúszás Keszthelyről indul július 8-án, hétfőn reggel 6 órakor. A tervek szerint a gyerekek váltásban úsznak majd egy-egy órát egészen napnyugtáig. A távot másnap reggel 5 órakor folytatják, és várhatóan még aznap este meg is érkeznek Balatonakarattyára. A különleges Balaton-átúszást egy negyvenfős stáb és hat kísérőhajó is biztosítja.

- A kiválasztott gyerekek közül többen négyéves koruk óta úsznak, vízilabda-bajnokságokon vesznek részt, és az egyetlen álmuk az olimpia. A Balaton átúszása egy egészen új kihívást jelent a számukra, mert itt nem csak a fizikai képességeik számítanak. Monoton, hosszan tartó úszás vár rájuk a Balaton mindig változó hullámos vizén. Ez az ember szellemét is próbára teszi - mondta el Menczinger Melinda, a gyerekek edzője. 

A gyerekek teljesítményükkel jótékony célt is szolgálnak: szeretnék felhívni a figyelmet a mozgásukban korlátozott vagy egyéb fogyatékkal élő gyerekek korlátozott sportolási lehetőségeire. Céljuk egy tornaterem kialakítása a Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány sportolóinak.  Az úszás mellé állt nagykövetként Cseh László többszörös olimpiai dobogós világbajnok úszó, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Lotfi Begi dj-zenei producer, a Pamkutya és Beniipowa influenszerek. 

Képeken a régi nyári úttörőtáborok

Évtizedekkel ezelőtt sok nyári úttörőtábort szerveztek a Balaton mellé is. Fotókat válogattunk egy kis nosztalgiázáshoz.

Kilencen egy gumicsónakban: ilyenek voltak a hetvenes évekbeli nyári úttörőtáborok

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szöveg és képek forrása: Kis Pingvin Úszó és Vizilabda előkészítő

Ezt is szeretjük