Amire a gyerek örökké emlékezni fog

5 filléres apróság, ami boldoggá teszi

Attól, hogy nincs tele a zsebed, még számos módon szerezhetsz örömet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülők jellemzően szeretnének mindent megadni csemetéjüknek, és frusztrációval tölti el őket, ha anyagi lehetőségeik gátat szabnak ez irányú vágyaiknak.

Amennyiben te is közéjük tartozol, jó hírünk van: néhány filléres praktikával boldogabbá teheted a lurkót, mint egy drága ajándékkal, miközben ez maradandó élményt is jelent.

Mancslenyomat

Egy-egy aprónak tűnő, ám valójában nagy jelentőséggel bíró gesztus révén megerősítheted a gyerekben a tudatot, hogy fontos számodra, és figyelemmel kíséred az életében történő változásokat.

Áldozz be egy régi abroszt, melyre a kicsi időről időre rányomhatja festékbe mártott tenyerét, és írd rá a dátumot - a legközelebbi alkalommal a lurkót örömmel tölti el, hogy néhány hónap vagy év leforgása alatt mennyivel terebélyesebbé vált a mancslenyomata.

Még jobb, ha találsz egy olyan felületet a falon, mely a látogatók számára nem túl szembetűnő, és azon helyezi el a gyerek a lenyomatot. Ugyanitt azt is bejelölheted bizonyos időközönként, hogy mennyit nőtt porontyod.

Születésnapi praktikák

Természetesen nincs az a gyerek, aki ne örülne az ajándéknak, a születésnapja azonban nem feltétlenül emiatt marad emlékezetes számára. Számos más módon is érzékeltetheted vele, hogy ekkor minden róla szól. Semmibe nem kerül például megírni egy szülinapi levelet, amiben megemlíted az elmúlt esztendő főbb eseményeit, a gyerkőc és a család életében történt változásokat, illetve a csemete figyelemre méltó eredményeit.

Érdemes évről évre eltenned egy, a gyerek születésének napján megjelent újságot is, amivel két legyet üthetsz egy csapásra. A lurkó garantáltan büszke lesz magára, ha az éppen aktuális ünnepen előveszed a régebbi példányokat - minél több van belőlük, annál nagyobbnak érzi majd magát. Ráadásul az összegyűjtött lapokat felnőttként is szívesen meg-megnézi majd, csak a nosztalgia kedvéért.

Ünnep a hétköznapokon

Egy kisgyerek számára nemhogy egy év, de még néhány hónap vagy hét is szinte egy örökkévalóságnak tűnhet, így úgy érzi, aránytalanul sok idő telik el egy-egy ünnep között.

Ezt ellensúlyozandó tarthatsz neki félszületésnapokat - persze ilyenkor nincs szükség olyan fényes külsőségekre, mint az igazi szülinap esetében, és az ajándékozásba pedig kiváltképp nem kell nagyobb összeget fektetned.

Inkább vegyél egy-két olcsó apróságot, és vidd el a gyereket ebédelni vagy sütizni-fagyizni. Különösen praktikus, ha a félszületésnapot egy unalmas hónapra időzíted, amikor semmiféle más ünnep nincs a családban.

Hangemlékek

A gyerekek általában a kezdetektől fogva szeretik, ha felveszik a hangjukat. Akár már babakorában is rögzítheted azokat az úgymond beszélgetéseket, melyeket például az etetések alkalmával folytattok, ha pedig már nagyobb, egy-egy izgalmas vagy jelentős nap eseményeit is átbeszélhetitek, különös tekintettel a gyerkőc különböző sikereire. Jó ötlet az is, ha félévente-évente felvetetsz a gyerekkel egy történetet, amit jól ismer. A hang és a szókincs változása mindkettőtöket csodálattal tölt majd el, egyszersmind a felvétel értékes dokumentációként is szolgál a kicsi fejlődéséről.

Lelki bajok kisgyerekkorban

A gyerkőcöt  jellemzően nem az viseli meg leginkább, ha a szüleinek nem telik drága ajándékokra. Tudd meg, melyek a kisgyerekkori lelki problémák leggyakoribb okai!

Tárgyak helyett élmények

Számos pszichológiai kutatás jutott arra az eredményre, hogy a valódi örömforrást nem a különböző tárgyak beszerzése, hanem sokkal inkább a tapasztalatok gyűjtése jelenti. Sőt, mi több, előbbi több bánatot szerezhet, mint boldogságot, hiszen a nemrég vásárolt csilivili játék, mindentudó kütyü vagy trendi ruhadarab fölött némi képzavarral élve gyorsan elszáll az idő vasfoga. A legtöbb szülő pedig érthető módon képtelen mindig mindenből a legújabbat beszerezni, ám az szinte biztosra vehető, hogy a kicsi környezetében akad legalább egy, az átlagosnál lényegesen jómódúbb családból származó gyerkőc, akinek mindez természetes - innen pedig egyenes út vezet a frusztrációhoz.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezzel szemben az új tapasztalatok megszerzése nem hasonlítható össze mások élményeivel, ráadásul ezeket a csemete ténylegesen birtokolhatja, hiszen beépülnek a személyiségébe. Az ilyesféle tapasztalatok pedig sokszor nem, vagy csak alig kerülnek pénzbe - egy kirándulás, túra, de akár egy mozi- vagy színházlátogatás is maradandóbb emlék lehet a gyerek számára, mint egy hosszú hétvége egy wellness-hotelben vagy akár egy egzotikus utazás.

Cikkünk Vicki Lansky Szülők lettünk! című könyve alapján íródott, mely a Duna Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük