- A férjem képtelen parancsolni a gyerekeknek

A szuperdada elárulja, mit tehetsz

Korlátok nélkül elkanászodik a gyerek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre gyakoribb, hogy nem az úgymond gyengébb nem, hanem a teremtés koronája engedékenyebb a gyerkőcökkel szemben, leginkább azért, mivel az édesapának lelkiismeret-furdalása van amiatt, hogy nem tud elég időt tölteni a kicsikkel. Azt a keveset pedig nem akarja fegyelmezésre pazarolni, már csak azért sem, mert attól tart, hogy emiatt eltávolodnak tőle a gyerekei.

Így azonban az anya módszerei is veszítenek hatékonyságukból, a csemeték pedig kontroll híján nemcsak hogy elkanászodhatnak, hanem azt a fajta biztonságérzetet is elveszíthetik, amit éppen a korlátok jelentenek számukra.

Ha megjön az apjuk, megvadulnak a gyerekek

- A férjem sokkal engedékenyebb kilencéves ikreinkkel, mint én - panaszolja egy anyuka. - Én, ha rosszul viselkednek, egyszerűen kiküldöm a vétkest, és ez működik is - általában.

A gond az, hogy este, ha az apjuk megjön a munkából, szinte megvadulnak. A férjem nem hajlandó fegyelmezni őket. Ha kizavarom a rosszaságokat a szobából, mindjárt keresztbe tesz: beengedi őket vagy utánuk megy. Azt mondja, olyan kevés ideje van rájuk, nem akar szigorú apuka lenni, mert a végén még utálni fogják.

Mit tanácsol a szuperdada?

Ha a szülők nem értenek egyet a fegyelmezési módokban, illetve abban, hogy melyek a viselkedési szabályok, nagyon nehéz a gyerekeket rábírni a megfelelő magatartásra - tanácsolja a Szuperdada 2 című könyvében Jo Frost.

Először is ki kell dolgoznotok a közös szemléletet. A párodnak némi bűntudata van, mert nem tölt több időt az ikrekkel, a te eszközeidet viszont gyengíti, így aztán ő lehet a jó fej apu. Ám el kell fogadnia, hogy minden gyereknek szüksége van korlátokra, és ha valamelyik áthágja a határt, az következményekkel jár. A fegyelem nélkül felcseperedő poronty előtt a szülők elveszítik a tekintélyüket, ő meg egykettőre elkanászodik. Nagyon sok az olyan család, ahol szeretet van ugyan, de tisztelet, az nincs. A férjednek meg kell értenie, hogy a gyerekek nem fogják kevésbé szeretni akkor sem, ha szükség esetén ő is megbünteti őket.

Amibe nem szabad belemenned

Amibe egyáltalán nem szabad belemenned ebben a helyzetben, az a gyerekek előtti számonkérés, szemrehányás vagy vita. A gyerekek úgyis pontosan tudják, hogy a nevelés terén nincs egyetértés köztetek, ha ezt még az orruk előtt ki is tárgyaljátok, akkor tökéletes felmentést kapnak, amiért kijátszanak benneteket egymás ellen. Valószínűleg máris megteszik. Képezzetek a férjeddel egységfrontot!

Az egyről a kettőre technika

Próbáld ki az egyről a kettőre technikát. Ezt olyan pároknál szoktam bedobni, akik az unalomig rágódnak ugyanazon a vitás kérdésen anélkül, hogy dűlőre jutnának, vagy olyanoknál, akik örökös hatalmi harcban állnak egymással. A makacs egy helyben járás csak a sértettséget fokozza. Megbocsátani az egyik legnehezebb dolog, de ha egyszer sikerül, a helyzet rohamosan javulni fog.

Nézzetek ki egy időpontot, amikor kettesben vagytok - fektetés után, vagy ha a gyerekek házon kívül vannak. Üljetek le a konyhaasztal mellé, beszéljétek meg a fegyelmezés kapcsán felmerülő ellentéteiteket, és adjatok magatoknak megszabott időt a feloldásukra. Érdemes egy konyhai órát is felhúzni - a véges idő visszatart attól, hogy újra és újra átrágjatok százféle mellékes dolgot, és arra késztet, hogy a tárgynál maradjatok. A ketyegő óra nem engedi, hogy üresjáratban vagdossátok egymás fejéhez a jól ismert vádakat.

Tudd meg, ő vajon miként érez!

Tárgyaljátok meg higgadtan nézeteltéréseiteket, és próbáljatok mindenki számára elfogadható megoldást találni. Jussatok egyről a kettőre. Ha két ember dühös, akkor semmit sem tudnak megoldani. Próbáltad már kitalálni, hogy miért tart be neked? Egyáltalán: tisztában van vele, hogy lejárat?

Kompromisszumos megoldás

Ha még mindig nem hajlandó együttműködni az általad alkalmazott módszer tekintetében, akkor próbáljatok meg kidolgozni egy kompromisszumot úgy, hogy legalább hagyja, hogy te alkalmazd a módszert. Fontos, hogy a gyerkőcök előtt semmiképpen ne nyilvánítsa ki esetleges nemtetszését, sőt, juttassa kifejezésre: ami anyu mondott, az számukra kötelező érvényű.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ám ugyanígy te se bíráld felül a csemeték jelenlétében azt, amit a párod tesz vagy mond. Ha a jövőben további nézeteltéréseitek támadnának a fegyelmezést, illetve általában a gyereknevelést illetően, újra és újra térjetek vissza az egyről a kettőre technikához - mígnem egyszer már nem lesz rá szükség.

Cikkünk Jo Frost Szuperdada 2 című könyvének segítségével készült.

A Szuperdada 2. - Amit minden szülő tudni szeretne című könyvében Jo a leggyakrabban előforduló kérdésekre válaszol. Mint például: Ötéves kislányom mindig is rossz evő volt, de az utóbbi időben kizárólag a sajtos tésztát hajlandó megenni. Bármi mást teszünk elé, visít. Kérlek, segíts! - Mindkét gyerekem gond nélkül lefekszik, de hajnalra az ágyamban kötnek ki. Éljem túl valahogy ezt az átmeneti időszakot? - A lefekvés nálunk kész rémálom. Mit csinálok rosszul? És még további kérdések özöne az éjszakai bepisilésről, a fürdetésről, a testvérek közti féltékenységről, az önállóságról és egyebekről.

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2465 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük