3 elterjedt természetes gyógymód, ami veszélyt jelenthet a gyerekre

Többnyire hatékonyak és mellékhatásoktól mentesek, néha azonban nagy bajt okozhatnak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság reneszánszukat élik a természetes gyógymódok, melyek toxikus hatás nélkül, a szervezet öngyógyító képességének aktivizálásával segítik elő a különböző betegségek gyors és szövődménymentes lefolyását.

Olyan praktika azonban nem ismert, amely mindig, mindenkinél beválik - sőt, elfordulhat, hogy egy-egy kezelés, készítmény vagy akár csak gyógytea többet árt, mint használ. Tudd meg, mely esetekben érdemes különösen elővigyázatosnak lenned.

Gőzölés

Nátha, megfázás, orrmelléküreg-gyulladás esetén roppant hatékony az egyszerű gőzölés - nagyobb gyerekeknél, illetve felnőtteknél.

A kisebbek esetében viszont a szakemberek egybehangzóan nem ajánlják ezt a fajta természetes gyógymódot, mivel kiszámíthatatlan, hogy az apróság miként reagál a szokatlan körülményekre. Sokan megrémülnek attól, hogy miközben a fejüket törölköző borítja, és szinte semmit nem látnak, meleg pára csap az arcukba, ezért próbálnak kitörni a szorongatónak érzett helyzetből.

Ilyenkor pedig elég egy rossz mozdulat, és máris kész a baj, még akkor is, ha a szülő ott áll a gyerek mellett. A gyermeksebészek a megmondhatói, hogy mennyi kicsi kerül kórházba olyan égési sérülésekkel, amelyek gőzölés során keletkeztek.

Plusz egy ellenjavallat: kruppos köhögés

A kruppos köhögést a szülők általában orvosi nevén is ismerik, ami egyfelől a betegség jellegzetes hangjának, másrészt ijesztő tüneteinek köszönhető - ha valaki akár csak egyszer hallotta, biztos, hogy következő alkalommal felismeri. A kruppot a felső légutak, a gége és a légcső szűkülete okozza, kisbabakortól hatéves korig fordulhat elő, jellemzően az első és a harmadik életév között.

A klasszikus köhögéssel szemben - ami a sima nátha vagy megfázás egyik kísérő tünete lehet - ilyenkor kifejezetten ellenjavallott a meleg gőzölés, ugyanis akár életveszélyes is lehet. Ehelyett vidd ki a kicsit a szabad levegőre, a hideg pára ugyanis valóságos gyógyír a kruppra.

Párologtatás

Számos betegség esetén jótékony hatású a párologtatás, mivel segít megelőzni a kiszáradást, miközben magát a gyógyulási folyamatot is támogatja. A nagyobb eredményesség érdekében sok szülő egy kis illóolajat is cseppent a párologtatásra szánt vízbe, ami többnyire valóban jót tesz a kis betegnek, ám akadnak olyan csemeték is, akiknek a szervezete allergiás reakcióval válaszol az olajban lévő valamely vegyületre.

Különösen népszerű a kamilla illóolaja, annak ellenére, hogy erre az amúgy igen sokrétű gyógyhatással rendelkező növényre sajnos egyre többen válnak allergiássá, felnőttek és gyerekek egyaránt. Náluk a kamilla - szeszkviterpén-tartalma miatt - bőrirritációt vagy kötőhártya-gyulladást válthat ki, illetve kisebb-nagyobb súlyossági fokú légúti panaszokat okozhat, úgymint orrfolyás, köhögés, sípolás, hörgés, a nyelőcső zsibbadása vagy asztmaszerű rosszullét.

Ugyanígy a menta olaja is különféle irritációkat idézhet elő. A biztonság kedvéért e két gyógynövény kivonatát ne alkalmazd a gyerek három-négy éves koráig, és a későbbiek során is csak kis mennyiségben próbálkozz vele, amit - ha semmiféle rendellenes tünetet nem tapasztalsz a gyereknél - fokozatosan tovább növelhetsz.

Kicsik lelki problémái és megoldásaik

A feldolgozatlan lelki problémák gyengíthetik a gyerek immunrendszerét, így könnyebben összeszedi a különböző nyavalyákat. A megoldást megismerheted videónkból.

Gyógyteák

Egyes gyógyteák a legtöbb beteg gyerek számára enyhülést hoznak, néha azonban nagy bajt kevernek. Ilyen például a láz- és köhögéscsillapításra alkalmazott bodza  magva és a levele, illetve éretlenül maga a gyümölcs is hányást, hasmenést okozhat. Az ugyancsak megfázás esetén használt borsmenta olaja és tinktúrája csecsemőknek és kisgyermekeknek szintén nem adható, ugyanis mentoltartalma miatt fulladásos reakciót válthat ki náluk. A már említett kamilla főzete belsőleg használva bőrkiütéshez, hörgőszűkülethez vagy anafilaxiás sokkhoz - az allergia súlyos megnyilvánulási formája - vezethet. Egyre többször fordul elő kötőhártya-gyulladás is a szem kamillateával való mosásakor, ami a bőrön gyulladást okozhat.

Áthidaló megoldás: a hagymatea

Nátha, megfázás esetén garantáltan használ, és semmiféle mellékhatással nem jár a hagymatea, amit egy kis csellel a gyerkőc számára is vonzóvá tehetsz. Piríts egy kis cukrot zománcos edényben aranysárgára, majd hagyd lehűlni. Ezután öntsd fel egy csésze vízzel, és főzz bele egy felkarikázott vöröshagymát. Amikor a cukor felolvadt, és a hagyma is megpuhult, szűrd le a főzetet, és ízesítsd egy kis szörppel, illetve, ha csemetéd elmúlt egyéves, mézzel.

Ezt is szeretjük