A legjobb IQ-növelő játékszerek kicsiknek
Nem kerülnek egy vagyonba
Gyermeked értelmi fejlődését egyszerűbben és olcsóbban segítheted elő, mint hinnéd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A játék az érzelmi-értelmi fejlődés egyik legfontosabb feltétele. A kisgyerek általa szerez tapasztalatokat önmagáról és a világról, gazdag és változatos érzelmeket él meg - a játék tehát voltaképpen a tanulás egyik formája.

Mindehhez persze megfelelő játékszerek is szükségeltetnek. Az erre szakosodott boltokban számos jól és kevésbé jól sikerült darab között válogathatsz, ám jellemezően nem két fillérbe kerülnek. Az alábbiak viszont otthon is elkészíthetők kidobásra ítélt tárgyakból, vagy legalábbis pár száz, de legrosszabb esetben is egy-két ezer forintért beszerezhetők.

A hatalmas tévésdoboz

A tévé - vagy más nagyobb tárgy - hullámpapír doboza elképesztően jól bírja a strapát, ennek a kiváló tulajdonságának köszönhetően pedig beválhat klubhelyiségként, de lehet bábszínház, planetárium, metró, erőd, kiállítóterem vagy vonatperon is, ahogy a lurkó óhajtja.

Igaz, nem éppen szemet gyönyörködtető eleme a berendezésnek, ennek ellenére érdemes megvárni, míg a kis örökmozgó végképp leamortizálja, kiaknázva az összes benne rejlő lehetőséget - a hevenyészett játékszer ugyanis hatékonyabb lehet, mint némely boltban, sok pénzért kapható társa.

Áthidaló megoldásként elhelyezheted a lakás egyik kevésbé forgalmas pontján.

Személyes postaláda

Varázsolj a semmiből valamit, például egy cipősdobozt változtass át csemetéd külön bejáratú postaládájává. Díszítsd fel, illetve díszíttesd fel a gyerek saját rajzaival - remek alkalom, hogy megtanítsd neki, hogyan kell írni a nevét -, és vágj nyílás a leveleknek. Jancsiszeggel rögzíts a dobozhoz egy jégkrémpálcikára erősített zászlót, ennek fel- vagy lecsapásával jelezheted, mikor érkezett levele.

Ez a bizonyos küldemény a kedves képek, képeslapok mellett időnként egy, a gyerek korának megfelelő találós kérdés is lehet - ha nem ismersz ilyet, kattints ide. Ha a gyerek ebben a játékos formában, nem pedig konkrét feladatként kapja a találós kérdést, szívesebben töri majd a fejét - különösen, ha az eredményt valamilyen aprósággal honorálod.

Memóriajáték

A memóriajáték hihetetlenül izgalmas a kisgyerekek számára, persze akkor, amikor már rendelkeznek a megfelelő készségekkel. Különösebb beruházást nem igényel, csak egy pakli játék kártyát kell venned pár száz forintért.

A játékot két-három kártyapárral kezdd, és ahogy a gyerkőc egyre ügyesebbé válik, gyarapítsd a számukat. Ily módon elsajátíttathatod csemetéddel az alakzatok és a színek fogalmát, sőt, valamilyen szinten még a számokat és betűket is megismertetheted vele - közben pedig szinte észrevétlenül fejlődik az emlékezőtehetsége és az összpontosító képessége is.

Fontos azonban, hogy ne adj neki aránytalanul nehéz feladatot, ha pedig fáradni kezd, fejezzétek be a memóriajátékot, különben az aránytalan megterhelés, illetve a frusztráció miatt épp ellentétes hatást érhetsz el, mint szeretnéd.

Kirakójátékok

A kirakó a készség- és képességfejlesztés egyik legegyszerűbb, egyszersmind leghatékonyabb eszköze. A tipegő számára még valódi kihívást jelenthet a nyolc-tíz darab fakockából álló kirakó, de hamarosan maga mögött hagyja ezt a stációt.

Így aztán jöhetnek a több, ám kisebb darabból álló verziók, mígnem egyszer azt veszed észre, hogy a gyerkőc már az írólap nagyságú, 50 darabos kirakóval is egészen jól elboldogul, persze azért időnként szüksége lehet a segítségedre.

A legjobbak gyerekeknek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja!

A kirakók valamivel többe kerülnek, mint a kártyák, ám egy kis leleménnyel házilag is legyárthatod: ragassz keményebb papírra egy, a gyerek számára kedves képet, majd vágd kisebb téglalapokra vagy négyzetekre.

A tökéletes játszósarok

Plusz egy tipp - játék az olvasással

Lefekvéskor az olvasás legyen passzív, csendes, megnyugtató. Máskor azonban legyen játék.

Beszélgessetek a képekről! Mit csinál a madárka? Számoljátok meg a csillagokat az égen, hasonlítsátok össze a királylányokat több mesekönyvben.

Hadd lapozzon a gyerek! Kövesd a mese fonalát, hogy felismerje a betűket és a szavakat, hogy fejlődjenek a finom kézmozgásai.

Helyettesítsd be a neveket! Az egyik mese hősét tedd be egy másikba. Piroska látogassa meg Frakkot, a macskák rémét.

Cikkünk dr. Julian Orensein 365 ötlet a tipegőévekre - Praktikus tanácsok a bilire szoktatástól a hiszti kezeléséig című könyve alapján készült.

Ebben a könyvben a neves amerikai gyermekgyógyász rengeteg gyakori tipegőgondra és -bajra kínál gyors, egyszerű megoldást. A kötet a mindennapos problémák megoldásának egész tárházát ismerteti, az unatkozó gyermek figyelmének hatékony lekötésétől egészen addig, hogy miről ismerhetjük fel, mikor utal a hiszti valós orvosi problémára és nem csupán színjáték. Dr. Orenstein közvetlen stílusa és hasznos ötletei végig fogódzóként szolgálnak e páratlanul izgalmas, ám embert próbáló időszak után.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 1000 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük