A leggyakoribb gyerekbetegségek rejtett lelki okai
Az, hogy a tünetnek nincs testi oka, korántsem jelenti azt, hogy a gyerkőc szimulál.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állandósuló, illetve visszatérő szorongások, lelki sérülések, stresszhelyzetek a vegetatív idegrendszeren keresztül befolyásolják a szervek működését, és így betegségeket válthatnak ki. A lelki bajok testi betegségtünetekben való jelentkezése rögzülhet, felnőttkorra elhúzódó hipochondriát, fokozott betegségtudatot, betegségérzetet eredményezhet. Mindemellett a testi panaszokat okozó lelki sérülések együtt járhatnak magatartászavarokkal vagy lelki tünetetekkel, esetleg a teljesítmény zavaraival is.

Ha gyermeked rendre ugyanazokat a tüneteket produkálja, holott a szakember szerint valójában teljesen egészséges, a fentieket megelőzendő célszerű mielőbb kideríteni és orvosolni a fizikai szinten jelentkező probléma pszichés hátterét. Cikkünk ebben lesz segítségedre.

Hasmenés

Ha a probléma időről időre visszatér, és az orvos kizárta a testi okokat, valószínűsíthető, hogy a gyerek lelkében bizonytalanság uralkodik - ami szűkebb és tágabb környezetével áll szorosabb összefüggésben. A kicsi úgy érzi, hogy egy-egy közösség, például az óvodai csoport vagy az osztály valamilyen - számára nem is mindig érthető - oknál fogva nem fogadja őt el, ezért a fizikai tünet generálásával igyekszik elkerülni ezt a fajta élményt - hiszen ha beteg, nyilvánvalóan nem mehet óvodába vagy iskolába.

Ugyanígy belső bizonytalanságot okozhat a család nem megfelelő működése is, ami leginkább a szülők rossz kapcsolatára, illetve az egzisztenciális nehézségekre vezethető vissza. Ilyenkor az édesanyát és az édesapát túlságosan is lekötheti a maga baja, és bár természetesen szó sincs arról, hogy ne szeretnék a lurkót, az mégis úgy éli meg mindezt, hogy a számára legkedvesebb embereknek nem elég fontos.

Székrekedés

Általában a helytelen szobatisztaságra nevelés egyik következménye. A bili vagy vécé használatának erőltetése arra készteti a kisgyereket, hogy székletét visszatartsa. Gyakori, hogy a kicsi elkéri a pelenkát, hogy elvégezze a nagydolgát, vagy egyszerűen csak bevonul valamelyik sarokba, és a nadrágjába kakil, ám ha a megzavarják, a pelenkába vagy nadrágjába sem üríti a székletét.

Az eredmény több szempontból is káros, hiszen a székelés folyamata olyan mítosszá válik, amellyel nehéz leszámolni, másrészt a továbbiakban a kemény bélsár okozta fájdalmas székelés miatt fellépő székrekedés súlyosbítja a helyzetet.

A megszokott napirend felborulása - elutazás, a szülők távolléte, óvodába vagy iskolába menetel - ugyancsak gyakran járnak a bélrendszer megszokott működésének megváltozásával. A bélrendszer különösen érzékenyen reagál a kifejezett lelki megterhelésekre, amit a gyerek környezetében bekövetkező nagyobb horderejű és tartós változások okoznak - ilyenkor a székrekedés tovább súlyosbodik.

Köhögés

Az ijesztően hangzó, bizarr, légúti betegségre nem jellemző köhögés is viszonylag gyakori pszichés tünet. Különösen iskoláskorban jellemző - általában megintcsak családi problémák, azon belül is a szülő-gyerek kapcsolat meggyengülésének jelzéseként. Tipikusan akkor észlelhető, amikor a feszültség, szorongás kiváltódik, például egy-egy konfliktushelyzetben.

Felmerül a pszichés eredet lehetősége akkor is, ha a gyerek óvodába vagy iskolába - netán napközis táborba - készülődése kapcsán rendszeresen tapasztalható jellegzetesen kongó, erőltetett köhögés. A gyanút fokozza, ha alvás közben a panasz nem jelentkezik, illetve, hogy ha a gyerkőc elfoglalja magát valamivel, megszűnik.

Mesék és színezők
Mind a mesehallgatás, mind a kreatív tevékenység segít kibogozni a gyereknek a lelkében lévő gubancokat. Kattints ide ingyenesen letölthető mesékért és színezőkért!

Lelki bajok

A kisgyerek életében a fentieken túl számos más helyzet is adódhat, mellyel a maga erejéből nem képes megbirkózni. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Így kezeld!

A pszichés eredet csak szervi betegség kizárása után mondható ki. A gyógyulást illetően különös jelentőséggel bír az édesanya-édesapa és a szakember együttműködése, szükség esetén pszichológus bevonásával.

A tünetek napszaki vagy időszaki jelentkezése, megszüntethetősége, a megszokott tevékenység megváltozása esetén történő abbamaradása olyan fontos figyelmeztető jelek, amelyek gondos mérlegelésével nagyobb biztonsággal feltárható a panasz oka. Ennek érdekében célszerű - még ha csak átmenetileg is - naplót vezetned, amely a gyerek életének fontosabb mozzanatait tartalmazza.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A lelki fejlődés zavarait megértve már a megoldás is gyorsan megszületik. Elképzelhető, hogy pszichoterápiára lesz szükség, indokolt esetben enyhe szorongásoldó gyógyszerek is segíthetnek - de sokszor a gyerekkel való beszélgetések és a közös programok is valóságos csodát tesznek.

Cikkünk dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve című műve alapján készült, amely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük