4 személyiségjegy gyerekeknél, ami allergiára hajlamosít
Egyre több gyerek válik allergiássá. Tudd meg, hogy a tiéd a veszélyeztettek közé tartozik-e.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az allergia az egyes környezeti hatásokra - például egyes táplálékokra, a talaj-, lég- és vízszennyezettségre vagy az elektroszmogra - érzékennyé vált szervezet reakciója.

Ugyanakkor a pszichoszomatikus szemléletmód szerint bizonyos személyiségjegyek is hajlamosíthatnak a probléma kialakulására - sajnos már gyerekkorban is. Az érintett csemetéknél ugyanis gyakran feltűnő jellemhasonlatosságok figyelhetők meg. Tudd meg, melyek ezek.

Nagyfokú szeretetigény

A legtöbb esetben szó sincs arról, hogy a kicsit ne szeretnék a szülei, illetve más, számára fontos emberek. A problémát inkább az okozza, hogy ezt nem elégszer, illetve nem elég egyértelműen juttatják kifejezésre - legalábbis a gyerek szerint.

Az állandósuló hiányállapot pedig megváltoztatja immunrendszere működését, ami előbb-utóbb allergia kialakulásához vezethet. Így ugyanis a lurkó - persze nem tudatosan, de - végül is kivívhatja azt a fajta fokozott figyelmet és gondoskodást, amire vágyott.

Túlzott alkalmazkodás

Nemritkán a fent említett szeretetigénnyel áll összefüggésben az allergiás, illetve allergiára hajlamos gyereknél ugyancsak megfigyelhető túlzott alkalmazkodás.

Ezek az apróságok minden lehetséges módon igyekeznek megfelelni környezetüknek. Korukhoz képest nagyfokú fegyelmezettségről, szolgálatkészségről és kötelességtudatról tesznek nap mint nap tanúbizonyságot, abban bízva, hogy ha úgymond jól viselkednek, akkor a körülöttük lévők még jobban fogják szeretni őket.

A nagy igyekezetben rendre háttérbe szorítják saját érdekeiket, illetve saját magukat gátolják az önkifejezésben - az ily módon keletkező belső feszültség pedig megintcsak allergiás megbetegedés formájában adhat hírt magáról.

Letölthető mesék
A mese az egyik legjobb feszültségoldó. Hallgassátok meg a gyerekkel, vagy töltsd le ingyen a legszebb klasszikusokat, a Holle anyótól A kis gömböcig.

Alacsony stressztűrő képesség

A szülő jellemzően igyekszik megóvni gyermekét a stresszhatást kiváltó élményektől, ám kisebb-nagyobb mértékben szinte minden csemetének van része negatív - vagy legalábbis az ő szemszögéből negatívként értékelt - tapasztalatban.

Ilyen lehet az édesapa és édesanya közötti kapcsolat sérülése vagy megszakadása, új családtag - jellemzően kistestvér vagy nevelőszülő - érkezése, a családban történt haláleset, de akár egy költözés is.

Mindezek az alapvetően kiegyensúlyozott lurkó lelkivilágát is megbolygathatják, ha pedig a kicsi stressztűrő képessége alacsonyabb az átlagosnál, túlontúl megviselhetik a lelkét, így közvetett módon akár az allergia létrejöttében is szerepet játszhatnak.

Az anyától való függőség

Természetesen minden kicsi függ az édesanyjától, ám korántsem mindegy, hogy milyen mértékben. A túlzott függőség következtében ugyanis a gyerek túlérzékennyé válhat más emberi viszonyokra - nem, vagy csak alig keresi a kapcsolódási pontokat környezetével, örömét-bánatát nem mutatja ki, a könnyeit pedig egyenesen szégyelli a körülötte lévők előtt.

Ez a fajta gátlás olyan érzelmi-hangulati állapotot eredményez, ami megintcsak elősegíti az allergia kialakulását. A megfigyelések szerint egyes allergiák esetén már az is sokat segít, ha a gyerkőcnek sikerül az édesanyján kívül másokat is közelebb engednie magához, és fokozatosan megnyílik előttük.

Mérgező növények a szabadban

Bizonyos növények allergiát okozhatnak, mások pedig egyenesen mérgezőek. Ismerd meg őket videónkból.

Ismerd meg jobban a gyereket!

Könnyen kiderítheted, hogy gyermeked rendelkezik-e az allergiára hajlamosító személyiségjegyek valamelyikével. Első lépésben érdemes az eddiginél is alaposabban megfigyelned őt, pontosabban a viselkedését különböző helyzetekben.

Rengeteget számíthat egy-egy őszinte beszélgetés is, ám ne feledd, hogy a gyerekek sokszor nem tudják vagy nem merik szavakba önteni mindazt, ami bennük zajlik. Ez esetben neked kell mintául szolgálnod, azaz kinyilvánítani érzéseidet és gondolataidat. Egyfajta közvetítőként szolgálhatnak a szerepjátékok, valamint a gyerkőc rajzai vagy festményei is.

Így kezeld!

A szeretetigény kielégítésére megoldást jelenthet akár egy napi szinten beiktatott plusz intervallum is, amikor kizárólag a kicsivel foglalkozol - a rendszerességnek nagyobb szerepe van, mint az időtartamnak. Túlzott alkalmazkodás esetén tudatosíts gyermekedben az értékeit, és tanítsd meg - persze bizonyos kereteken belül - kiállni önmagáért.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha a gyerkőc rosszul tűri a stresszt, igyekezz a kellemetlen helyzeteket valamilyen módon kompenzálni, ám tanítsd meg arra is, hogy ilyenekben bizony a későbbiekben is lesz része, hiszen ez a dolgok rendje. Amennyiben pedig túlságosan is függ tőled, teremts számára alkalmat más jellegű szociális kapcsolatok építésére, folyamatosan bátorítva őt.

Ezt is szeretjük