A gyerekkori depresszió tünetei és kezelése

A fiatalkori depresszió jelei könnyen összetéveszthetőek a magatartászavarokkal. Ismerd fel, ha komoly a baj!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A mai napig tartja magát a tévhit, miszerint kisgyermekek esetében nem létezik depresszió. A szakemberek álláspontja szerint azonban a gyerekek agresszivitása és magatartászavara mögött gyakran ez a betegség áll. Egy németországi felmérés szerint az óvodás és általános iskolás apróságok 1-3%-a szenved depresszióban, és ez a szám a jövőben valószínűleg növekszik majd.
 

Mi okozza?

A betegség kialakulásában közrejátszhatnak bizonyos genetikai tényezők, hiszen, ha maga a depresszió nem is, az arra való hajlam örökölhető. Ugyanakkor a személyes környezet hatásai is sokat nyomnak a latban. Az esetek túlnyomó többségében közvetlen kiváltó lehet a gyerek életében bekövetkezett nagyobb horderejű változás.

Depresszióhoz vezethet tehát egy váratlan költözés, egy családtag halála, a szülők válása, de akár az is, ha a kicsi új közösségbe kerül. Emellett összetettebb háttértényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Ha túlzott elvárásaid vannak a gyerekkel szemben, vagy vasszigorral neveled, az ugyanúgy depresszióhoz vezethet, mint az, ha nem jön ki jól a kortársakkal.

A gyerekkori depresszió tünetei

A kicsik esetében a betegség tünetei nem feltétlenül típusosak, azaz nagymértékben eltérhetnek a felnőttkori depresszió közismert megnyilvánulási formáitól. Ez nem könnyíti meg a felismerést, ha azonban alaposan megfigyeled porontyod játszási, evési és alvási szokásait, időben felfedezheted a jeleket.

Változás a magatartásában, kedélyállapotában

A gyermekkori depresszió egyik legjellegzetesebb tünete, ha a gyerkőc magatartásában, illetve kedélyállapotában hirtelen változás következik be. Többnyire csak a legalább két hétig tartó negatív eltérés utal bajra.

Akkor érdemes gyanakodnod, ha alapvetően kiegyensúlyozott gyereked egyszerre sértődéssel, bezárkózással reagál minden közeledésre, és különösebb ok nélkül kerüli a számára kedves embereket.

A gyermekkori depresszió egyik leggyakoribb tünete, hogy a kicsi elveszti az örömérzés képességét. Ezt rendkívül nehéz lehet szülőként megélni, hiszen hasonló helyzetben korábbi kedvenc játékait, könyveit és legközelebbi hozzátartozóit is érdektelenül kezeli a beteg csemete.
 
A lelki tünetek mellett lassabb a reakcióidő, szorongásos roham és ingerlékenység is felléphet, súlyosabb esetekben pedig jellemző, hogy a gyerek feleslegesnek érzi magát, vagy ok nélkül is bűntudat gyötri. A depressziós apróságok hangulatában napi ingadozás figyelhető meg, melynek mélypontja általában a reggeli órákra esik. Néha kényszerbetegségre utaló tünetek is előfordulnak: ha tehát a fenti tünetek mellett csemetéd még rendmániás is, feltétlenül vedd komolyan a problémát!
 

Testi jelek

Mivel a depresszió elsősorban lelki tünetek formájában nyilvánul meg, felismerése és kezelése során is ezekre kerül a hangsúly. Gyakran azonban visszatérő fizikai panaszokat is okoz, melyek hátterében az orvosi vizsgálat során semmilyen szervi eltérés nem mutatható ki. Ezek közül a fej- és a hasfájás a legjellemzőbb, ami a legújabb elmélet szerint arra vezethető vissza, hogy a depressziós beteg szervezetében csökken a fájdalomérzetet szabályozó anyagok - főként a szerotonin és a noradrenalin - mennyisége. Emellett gyakori tünet a szédülés, a hányinger, illetve a tenyér izzadása. Depresszióra utalhat a megváltozott étvágy, illetve alvásigény, pozitív és negatív irányban egyaránt.

Gondolatai a halál körül forognak

Teljesen természetes, hogy a kisgyerek érdeklődést mutat az elmúlás témaköre iránt, különösen egy családtag távozását követően. - Mi az a halál? Én is meghalok? Mi történik, ha meghalunk? - a legtöbb gyerkőc előbb-utóbb felteszi ezeket a kérdéseket szüleinek, és általában a válaszok értelmezése sem okoz számukra nehézséget.
 
Érdemes azonban felfigyelned arra, ha csemetéd minden különösebb előzmény nélkül hirtelen túlzott jelentőséget tulajdonít a halálnak: az elmúlással kapcsolatos gondolatai rendszeresen visszatérnek, lépten-nyomon szóba hozza meghalt rokonait, ismerőseit, illetve, ha játéktevékenységeiben, rajzaiban rendre fellelhető a halál motívuma. Megesik, hogy a depressziós gyereket az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatja, amit azonban korukból adódóan sokan csak nehezen tudnak szavakba önteni. Szerencsére tényleges öngyilkossági kísérletre ebben az életkorban csak elvétve kerül sor.

Mi a teendő?

A kezeletlen depresszió kamaszkorban bipoláris formát ölthet, illetve szélsőséges esetben öngyilkossághoz vezethet, ezért gyanú esetén mielőbb fordulj gyermekorvoshoz vagy gyermekpszichiáterhez.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez a fajta kedélybetegség kiskorban is gyógyítható, ám ehhez porontyodnak professzionális segítséget kell kapnia. A gyógyuláshoz egyéni vagy csoportos pszichoterápiás kezelésekre, illetve antidepresszánsokra is szükség lehet. A te feladatod pedig az, hogy mindehhez támogató, szeretetteljes hátteret biztosíts a kicsi számára.

Ezt is szeretjük