A 3 legveszélyesebb adalékanyag az ételekben, ha babát vársz

Néhány adalékanyag különösen veszélyes lehet magzatodra. Tudd meg, mit figyelj a címkén!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 21. századra eljutottunk odáig, hogy évszaktól és lakóhelyünk földrajzi elhelyezkedésétől függetlenül akármikor megvásárolhatunk szinte bármilyen élelmiszert. Ezekhez jobb esetben frissen lehet hozzájutni, ám sok dolog csak tartósított, adalékanyagokkal teleszórt formában beszerezhető.

Annak ellenére, hogy az ezekben az élelmiszerekben található anyagok nagy része nem káros az egészségre, sajnálatos módon olyan szerek is az összetevők közé kerülhetnek, melyek nem éppen kedvezően hatnak egészségi állapotodra. Nem árt tehát fokozott figyelemmel vásárolnod, különösen abban az esetben, ha babát vársz - hiszen ekkor már kettőtök egészségéért vagy felelős. Tudd meg, mit figyelj a címkén!

Fenilalanin az aszpartámban

Bár az aszpartám semmiképpen nem minősül egészséges adalékanyagnak, a terhességed alatt jobb, ha szigorúan kerülöd. A mesterséges édesítőszer egyik fő összetevője, egész pontosan a fenilalanin magas szintje ugyanis súlyos agyi problémákhoz vezethet. A fenilalanin többlete elsősorban a veleszületett anyagcsere-rendellenességben szenvedőknél és a terhes kismamáknál fordulhat elő, így ez az összetevő rájuk jelent veszélyt.

A babavárás ideje alatt ugyanis a lassabb anyagcserének és a megváltozott hormonszintnek köszönhetően a szervezet nem képes a korábbi hatékonysággal lebontani az aszpartámban található fenilalanint. Így ez felhalmozódhat, túlzott jelenléte pedig komoly zavarokat okozhat.

Mivel ez az aminosav alapesetben az idegrendszer megfelelő működésében játszik fontos szerepet, túladagolása esetén éppen ezt a területet károsítja, azonban nem csupán az anya, hanem a magzat esetében is. Az alapvetően természetes fájdalomcsillapítóként funkcionáló vegyület tehát abban az esetben, ha szervezeted nem tudja megfelelően feldolgozni, az újszülöttnél akár mentális retardációt is okozhat. Az aszpartám jelölése az élelmiszereken: E-951.

Fontos!
Ritkán, de előfordulhat, hogy genetikai okok miatt valakinek a szervezetéből teljes mértékben hiányzik a fenilalanin átalakításáért felelős enzim. Annak érdekében, hogy időben megtalálják a veleszületett anyagcsere-betegségben szenvedőket, ezt hazánkban már újszülöttkorban rutinszerűen szűrik.

Károsító szulfitok

Gyakori jelenség, hogy az állapotos nők olyan élelmiszerre lesznek allergiásak várandósságuk ideje alatt, amire előtte nem voltak érzékenyek.

Ha te is azt tapasztalod magadon, hogy szokatlanul reagálsz néhány táplálékra, nem árt, ha az eddiginél alaposabban odafigyelsz az elfogyasztott élelmiszerek összetételére. A megváltozott állapotban ugyanis sok nőnél okoznak gondot az egyébként ártalmatlan adalékanyagnak számító szulfitok, melyeket tartósítószerként használnak az élelmiszeriparban.

Ezek az anyagok normál esetben a B1-vitamin lebontásáért felelősek. Ám, ha túlérzékenység alakul ki velük szemben, akkor fejfájást, rosszullétet, sőt, asztmás rohamot is okozhatnak, a magzatnál pedig anyagcsere- vagy idegrendszeri zavarok kialakulásához vezethetnek. A szulfitokat elsősorban a szárított gyümölcsök és lekvárok tartósításához használják. Mielőtt tehát hasonló terméket vásárolsz, mindenképp ellenőrizd, hogy tartalmaz-e E220 és E228 közötti számú tartósító adalékot.

Nitritek

Több vizsgálat is bebizonyította, hogy a különféle kolbász- és szalámifélékben, valamint a kemény sajtokban is megtalálható, tartósítást szolgáló nitritek károsan hathatnak az emberi szervezetre, különösen a gyermekek fejlődésére.

A nitritek fiatal szervezetre gyakorolt hatásának következtében csökken a vörösvérsejtek felvétele, ami cianózist, azaz kékbetegséget válthat ki. Éppen ezért terhességed alatt ajánlott elkerülni a nitrit- és nitráttartalmú ételeket, mivel gyermeked mellett rád nézve is veszélyesek lehetnek.

Ráadásul a szervezetben nitritté alakuló nitrátok a gyomorban reakcióba léphetnek egyéb élelmiszer-összetevőkkel, melyek együttesen komoly gyomorpanaszokat, gyomorégést, émelygést, hányást is okozhatnak. Éppen ezért, ha meg szeretnéd kímélni magatokat ezektől a kellemetlenségektől, várandósságod alatt feltétlenül iktasd ki étrendedből az E249 és E252 közötti számú adalékanyagot tartalmazó táplálékokat.

Ezt is szeretjük