- A négyéves gyerekem rám kiabál mások előtt

Ezt tanácsolja a Szuperdada

Ne hagyd, hogy beégessen, ha társaságban vagytok!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- Van egy négyéves lányom, aki újabban elkezdett mások előtt komiszkodni, különösen, ha gyerekek is jelen vannak. Annyira zavarban vagyok miatta, hogy a föld alá szeretnék süllyedni. Ha rászólok, hogy ne lökdösse a többi gyereket, még rám is kiabál - panaszolja egy édesanya.

Mit tanácsol a szuperdada?

Gyakran hallom, hogy "zavarban vagyok", "szégyellem", a te kérdésedből is ezt emelném ki. Sok szülőnek gondot okoz az, ahogy a gyereke nyilvános helyen vagy mások előtt neveletlenkedik. Úgy érzik, mindenki odanéz, és megszólják őket az utódaik magatartása miatt. El kellene felejtened ezt az érzést, mert erősen kihat a viselkedésedre, amikor a lányoddal elmész otthonról.

Fő a következetesség

Valószínű, hogy a lányod azért viselkedik rosszabbul máshol, mint otthon, mert te viselkedsz másképpen.

Sokan határozottak és erélyesek odahaza, de ha elmennek hazulról, olyan gátlásosak lesznek, mintha a Nagy Testvér figyelné őket. Van, aki a jelenetezéstől tart.

A fegyelmezés kulcsa a következetesség. Gondolj rá, hogy ha figyelmezteted a gyereket, és ezután nem jön a következmény, ha az elfogadhatatlan viselkedés ismétlődik, az egyik fülén be-, a másikon kimegy, amit mondasz - a fegyelmezésed üres fenyegetés lesz számára.

Komiszövezet

Ha házon kívül viselkedik rosszul a lányod, alkalmazhatod a komiszhely vagy komiszövezet módszerét. Ez pontosan úgy működik, mint a komiszlépcső. Ha a kicsi lány lökdösi a barátait, agresszív, vagy más módon rosszalkodik, előbb figyelmeztesd. Ha megismétli, vidd az övezetbe, mondd meg neki, miért tettél így, és hogy négy percig ott kell maradnia, végig kell gondolnia, amit csinált, és felkészülni rá, hogy bocsánatot is kérjen.

Az övezet lehet abban a helyiségben is, ahol a többiek játszanak, csak valahol egy félreeső helyen. Így láthatja, hogy miből marad ki, ha nem viselkedik rendesen a többi gyerekkel. Megtanulja, hogy ha játszani és szórakozni akar, akkor be kell tartania bizonyos szabályokat. Ha elmegy onnan, ne kezdj vitatkozni vele. Szó nélkül vidd vissza mindaddig, amíg nem marad ott négy percig.

A nagyon makacs gyerekek nem hajlandók leülni azon a helyen, inkább egy kicsit odébb. Ha a lányod leül, ne ragaszkodj centire az általad kijelölt helyhez. Oké, mára ez a komiszövezet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne szégyelld a fegyelmezést!

Az, hogy rád kiabál, teljesen elfogadhatatlan! Legközelebb, ha megteszi, figyelmeztesd, és tudatosítsd benne, hogy ez durvaság, és ha valamit mondani akar, azt mondja nyugodtan és udvariasan. Mindig vidd keresztül a büntetést, ha megismétli. Ne szégyelld, és ne jöjj zavarba, ha barátaid, ismerőseid előtt fegyelmezned kell a gyereket. Ha nem teszed, csodálkozni fognak, hogy miért nem lépsz fel határozottabban, és miért nem kezeled a helyzetet. Magyarázd meg, amit teszel, ez szimpatikus lesz nekik, és a támogatásukat is elnyered.

Ha elkerülöd a társas helyzeteket, az talán gyors kiút lehet a gubancaitokból, de hosszú távon nem tesz jót se neked, se a lányodnak. Neked szükséged van arra, hogy emberek közt légy, a lányodnak pedig meg kell tanulnia, hogy hogyan viselkedjen más gyerekek társaságában. Légy olyan erélyes és következetes vele házon kívül is, mint otthon, és hamarosan javulást fogsz tapasztalni.

Cikkünk Jo Frost Szuperdada - Amit minden szülő tudni szeretne című könyvének segítségével készült, amely a Park Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük