Így vond ki a gyereket a forgalomból

Ha nem bír magával

Ha a gyerekre rájön a bolondóra, akkor igen nehéz megfékezni, de nem lehetetlen, a szuperdada segít.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rosszcsont kis lurkókat megzabolázni nem egyszerű dolog, sokukra nem hat semmiféle szankció, sem fegyelmezés. Azonban Jo Frostnak, mindenki kedvenc dadusának erre is van egy jó módszere, mely a komiszlépcső elnevezést viseli.

A nagyon egyszerű, mégis hatékony technika a legnehezebb esetnek tűnő gyerkőcöt is megzabolázza. Vesd be te is ezt a számos szülő által tesztelt és garantáltan sikert hozó módszert.

A titok nyitja

A módszer alapelve az, hogy néhány percre kivond a gyereket a forgalomból, hogy lehiggadhasson, felfogja, mint csinált, és belássa, hogy ezt nem kellett volna. Meg kell tanulnia, hogy az elfogadhatatlan viselkedések egyike-másika bizony ilyen következménnyel jár. Ezzel egyrészt nagyon egyértelműen közlöd, hogy átlépett egy határt, megszegett egy szabályt, amit nem lehet, másrészt megszünteted a helyzet feszültségét.

Ez a technika pillanatok alatt leállítja a rossz viselkedést. Gondolj azonban arra, hogy neked és a párodnak is következetesnek kell lennetek. Egyetlen lépést se hagyj ki: a figyelmeztetés és a magyarázat nagyon fontos eleme a módszernek.

A komiszlépcsőnek nem kell feltétlenül lépcsőnek lennie. Lehet ez a hely egy szobasarok, egy másik szoba, az előszoba vagy a fürdő. A lényeg, hogy ne legyen ott olyasmi, ami elvonja a figyelmét, vagy jól elszórakoztatja, például tévé vagy játékok.

Figyelmeztetés és ultimátum

Menj oda a gyermekedhez, és guggolj le hozzá, hogy egyenesen a szemébe nézhess. Amikor szóban figyelmezteted, a tekintély hangszínét használd. A figyelmeztetés kulcsfontosságú része a módszernek, mert lehetőséget ad a gyereknek arra, hogy ő maga változtasson a viselkedésén. Ha elmulasztod, nem adsz neki útmutatást.

Sajnos gyakori, hogy csemetéd öt perccel később megismétli ugyanazt. Ezúttal ugyanazon a mély, határozott hangon és a megfelelő testbeszéddel küldj neki ultimátumot.

A komiszlépcső

Amint megismétli a rosszaságot, vidd a gyereket egyenesen a lépcsőre vagy egy sarokba. Ültesd le, és mondd meg neki, hogy maradjon ott. Hogy meddig, az korától függ. A két és fél évesnek pár perc is elég, ötéves és ennél idősebb gyerek öt percig is töprenghet. Mielőtt azonban otthagyod a sarokban vagy a lépcsőn, magyarázd el neki, hogy miért kell ott lennie.

Ha néhány másodperc múlva meglóg a kijelölt helyről, küldd vissza, és ismételd meg a dorgálást. De ne hagyd ott öt percnél tovább. Öt perc múlva szólj neki, hogy szeretnéd, ha most bocsánatot kérne. Viszont, ha öt percnél hamarabb megy oda hozzád, és őszintén elnézést kér, akkor ne küldd vissza. Azt is meg kell mondania, miért kér elnézést.

A bocs és a ne haragudj is jó lépés a helyes irány felé, de sokkal jobb, ha teljes mondatokban fejezi ki magát. Honnan tudhatod, hogy komolyan gondolja-e a bocsánatot? A hanghordozásból, illetve abból, ahogyan mondja, kiderítheted, hogy őszinte-e, vagy sem.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A dicséret az utolsó lépcsőfok

Ha ténylegesen elnézést kért, azonnal dicsérd meg érte. Ez fontos. Ki kell fejezned, hogy megbocsátottad azt a bizonyos rosszaságot. Térj vissza a normál hanghordozásodhoz. A magasabb hanglejtésből azonnal észlelni fogja a különbséget.

Cikkünk Jo Frost Szuperdada című könyve alapján készült, mely a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük