A 4 legerősebb természetes módszer influenza ellen

Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani

Már a fél óvoda vagy iskola beteg? Így úszhatjátok meg a fertőzést.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Február-márciusban mindannyiunknak megcsappannak az energiakészletei, így fogékonnyá válhatunk a betegségekre, különösen az influenzára. Annál is inkább, mert a kórokozóknak - velünk ellentétben - a tél végi-tavasz eleji időszak jelenti az év csúcspontját.

Ráadásul a gyerekek immunrendszere még nem is elég erős, így ők még inkább ki vannak szolgáltatva a különböző fertőzéses megbetegedéseknek. Fontos tehát, hogy felkészítsd kicsid szervezetét az esetleges támadásra - ami azonban egyszerűbb, mint gondolnád. A természet szerencsére bővelkedik egyszerű, ám annál hatékonyabb praktikákban, melyek révén átvészelhetitek az influenzaszezont.

Hideg lemosás

Már két-három éves gyerkőcöknél is alkalmazható a reggeli és az esti lemosás, ami kiváló edzést jelent a szervezet számára. Meghűlés, időjárás-érzékenység és influenza ellen egyaránt védettebb így a gyerek, mintha ódzkodna a hideg víztől.

Feltétlenül használj mosdókesztyűt! A lemosást a jobb lábfejnél kezdd, ezután folytasd felfelé, előbb a jobb, majd a bal lábon, sorban a hason, a két karon, a háton, majd elöl, kiváltképp a szívtájon. Gyors ütemben mosdasd a kicsit, a szívtájon két-három körkörös mozdulattal.

A művelet végén a száraz törölközővel való ledörzsölés meghozza azt a pompás meleget, amely csemetéd egész testét átjárja. Így keze-lába sosem hűl le jobban a kelleténél, szervezete pedig egyensúlyban marad. Arról nem is beszélve, hogy az esti lemosás után szinte biztosan nyugodt lesz az álma.

Bőrkefélés

Reggelenként természetes szőrű kefével keféld végig a gyerek testét. A művelet a jobb oldalon kezdődjön, és a szív felé haladjon, a lábaktól fel a vállakig. Ne nyomd rá erősen a kefét - elég, ha kipirul a gyerek bőre.

Ezután jön a bal oldal. A mellet és a hátat nyeles kefével dolgozd meg finoman, mindig középről kifelé haladva. A hason körkörösen, alulról, az óramutató járása szerint forogjon a kefe. Végül zuhannyal távolítsd el a száraz bőrkorpát az egész testről.

Csodás teák

Tél végén-tavasz elején, amikor az influenza már leselkedik, megelőzésképpen ajánlatos a gyereknek bodzavirágból, kamillából, hársvirágból készült teát fogyasztania, de akár keverheted is a fenti gyógynövényeket.

Ha minden elővigyázatosságod ellenére megtörtént a baj, azaz a gyereknek csak sikerült összeszednie az influenzát, az orvosi kezelés mellett jó szolgálatot tehet a réti legyezőfű forrázata. Csészénként egy tetézett kiskanál felaprított levelet forrázz le, majd fél perc múlva szűrd le.

Cukrot semmiképp ne tegyél bele, legfeljebb egy kis mézzel ízesítsd, feltéve, hogy a kicsi nem allergiás rá. Napi egy-másfél csészét kortyolgasson el.

A természetes orvosságok alapértelmezésben mentesek mindenféle mellékhatástól.

Ám sajnos akadnak olyan csemeték is, akik érzékenyek rájuk - esetükben pedig nagy bajt okozhatnak az amúgy ártalmatlan gyógynövények. Fontos tehát, hogy körültekintően alkalmazd őket – a témáról itt olvashatsz bővebben.

Így hőmérőzd a rúgkapáló gyereket!

Influenza esetén elkerülhetetlen a hőmérőzés, ami ellen sok gyerkőc kézzel-lábbal tiltakozik - ám a helyzet korántsem reménytelen. Nézd meg videónkat!

Levegőt!

A kicsinek ki kell építeni saját védőrendszerét - a bőrének meg kell tanulnia, miként viselkedjen hidegben, melegben. Ezt pedig elsősorban úgy valósítható meg, ha a lurkó minél több időt tölt a szabadban, mégpedig nem passzívan, hanem futkosva, ugrálva, folyamatosan mozogva.

Legalább fél órára-órára akkor is menjetek ki, ha hideg van - az általános tévhittel ellentétben így a gyerkőc jóval kisebb eséllyel betegszik majd meg, persze a réteges öltözködésre gondot kell fordítanod. A túlhevülés is veszélyes lehet, ezért a bélelt kezeslábast vagy kabátot a fűtött lakásba érve nyomban vedd le csemetédről.

Ne ijedj meg, ha a kicsi netán pocsolyába lép, és átnedvesedik a zoknija. Otthon vegyen nyomban lábfürdőt, majd alaposan dörzsöld szárazra. Igyon citromos forró teát, aztán dugd ágyba, hogy jól átmelegedjen.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A megelőzés másik alappillére a szellőztetés. Naponta többször nyiss ablakot és csinálj kereszthuzatot, hogy az elhasznált levegő - a kórokozókkal egyetemben - távozhasson.

Cikkünk Maria Treben Gyermekbetegségek című könyve alapján készült, amely a Duna International Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük