Ma 78 éve vitték Anne Frankot Auschwitzba: ritkán látott fotók a családról
Anne Frank és családja 1944 szeptember 2-án indult az utolsó vonattal Auschwitzba.

anne-frank-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Anne Frank nevével a legtöbben már az általános iskola alsó tagozatában megismerkednek. Akkor még szerencsére kevesen értik mindazokat az alig-alig felfogható borzalmakat, melyeken a második világháború idején a tizenéves lánynak és családjának - több millió más ártatlan civillel együtt - át kellett mennie.

Anne Frankot és családját 1944. augusztusában elhurcolták az akkorra már két éve búvóhelyükként szolgáló Prinsengracht 263. alatt található amszterdami ház hátsó szobáiból. Szeptember 2-án pedig, éppen 78 évvel ezelőtt elindult velük az utolsó auschwitzi koncentrációs táborba induló vonat.

Anne Frank és családja

A Frank család Németországból menekült Hollandiába Hitler hatalomra kerülését követően. 1940-ben azonban Hollandiát is megszállták a németek. Anne nővére, Margot Frank 16 éves volt, amikor 1942 nyarán megkapta a munkatábori behívót. A család ezt követően döntött a bujkálás mellett. Anne Frank naplójából jól tudjuk, hogy összesen 25 hónapot töltöttek az édesapa, Otto Frank Prinsengracht 263. szám alatti üzlethelyiségének hátsó traktusában. 1944 augusztusában azonban rájuk találtak, szeptember 2-án pedig rajta voltak az utolsó Auschwitzba induló tehervonaton. Az édesanya Edith Frank-Holländer itt lelte halálát, Annét és nővérét pedig Bergen-Belsenbe vitték tovább. 1945. március elején, néhány héttel a tábor felszabadulása előtt mindkét lány meghalt az éhezés, a zsúfoltság, az embertelen életkörülmények miatt itt pusztító tífuszban. Egyedül az édesapa, Otto Frank élte túl a borzalmakat. A következőkben olyan fotókat mutatunk a család 1942 előtti életéről, melyeket talán még soha nem láttál.

Ezt is szeretjük