Mikor kell abbahagyni a fogamzásgátlót, ha valaki babát akar? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük
Vajon befolyásolja a babavállalás sikerességét, ha valaki fogamzásgátlót szedett?

fogamzasgatlo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogamzásgátló-szedés egyszerű és kényelmes módját jelenti a teherbeesés megakadályozásának, bár vannak egészségügyi kockázatai. Sokan, akikben megszületik az elhatározás a babavállalásra, gondolkodóba esnek, mennyivel a tervezett időpont előtt kell abbahagyni a gyógyszer szedését.

Sokakat az is aggaszt, hogy nem jelent-e majd hátrányt, nem okoz-e teherbeesési nehézséget a hormonális, tablettás fogamzásgátlás. E két kérdésnek jártunk utána: dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász válaszolt nekünk.

Mikor kell abbahagyni a fogamzásgátlót?

Gyakran merül fel a fogamzásgátlót szedő nőkben a kérdés, mennyivel a babavállalás előtt tanácsos abbahagyni a gyógyszert, hogy a hormonálisan működő tabletták még ki nem ürülő maradék hatóanyagai ne befolyásolják negatívan a teherbeesés esélyeit. Vajon meddig marad a szervezetben ebből?

- A fogamzásgátlókkal mesterségesen bevitt hormonoknak nem kellenek hónapok a kiürüléshez, és a petefészek működése is helyre kell, hogy álljon az abbahagyást követően. Ezt támasztja alá az is, hogy sok esetben már rögtön a szedést követő első hónapban összejön a baba - mondta a szülész-nőgyógyász.

Mikor tanácsos abbahagyni a gyógyszert?

- A saját pácienseimnek azt szoktam javasolni, hogy legalább fél évvel a gyermekvállalás tervezett ideje előtt hagyjanak fel a hormonális fogamzásgátlóval, mivel ezt követően is nagyon sok mindentől függ az, hogy mikor sikerül a teherbeesés. Ilyen a szexuális együttlétek megfelelő időzítése, a spermaszám, a megfelelő peteérés, a petesejt minősége, és még sorolhatnám. Így fontos időt adni a szervezetnek, mert teljesen egészséges pároknál is van, hogy hónapokra van szükség. Nem abból a célból, hogy kitisztuljon a szervezet vagy beálljon a ciklus - válaszolta az orvos.

A fentiek fényében tehát nem jelent hátrányt a babavállalásban, ha valaki fogamzásgátlót szedett, hiszen a hatóanyag kiürülése nem húzódik el, és ha késlekedik is a pozitív teszt, annak más egyéb okai is lehetnek.

- A hormonális fogamzásgátlók az eddigi kutatási eredmények szerint nem nehezítik a későbbiekben a teherbeesést. Természetesen sok páciensem tapasztalja, hogy abbahagyja a tablettát, és utána hónapokig nem sikerül, de ilyenkor azért az a legvalószínűbb, hogy tabletta nélkül sem sikerülne olyan könnyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindenesetre minél több idővel a baba tervezett megfoganása előtt érdemes abbahagyni a gyógyszer szedését, hiszen, ahogy a doktornő is figyelmeztet, az orvostudomány napról napra újabb eredményekre juthat a kérdés kapcsán:

- Ezek az álláspontok az orvostudományban soha nem tekinthetőek véglegesnek, nem kizárt, hogy pár év múlva egy nagy esetszámú vizsgálat arra a következtetésre fog jutni, hogy hormonális fogamzásgátló szedése után valamilyen fokban mégis csak nehezített a fogamzás. Nem kizárt, de azért nem is valószínű.

Mikor kerüljön sor kivizsgálásra?

Amennyiben a teherbeesés már egyéves, mindennemű fogamzásgátló módszert nélkülöző próbálkozás ellenére sem sikerül, mindenképpen fontos elmenni kivizsgálásra - a férfi és a nő részéről is -, milyen ok állhat a háttérben, de akár már a féléves-nyolc hónapos próbálkozást követően is, a mielőbbi siker érdekében érdemes lehet elkezdeni felderíteni az okokat.

A vizsgálat fényt deríthet valamilyen szervi rendellenességre, de az is előfordulhat, hogy az orvossal való konzultáció rávilágít egy egyszerű technikai problémára, amit a párok könnyűszerrel kiküszöbölhetnek. Ilyen lehet például a rosszul időzített vagy túl gyakori, akár napi többszöri együttlét, mely a tévhittel ellentétben nem növeli, hanem csökkenti a teherbeesési esélyeket. Ha ugyanis túl kevés idő telik el két együttlét között, romolhat a férfi spermájának minősége, csökkenhet a spermiumszáma. A siker érdekében érdemes akár egynapos szünetet is tartani két próbálkozás között, hogy a férfi szervezetének legyen ideje jobb minőségű spermát képezni.

Ezt is szeretjük