3 gyakori lelki baj, amit a légúti betegségek jeleznek
Elárulják, hogy milyen érzések kavarognak a gyerekben, és a kiváltó okra is következtetni engednek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A holisztikus szemlélet szerint a test önmagától nem betegedhet meg, mivel az csupán a tudat vagy a tudatalatti kivetülési közege. Leginkább egy vetítővászonhoz hasonlítható, mely magától nem tud képeket létrehozni. Az érzések és gondolatok képezik a filmek anyagát, és a tudat vagy a tudatalatti dönti el, hogy éppen melyik film peregjen le.

A gyerek megbetegedése révén a szervezet a maga módján azt próbálja kifejezni, hogy a kicsi érzelmeiben és gondolataiban nincs rend, amit pedig mindig valamilyen kívülről érkező hatás vált ki. Ismerd meg a három leggyakoribb lelki bajt, amit a légúti betegségek jeleznek.

A szülő-gyerek kapcsolat zavarai - asztma

Az édesapától-édesanyától való elválasztás bizonyos fokig része a gyerek fejlődésének: már a csemete életének első néhány hónapjában alakulhatnak úgy a körülmények, hogy a szülőnek néhány órára más felügyeletére kell őt bíznia, később pedig - a dolgok rendje szerint - bölcsődébe vagy óvodába kerül. Ha azonban a gyerkőc visszahúzódóbb vagy sérülékenyebb az átlagnál, az amúgy teljesen normális helyzetet a kötődés megszakadásaként élheti meg.

Úgy érezheti, valamilyen - számára teljességgel érthetetlen - oknál fogva már nem olyan fontos a szülei számára, sőt, nem kizárt, hogy egyenesen cserbenhagyással vádolja őket - ám ahhoz nem elég gazdag a szókincse, hogy szavakba önthesse a benne forrongó indulatokat, melyek a test szintjén különböző betegségek formájában, jellemzően asztmaként nyilvánulnak meg.

Az adás és elfogadás problémája is lehet

Az asztma ugyanígy az adás és az elfogadás, valamint a bezárulni akarás problémája is lehet: ez esetben a valódi kapcsolat és az őszinte vonzalom iránti mély vágyakozásról van szó, melyet többnyire az anya túlzott féltése és aggodalmaskodása vált ki. Az anyai szeretet korlátozó szerepet játszik, gátolja a gyerek személyiségének kibontakozását.

A baj gyökerezhet az erős tekintély általi elnyomásban is - ekkor az anya meggyőződése szerint jobban tudja, hogy valójában mire is van szüksége a lurkónak, mint ő maga. Mindez egy bizonyos fokig még igaz is lehet, ha azonban a kicsinek nem marad kellő mozgástere, betegséggel reagálhat. Hogy az anyához fűződő kapcsolatnak jelentősége van az asztma kialakulásában, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a huzamosabb ideig szanatóriumban tartózkodó és ezáltal a mamájuktól elszakított gyermekek többségének állapota rohamosan javul, miután a megváltozott környezethez hozzászoktak.

Meg nem értettség - mandulagyulladás

Mandulagyulladás léphet fel akkor, ha a gyereket értetlenség veszi körül - a szülők nincsenek tisztában a csemete érzéseivel és gondolataival, illetve a ténylegestől nagymértékben eltérő jelentést tulajdonítanak azoknak. A kicsi pedig idővel hozzászokik ahhoz, hogy a számára fontos dolgokat ne mondja ki, hiszen ennek szubjektíve nem lenne semmi értelme. Ugyanezen betegség kialakulásához vezethet az is, ha a lurkó szándéka szerint mondani akarna valamit - vagy ezt mások elvárnák tőle -, ám képtelen rá, illetve nem meri megtenni, hanem inkább lenyeli szavait. A mandulák itt filterként működnek: a károsat elnyelik. Ha pedig a gyerek túl sok belülről megnyilvánulni kívánó dolgot hibásként értékel, ez a filter előbb-utóbb telítődik.

Kicsik lelki problémái

Az apróságok lelki problémái nem feltétlenül nyilvánulnak meg lelki szinten. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Fel nem dolgozott élethelyzet - torokgyulladás

A torokgyulladással járó fizikai fájdalom részleges, rosszabb esetben teljes szótlanságra kényszeríti a gyereket - akinek pedig tudat alatt esetleg éppen ez volt a célja. A kis néma levente nagy valószínűséggel olyan élethelyzetbe került, ami finoman szólva nincs az ínyére, például a szülők válása, kistestvér születése, új családtag - jellemzően nevelőszülő - érkezése, de ugyanígy a költözést vagy a közösségbe kerülést sem könnyű feldolgoznia.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mivel az eseményeket semmilyen módon nem képes befolyásolni, idővel eluralkodhat rajta a tehetetlenség érzése, ennek megfelelően pedig mondanivalója sem lesz a körülötte lévők számára. Ennek a sajnálatos helyzetnek az úgymond legalizálására alakulhat ki a torokgyulladás, ami egyfajta felmentést ad a verbális kommunikáció alól. A helyzetet tovább súlyosbíthatja a gyerek konfliktuskerülésre való hajlama, illetve a környezete reakcióitól való félelme.

Cikkünk Kurt Tepperwein Mit árul el a betegséged? című könyve alapján készült, mely a Duna International Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük