A gyerekkori depresszió tünetei és kezelése

A fiatalkori depresszió jelei könnyen összetéveszthetőek a magatartászavarokkal. Ismerd fel, ha komoly a baj!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A mai napig tartja magát a tévhit, miszerint kisgyermekek esetében nem létezik depresszió. A szakemberek álláspontja szerint azonban a gyerekek agresszivitása és magatartászavara mögött gyakran ez a betegség áll. Egy németországi felmérés szerint az óvodás és általános iskolás apróságok 1-3%-a szenved depresszióban, és ez a szám a jövőben valószínűleg növekszik majd.
 

Mi okozza?

A betegség kialakulásában közrejátszhatnak bizonyos genetikai tényezők, hiszen, ha maga a depresszió nem is, az arra való hajlam örökölhető. Ugyanakkor a személyes környezet hatásai is sokat nyomnak a latban. Az esetek túlnyomó többségében közvetlen kiváltó lehet a gyerek életében bekövetkezett nagyobb horderejű változás.

Depresszióhoz vezethet tehát egy váratlan költözés, egy családtag halála, a szülők válása, de akár az is, ha a kicsi új közösségbe kerül. Emellett összetettebb háttértényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Ha túlzott elvárásaid vannak a gyerekkel szemben, vagy vasszigorral neveled, az ugyanúgy depresszióhoz vezethet, mint az, ha nem jön ki jól a kortársakkal.

A gyerekkori depresszió tünetei

A kicsik esetében a betegség tünetei nem feltétlenül típusosak, azaz nagymértékben eltérhetnek a felnőttkori depresszió közismert megnyilvánulási formáitól. Ez nem könnyíti meg a felismerést, ha azonban alaposan megfigyeled porontyod játszási, evési és alvási szokásait, időben felfedezheted a jeleket.

Változás a magatartásában, kedélyállapotában

A gyermekkori depresszió egyik legjellegzetesebb tünete, ha a gyerkőc magatartásában, illetve kedélyállapotában hirtelen változás következik be. Többnyire csak a legalább két hétig tartó negatív eltérés utal bajra.

Akkor érdemes gyanakodnod, ha alapvetően kiegyensúlyozott gyereked egyszerre sértődéssel, bezárkózással reagál minden közeledésre, és különösebb ok nélkül kerüli a számára kedves embereket.

A gyermekkori depresszió egyik leggyakoribb tünete, hogy a kicsi elveszti az örömérzés képességét. Ezt rendkívül nehéz lehet szülőként megélni, hiszen hasonló helyzetben korábbi kedvenc játékait, könyveit és legközelebbi hozzátartozóit is érdektelenül kezeli a beteg csemete.
 
A lelki tünetek mellett lassabb a reakcióidő, szorongásos roham és ingerlékenység is felléphet, súlyosabb esetekben pedig jellemző, hogy a gyerek feleslegesnek érzi magát, vagy ok nélkül is bűntudat gyötri. A depressziós apróságok hangulatában napi ingadozás figyelhető meg, melynek mélypontja általában a reggeli órákra esik. Néha kényszerbetegségre utaló tünetek is előfordulnak: ha tehát a fenti tünetek mellett csemetéd még rendmániás is, feltétlenül vedd komolyan a problémát!
 

Testi jelek

Mivel a depresszió elsősorban lelki tünetek formájában nyilvánul meg, felismerése és kezelése során is ezekre kerül a hangsúly. Gyakran azonban visszatérő fizikai panaszokat is okoz, melyek hátterében az orvosi vizsgálat során semmilyen szervi eltérés nem mutatható ki. Ezek közül a fej- és a hasfájás a legjellemzőbb, ami a legújabb elmélet szerint arra vezethető vissza, hogy a depressziós beteg szervezetében csökken a fájdalomérzetet szabályozó anyagok - főként a szerotonin és a noradrenalin - mennyisége. Emellett gyakori tünet a szédülés, a hányinger, illetve a tenyér izzadása. Depresszióra utalhat a megváltozott étvágy, illetve alvásigény, pozitív és negatív irányban egyaránt.

Gondolatai a halál körül forognak

Teljesen természetes, hogy a kisgyerek érdeklődést mutat az elmúlás témaköre iránt, különösen egy családtag távozását követően. - Mi az a halál? Én is meghalok? Mi történik, ha meghalunk? - a legtöbb gyerkőc előbb-utóbb felteszi ezeket a kérdéseket szüleinek, és általában a válaszok értelmezése sem okoz számukra nehézséget.
 
Érdemes azonban felfigyelned arra, ha csemetéd minden különösebb előzmény nélkül hirtelen túlzott jelentőséget tulajdonít a halálnak: az elmúlással kapcsolatos gondolatai rendszeresen visszatérnek, lépten-nyomon szóba hozza meghalt rokonait, ismerőseit, illetve, ha játéktevékenységeiben, rajzaiban rendre fellelhető a halál motívuma. Megesik, hogy a depressziós gyereket az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatja, amit azonban korukból adódóan sokan csak nehezen tudnak szavakba önteni. Szerencsére tényleges öngyilkossági kísérletre ebben az életkorban csak elvétve kerül sor.

Mi a teendő?

A kezeletlen depresszió kamaszkorban bipoláris formát ölthet, illetve szélsőséges esetben öngyilkossághoz vezethet, ezért gyanú esetén mielőbb fordulj gyermekorvoshoz vagy gyermekpszichiáterhez.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez a fajta kedélybetegség kiskorban is gyógyítható, ám ehhez porontyodnak professzionális segítséget kell kapnia. A gyógyuláshoz egyéni vagy csoportos pszichoterápiás kezelésekre, illetve antidepresszánsokra is szükség lehet. A te feladatod pedig az, hogy mindehhez támogató, szeretetteljes hátteret biztosíts a kicsi számára.

Ezt is szeretjük