Belefér éjfélkor pár korty pezsgő, ha babát vársz? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük

Okozhat bármilyen bajt a babának, ha ennyit megiszol?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szilveszter vidám pillanatait várandósan sem kell elszalasztanod, de az kétségeket ébreszthet benned, hogy éjfélkor koccinthatsz-e, vagy sem egy kis pezsgővel az új év köszöntésére.

Hogy eloszlassuk a kételyeid, és megválaszoljuk kérdésed, megkérdeztük dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt.

Alkoholfogyasztás várandósan

Mindenekelőtt az a tisztázandó kérdés, önmagában véve alkoholos italból néhány kortyot szabad-e inni.

- Árthat-e kis mennyiségű alkohol a babának?

- A várandósság alatti alkoholfogyasztás máig egy vitatott téma, ugyanis nem egyértelmű, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak valóban vannak-e veszélyei, és ha vannak, akkor milyen mértékűek.

Továbbra sem világos, hogy van-e egy bizonyos mennyiségű biztonságos napi alkoholbevitel, ami nem károsítja a magzatot, és ha van, akkor mennyi.

Az viszont biztos, hogy az alkohol akadálytalanul átjut a méhlepényen, és a magzati véralkoholszint két órán belül eléri az anyai szintet - mondja dr. Oláh Orsolya.

Nagy mennyiségben, mint sejthetted is, az alkohol káros hatással lehet a babára, így egyértelműen kerülendő a túlzott alkoholfogyasztás terhesen:

- A rendszeres, nagyobb mértékű alkoholfogyasztás vitathatatlanul káros, súlyos esetben veleszületett magzatialkohol-szindróma az eredménye, emellett enyhébb esetben is sokszor szellemi visszamaradottság figyelhető meg az alacsony születési testsúly mellett - intett óva minden kismamát a szülész-nőgyógyász.

A szülész-nőgyógyász az intő szavak mellett arra is kitért, hogy a csekély mértékű alkoholbevitel ártalmassága voltaképpen nem bizonyított, noha voltak erre vonatkozó, aggasztó eredményeket hozó vizsgálatok:

- Egy-egy pohár alkalmanként elfogyasztott bor vagy sör káros hatása teljes mértékben nem bizonyítható. Emiatt olvasható sok helyen, hogy enyhe alhasi keményedésekre orvosi javallat egy pohár alkoholtartalmú ital, aminek tényleges görcsoldó hatása van. Ennek előzménye, hogy néhány évtizeddel ezelőtt bevett kórházi gyakorlat volt a koraszülés megelőzésére az alkoholos infúzió.

Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy egy Washington államban végzett vizsgálatban a mérsékelten alkoholt fogyasztó várandósok gyermekeit 18 éves korukig követve meglepő eredményeket kaptak.

Bár óvodáskorukig nem volt semmilyen látható fejlődési zavar, 18 éves korukra 100 %-uknál ki lehetett mutatni valamilyen súlyos kommunikációs, memória- vagy aktivitási zavart - mondta dr. Oláh Orsolya.

Pezsgőzés éjfélkor

- Szabad tehát pezsgőt inni a kismamának?

- Mindezeket tekintve mint nőgyógyásznak az a véleményem, hogy inkább felejtse el a várandós az alkoholt a várandósság hetei alatt, de természetesen egy fél pohár pezsgő a szilveszteri koccintásnál nem fog megártani - válaszolt a szilveszterkor és ünnepekkor sok kismamában felmerülő kérdésre a doktornő.

Ezt is szeretjük