Miért jó, ha a gyerek ajándékot ad? Erre gondolj szülőként, és tanítsd meg rá

Az ajándékozás sok jót taníthat a gyereknek.

Ajándék a gyerektől
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony varázsát a legkisebbeknek az adja, hogy egyszeriben ragyogó karácsonyfa díszíti a szobát, alatta megannyi ajándékkal, amelyeket - családja válogatja - a Jézuska vagy az angyal hozott. Ezt a varázst, amíg lehet, érdemes megtartani, de később a szülőre újabb fontos feladat vár.

Óhatatlanul és természetes módon eljön annak az ideje, hogy a gyerek is tisztában lesz vele, hogy ilyenkor egymást ajándékozzák meg az emberek. Sok szülő ezen a ponton hajlamos tévedni.

Gyakori dolog, hogy a szülő azt mondja a gyereknek, neki nem kell ajándékokkal készülnie, hiszen még gyerek. Valójában azonban az ajándékozás szokása nagyon sokat ad neki, ezért inkább buzdítani, tanítani kell e téren, semmint csírájában elfojtani jó szándékát.

Miért jó, ha a gyerek ajándékot ad?

Amellett, hogy megtanítja az ünnepi hagyományra, több szempontból is építő a gyerek számára az ajándékozás.

Jólelkűvé tesz

Ajándékot adni önzetlenül, tiszta szívvel, hogy a másik örüljön, az egyik legszebb dolog. A gyereknek fontos megismernie ezt a lelket nemesítő érzést, és erre jó alkalmat adnak az ünnepek. Meg kell értenie azt is, az ajándék nem automatikusan jár és terem a fa alatt, hanem a másik ember iránta érzett szeretetének jele, amit ő maga is viszonozhat ajándékával.

Megtanít odafigyelni a másikra

Az ajándékozást megelőző ötletelés érzékennyé teszi a gyereket a másik ember egyedi tulajdonságaira. Mit szeret, vagy mit nem? Mi az, ami örömet szerezne neki? Az ajándékozás megtanít odafigyelni másokra.

Fejleszti a gondolkodást

Annak eldöntése, mi legyen a meglepetés, a gyerek fantáziáját és gondolkodását is nagymértékben fejleszti.

Itt jegyezzük meg, hogy amikor az ajándékozás örömére tanítja a szülő a gyereket, ne pénzért megvehető, hanem maga készítette ajándék adására tanítsa a gyereket. Ez a kreativitását is növeli, de az ajándék lényegét is megtanítja: nem az ár, hanem az a fontos, hogy szeretettel adjuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Fejleszti a kreativitást, a kézügyességet

Egy rajz, egy fonalból font karkötő, egy só-liszt gyurmából készített tárgy vagy egy kézi készítésű karácsonyi lap tökéletes lehet a részéről. Ezek elkészítése is fejlesztőleg hat a gyerekre. Kreativitása, kézügyessége, kitartása és esztétikai érzéke csiszolódik.

Örömet ad

Az ünnepek előtti készülődés önmagában is csodálatos időszak a gyerek számára, de az ajándékozás izgalma plusz örömet ad neki. A szülő legyen a gyerek partnere a játékos titkolózásban, meséljen neki róla, számára miért szép az ajándékozás. A karácsony előtti hetek és napok ezáltal nemcsak varázslatosak, de a gyerek számára lelkileg rendkívüli mértékben építőek is lehetnek.

Ilyenek voltak a régi karácsonyok: fotók nagymamád gyerekkorának idejéből

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük