Miért nem jó a felnőttfogkrém a gyerekeknek? Fontos fogápolási tanácsok a gyermekfogszakorvostól

A fogkrém nem mindegy, de több dologra is figyelni kell az orvos szerint a gyerek fogápolásában.

Gyerek fog- és szájápolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogápolás jó, ha hamar rutinná alakul. Fontos, hogy már korán elmélyítsük a gyerekben az alapos szájhigiéniához való ragaszkodást.

Nem mindegy azonban, milyen fogápolási eszközöket ad a szülő a gyerek kezébe. Fontos, hogy a szülő gyerekeknek szánt kellékeket válasszon, és nemcsak azért, mert más a fogkrém íze, vagy, mert a fogkefe figurás. A drogériák polcain okkal sorakoznak felnőtteknek való és gyerektermékek. A gyermekfogszakorvost, Dr. Zsiga Klárát kérdeztük meg a témában.

Felnőttnek való fogkrémet gyereknek soha

- Miért nem jó egy gyereknek a felnőtt fogkrém?

- Egyes gyógyszerek szájon át történő felszívódását azért javasolják az orvosok, mert a felszívódás gyors, és az anyagok azonnal a véráramba jutnak, kikerülve a méregtelenítésért felelős májat is. 

Ráadásul a kicsik a fogmosás tanulásakor sokszor lenyelik a fogkrémet. A hatévesnél fiatalabb gyerekeknek ezért válasszunk inkább gyerekeknek készített terméket.

- Mit tartalmaz, és mit nem tartalmaz az ideális gyerekfogkrém?

- Sokféle összetevője van egy fogkrémnek. Például tartalmazhat fluoridot, habzást elősegítő anyagot, dörzsanyagot, tartósítószert, ásványi anyagokat, ízesítő anyagot és színezéket, és így tovább. A száj nyálkahártyáján keresztül pillanatok alatt felszívódnak azok az anyagok, melyek a fogkrémben találhatók.

Mivel napjainkban elég sok az allergiás gyerek, mindenképpen a fluorid-, illetve mindenmentes gyerekfogkrémet ajánlom. Ma már a gyógyszertárakban, bio boltokban elég nagy választékot találhatunk. A natúr fogkrémek természetes összetevők révén tisztítják a fogakat.

Pici gyerekek még szülői segítségre szorulnak a fogápolás terén, általában még nehézkes az öblítés, és inkább lenyelik a fogkrémes vizet. Ezek a fogkrémek akkor sem jelentenek veszélyt. Reggel és este borsónyi mennyiséget tegyünk a fogkeféjükre, tegyük élvezetesebbé, játékossá a fogmosást, így könnyebben építhető be a napi rutinba. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az optimális fogkefe

- Milyen a jó gyerekfogkefe?

- A gyerekeknek speciális gyermekfogkefére van szükségük, melynek kicsi fején puha, lekerekített végű sörték találhatóak. A fogkefét háromhavonként mindenképpen, fertőző betegség után azonnal ajánlatos kicserélni.

Megfelelő gyermekfogkefe és gyermekfogkrém használatával hatéves korig szülői felügyelet mellett a fogmosás fokozatos tökéletesítése a legfontosabb feladat.

- Sokan vásárolnak elemes fogkefét gyereknek is. Ez rendben van?

- Mindig hangsúlyozom, hogy először manuálisan tanuljon meg a gyerek fogat mosni. Ezután szóba jöhetnek az elektromos fogkefék, melyek gyermekek számára is kaphatók. Előnyük, hogy megkönnyítik a fogmosást, hisz a kis forgófej folyamatos mozgása nem igényel olyan kézügyességet, és szórakoztatóbb a fogmosás. A hagyományos fogkefékkel összehasonlítva bizonyítottan hatékonyabbak is. 

- Hány éves kortól kell leváltani a gyerekfogkefét, és lehet leváltani a gyerekfogkrémet?

- Nyolc-kilenc éves kortól, a vegyes fogazat után, amikor a maradó fogazat már kifejlődött.

- Tanácsos felnőttként, de gyerekként is ajánlott a fogselyem használata?

- A kicsiknek nem, de a nagyobb gyerekeknek igen. Amikor már elsajátították a helyes fogmosási technikát, és nem jelent problémát számukra a fogápolás, akkor beavatjuk, és felvilágosítjuk őket arról, hogy miért fontos a fogközök és a nyelv tisztítása. Megtanítjuk őket a fogselyem helyes használatára. Megmutatjuk, hogy milyen eszközök segíthetnek a jó szájhigiéné fenntartásában. 

A szájvíz veszélyes

- Sok felnőtt használ szájvizet, sőt, akár a jó szándéktól vezérelve a gyereknek is adhat belőle. Csinálhat ez bajt?

- A felnőtteknek kifejlesztett szájvizet gyerekeknek semmiképpen, sőt, az összetevők valamelyikére érzékeny felnőtteknek sem ajánlom.

- Ha valaki ragaszkodik hozzá, milyet vegyen a gyereknek?

- Léteznek természetes és gyógynövényalapú, gyerekek számára is elérhető szájvizek. Idősebb gyerekeknek ajánlom, hiszen ezek a szájvizek gyulladásgátló hatásúak, csökkentik a plakk megtapadását a fogakon. Kellemes, üde leheletet biztosítanak, és magabiztosságot adnak. A természetes, natúr fogápolási termékek növelik a száj védekezőképességét.

Így is el lehet mondani, babát várunk: fotón 8 a legkreatívabb bejelentésekből

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük