Az 5 legjobb bajmegelőző stratégia

Így győzheted meg a gyereket

A kicsiket általában az érdekli, amit nem szabad, ám könnyen leszerelheted a kis terroristát.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kisgyerekek számos megnyilvánulása nyugtalansággal, izgágasággal és ötletszerűséggel jellemezhető, így pedig könnyedén kárt tehetnek mind magukban, mind környezetükben.

Bizony szülőpróbáló feladat műbalhé és közelharc nélkül megfékezni a kis terroristát, ám korántsem lehetetlen. Az alábbi stratégiák alkalmazásával megelőzheted a bajt, miközben szükségtelen és kimerítő konfliktusokat takaríthatsz meg magadnak.

Ne vidd kísértésbe!

Szervezd meg, hogy a lakás - legalábbis a lurkó hatótávolságán belül - mentes legyen mindenféle kísértéstől, és amennyire lehet, biztonságot nyújtson a fékevesztett kicsinek.

Miért kellene állandóan őrt állnod a kényes vagy veszélyes tárgyak mellett, ha el is tudod azokat távolítani a keze ügyéből? A lakás gyerekbiztossá tételéhez ide kattintva találhatsz tippeket.

Ha több csemetéd van, és egy bizonyos játékon vagy tevékenységen rendszeresen összevitatkoznak, egy időre vond ki azt a dolgot a forgalomból. Így elejét veheted annak, hogy nap mint nap ugyanazon veszekedjenek.

Légy rugalmas!

Figyeld meg, mely napszakban a legingerlékenyebb a kicsi, és próbálj változtatni a napirendjén. Sokkal kellemesebb fél órával előbbre hozni az étkezés idejét, mint elviselni naponta kétszer fél óra nyafogást, amelyet a gyerek alacsony vércukorszintje vált ki.

Tapasztald ki, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek általában kiborítják. Ha a fejmosási kísérletek rendre nagyjelenetbe torkollnak, és emiatt a lefektetés és az altatás ideje is kitolódik, ne az esti fürdetésnél mosd meg a gyerek haját. Gondok persze máskor is lesznek, de néha választhatsz, hogy mikor akarsz szembenézni velük.

Ne várj tőle túl sokat!

Felesleges arra számítanod, hogy a kiskölyök egy viharos játék után azonnal lehiggad. A játszótérről hazaérve nem fog rögtön elcsendesedni - jobb, ha ezt az ésszerűség határain belül tolerálod.

Ugyanígy felesleges egyik tevékenységből a másikba hajszolni. Rendszeres időközönként figyelmeztesd, hogy mi a napirend következő pontja, hogy legyen ideje felkészülni rá, és abba tudja hagyni, amivel éppen foglalatoskodik.

Vond be abba, amit csinálsz!

Az apróságok időnként attól válnak átmenetileg kezelhetetlenné, hogy unják magukat, és így szeretnék magukra irányítani a körülöttük lévők figyelmét. Ez esetben megoldást jelent, ha bevonod csemetédet abba, amit éppen csinálsz.

Őt még nem fárasztja sem a takarítás, sem a szennyes válogatása, sem a portörlés, sőt, az ilyesféle feladatok kihívást jelentenek számára, önbizalmat adnak neki, felelősségtudattal töltik el.

A legjobbak gyerekeknek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja!

Természetesen csak olyasmit kérhetsz, amit a gyerkőc már képes megtenni, különben csak a frusztrációi listáját növeled, nem beszélve a károkról. Ha áthúzod a paplant, tarthatja a csücskét. Ha kocsit - vagy kutyát - mosol, adhatsz neki is egy szivacsot és egy kis vödör vizet, esetleg tarthatja a slagot.

Zöldséget is lehet közösen mosni, ha melletted áll egy széken, és adsz neki egy-két krumplit. A játékboltokban kapni apró seprűt, lapátot, kerti és egyéb szerszámokat - ezek is kiváló eszközök, és a kicsik boldogan használják őket. Lehet, hogy emiatt lassabban és nehézkesebben megy a dolog, de megéri, mert így is elkészülsz, és a gyerek is élvezi, hogy közben rá is figyelsz.

Vezesd le az energiát

A kicsi sokszor maga is eljátszik, ha ehhez adottak a feltételek. Alakítsd ki számára a tökéletes játszósarkot videónk segítségével!

Elterelő hadművelet

Ha látod, hogy tornyosulnak a felhők, próbáld megelőzni a cirkuszt eltereléssel. Mutass ki az ablakon valami érdekes dologra: "Nézd, milyen szép piros autó! Hová siethet ennyire?" vagy "Nicsak, milyen aranyos kismadár! Vajon mit csinál?"

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megkínálhatod a gyerkőcöt valami pompás háztartási teendővel is: "Szeretnél nekem segíteni?" Mindez azért szokott működni, mert a gyerekek figyelme az első években még nem tartós, tehát elterelhető a fenyegető bajtól.

Jo Frost: Szuperdada - Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyerekeinkből?

A szerző éve hivatásos bébiszitter. Válságkezelő szuperdadaként bebizonyította, hogy a szükséges korlátok felállításával, az alapszabályok következetes betartatásával rövid idő alatt a leggubancosabb helyzetben is látványos eredményt lehet elérni.

Ez az áttekinthető, bájos humorral megírt könyv abban különbözik a hasonló kiadványoktól, hogy nemcsak az elvek szintjén igazít el, hanem a mindennapok apró válsághelyzeteiben is praktikus tanácsokkal segíti a szülőket.

Néhány ügyes fogás alkalmazásával a hatalmi harccá vált evésmizériák, a figyelemfelhívó magatartászavarok vagy az egész családot kimerítő krónikus alvásproblémák is sikeresen átprogramozhatók.

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük